Stippen Begonia stekken

Stippen Begonia stekken

Ben je van plan om een Stippen Begonia te stekken? Lees dan eerst het stappenplan op deze pagina goed door. Hier lees je tips om het succes van het vermeerderen zo groot mogelijk te maken. De Stippen Begonia stekken, botanische naam Begonia maculata, kan namelijk lastig zijn. Het is natuurlijk mogelijk, maar wel met de juiste aanpak (en een flinke portie geduld). Succes!

Stippen Begonia stekken
Stippen Begonia stekken kan met de juiste aanpak

Stippen Begonia stekken: een stappenplan

De voorbereiding

Als je aan de slag gaat met een Stippen Begonia stekken moet je zorgen voor een goede voorbereiding. Zet de volgende zaken vast klaar:

  • Een volwassen en gezonde Stippen Begonia.
  • Een scherpe (snoei)schaar. Zorg er echt voor dat deze goed scherp is. Bij het stekken ga je de stam van de Stippen Begonia doorknippen. Als je dit doet met een botte schaar maak je een lelijke wond aan de stam.
  • Ontsmet de snoeischaar van te voren met een alcohol doekje.
  • Een glas met schoon water. Dit mag kraanwater of regenwater zijn. Als je meerdere stekken gaat nemen, dan zet je het liefst ook meerdere glazen water klaar.

Wanneer Stippenplant stekken?

Naast een goede voorbereiding is het zaak om de Stippenplant op het juiste moment te stekken. Het juiste moment ligt ergens in de lente of begin van de zomer. Mocht het echt niet anders kunnen dan is stekken tegen het einde van de zomer ook nog een optie. Het najaar of de winter wordt afgeraden.

Waarom is het zo belangrijk om te stekken tijdens de lente of vroege zomer? De Stippen Begonia zit dan in de groeifase. Het begin van de groeifase, in de lente, is duidelijk aan de plant te zien: er komen nieuwe uitlopers aan! Een geweldige fase waarin de plant vol energie zit. De stekken hebben deze energie nodig om een wortelgestel te laten groeien en daarna nieuwe uitlopers.

Als je de Stippen Begonia zou stekken in de herfst dan worden de dagen al korter. Naast de lengte van de dagen is ook de zon minder sterk. De stekken hebben dus minder energie en een kortere tijd om te kunnen groeien. De kans van overleven is dus een stuk kleiner. Wil je toch stekken in deze tijd? Maak dan gebruik van een kweekkastje en zet deze op een lichte plek (niet in de volle zon). Daarin is het een stuk warmer dan in huis.

Stippenplant stekken nemen

Nu kun je de Stippen Begonia stekken gaan nemen. De vereisten aan een stek zijn simpel: een klein stukje stengel en minimaal één blad. Je kunt langere stekken nemen, maar dat is is eigenlijk zonde van de plant. Omdat je maar zo’n klein stukje nodig hebt, is het mooiste om direct meerdere stekken te nemen. Iedere stek moet dan een stukje stengel en een blaadje bevatten.

Stippen Begonia stekken in water
Stippen Begonia stekken kan het beste in water

In water zetten en verzorgen

Zet de Stippen Begonia stekken in water. Het is belangrijk dat er geen blad in het water staat. Zou dit het geval zijn, dan heb je kans dat de stekken gaan rotten. Daarbij mag er zo veel mogelijk van de stengel (zonder blad) in het water staan. Hoe groter gedeelte er in het water staat, hoe groter de kans dat de stek snel gaat wortelen.

De verzorging van de stekken is vrij eenvoudig. Zet ze op een lichte plek, maar nooit in de volle zon. Net zoals de volwassen Stippen Begonia houden ook de stekken hier niet van. Controleer regelmatig of het water niet is verdampt. Als er water is verdampt moet je het aanvullen. Ook kan het zijn dat het water troebel wordt. In dat geval moet je het verversen.

Uitplanten in de aarde

Het kan een aantal weken duren voordat er worteltjes ontstaan. Heb geduld. De Stippen Begonia stekken nemen hun tijd. Nadat de eerste worteltjes zijn ontstaan kan het snel gaan: binnen korte tijd zie je een compleet nieuw wortelgestel. Zodra dit wortelgestel enkele centimeters lang is kun je de stekken in de aarde gaan uitplanten.

Gebruik een pot met gaten in de bodem, zo kan overtollig water makkelijk weglopen. Vul deze pot met goed doorlatende potgrond en zet de stekken erin. Druk potgrond zachtjes aan en geef flink wat water. De komende week mag de aarde constant licht vochtig blijven. Zo geef je de stekken de tijd om te wennen aan de overgang.

Stippenplant stekken

Veel gestelde vragen over Stippenbegonia stekken

Ik lees veel namen voor deze plant, hoe zit dit precies?

Officieel heet deze plant Begonia maculata, maar verreweg de meesten noemen haar Stippenbegonia. Dat is ook wel logisch, gezien de stippen op de bladeren. Daarnaast kun je nog de namen Stippenplant of Polkadot Begonia tegenkomen. Het gaat allemaal om dezelfde plant. De stappen op deze pagina kun je dus volgen om deze plant te stekken.

Kun je de Stippenplant ook stekken in de aarde?

Het zou in theorie moeten kunnen. Door de Stippenplant stekken direct in de aarde te plaatsen verklein je echter enorm de kans op succes. Deze plant is een beetje een diva in de verzorging. Zelfs een sterke en volwassen plant kan soms een beetje moeilijk doen. Vergeet niet dat de stekken van deze plant een heel nieuw wortelgestel moeten aanmaken.

Je kunt dit proces dus maar beter zo goed mogelijk ondersteunen en de stekken eerst laten wortelen in water. Wil je toch proberen te stekken in aarde? Houd de grond dan altijd licht vochtig en zet de Stippenplant stekken op een lichte, warme plek. Het allermooiste is het gebruik van een kweekkastje. Hierin blijft de temperatuur en de luchtvochtigheid lekker hoog. Succes!

Kun je een Stippen Begonia stekken met blad?

Nee, het is enkel mogelijk deze plant te stekken met een stuk stengel. Dat hoeft geen lang stuk te zijn, maar is wel een vereiste. Dit geldt trouwens voor alle stengelbegonia’s, zoals ook de Begonia Tamaya. Op zoek naar een handleiding voor bladbegonia’s? Bekijk dan eens de pagina over Begonia stekken.

Inhoudsopgave: