De bouvardia

De bouvardia is een schattige kamerplant die in veel huishoudens terug te vinden is. Ze worden namelijk vaak in leuke kamerplant mixen toegevoegd. Door zijn kleine bloemetjes brengt hij veel kleur aan je interieur en door hem te combineren met de streptocarpus of een cyclaam, maak je er direct een vrolijke blikvanger van in je huis. We gaan je alles vertellen over de bouvardia en wat voor verzorging hij nodig heeft!

Beautiful background with white bouvardia; Bouvardia longiflora

De herkomst van de bouvardia

De bouvardia een lid van de rubiaceae familie. Het is een plant waar meer dan 30 soorten onder vallen. Deze zijn allemaal te herkennen aan de trompet- of stervormige bloemen die hij heeft. Er zijn ook genoeg planten die een vergelijkbare soort bloemen hebben, zoals de cyclaam bijvoorbeeld, maar geen familie zijn van de bouvardia. Verrassende familie leden van de bouvardia zijn koffie, gardenia’s en pentas.

Hij stamt uit Midden-Amerika en groeit vooral veel in Mexico. Hij groeit daar wel een stuk groter dan hoe wij hem hier kennen. De bouvardia groeit van nature dus vooral in warm klimaat, net als de streptocarpus en ludivia. Hij heeft zijn naam te danken aan de persoon die de plant ontdekt heeft. Dit is namelijk Charles Bouvard, ook wel de lijfarts van Lodewijk XIII en het hoofd van de Jardin du Roi in Parijs.

Bouvardia White bush flower, close up outdoor

De bloemen kunnen zich van de een op andere dag ontwikkelen. De meest voorkomende kleuren zijn roze, rood en wit. De bloem wordt ook wel als symbool voor enthousiasme gebruikt. Bouvardia’s worden om die reden ook vaak in bloemstukken gebruikt die gegeven worden iets te vieren.

De standplaats

De bouvardia gedijt het best op een lichte standplaats, maar wil het liefste niet in de felle zon staan. Dit kan, net als bij de ludivia, zorgen dat de bladeren verbranden. De meest ideale plek voor de bouvardia is op een plek waar hij minstens elke dag rond de 6 uur in totaal aan zonlicht kan opvangen. Kies niet voor een raam op het zuiden. De middagzon is namelijk te fel voor de kleine bloemen.

Qua temperatuur groeit de bouvardia het beste tussen de 15 en 20 graden. In de winterperiode zou hij graag wat koeler willen staan. De cyclaam groeit onder dezelfde omstandigheden. De bouvardia en de cyclaam kunnen dan ook heel goed gecombineerd worden. Dit is dan ook waarom ze vaak samen in een pot geplant worden. Kijk wel uit dat hij op een plek komt te staan waar hij geen tocht ervaart. Hier kan hij niet tegen.

Om elk jaar te kunnen blijven bloeien, moet de bouvardia, net als de streptocarpus, in de winter iets kouder gezet worden. Bij voorkeur rond de 10 graden. Dit zorgt ervoor dat de plant in winterslaap gaat. Na zijn winterslaap heeft hij weer genoeg energie om in het voorjaar weer te groeien en nieuwe bloemen te ontwikkelen.

De verzorging van de bouvardia

Om de bouvardia gezond en vol met bloemen te houden, is het belangrijk dat hij de juiste verzorging krijgt. Als je genoeg aandacht aan hem besteed, zal hij prachtig vol gaan bloeien. Als eerste is hier natuurlijk de standplaats belangrijk voor. Qua grond waarin hij staat stelt hij niet veel eisen. Gewone potgrond voor kamerplanten zal hij al goed in groeien.  

Hij houdt wel van een vochtige potgrond. Je moet hem dan ook regelmatig water geven. Voel wel altijd even aan de aarde of hij al water nodig heeft. De bovenste laag van de grond mag licht uitdrogen voordat je hem weer water geeft. Door aan de aarde te voelen voordat je hem water geeft, kun je voorkomen dat je de plant te veel water geeft. De grond mag dan ook niet te lang doorweekt zijn. Dit kan wortelrot veroorzaken. Vergeet in het groeiseizoen ook niet om de bouvardia eens in de zoveel weken een gebalanceerde meststof te geven. Dit kun je toevoegen aan het water. Houdt hierbij altijd de aanbevolen verhouding aan die aangegeven staat op de verpakking.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de ludisia houdt de bouvardia niet van een hoge luchtvochtigheid. Dit kan namelijk zorgen voor verschillende ziekten en plagen. Hier is hij namelijk gevoelig voor. Controleer dan ook vaak op bladluizen, spint of andere eventueel ongewenste insecten. Wanneer je deze ziet raden we je aan om direct passende maatregelen te nemen door middel van passende bestrijding.

A closeup shot of beautiful Bouvardia pea flowers on the blurred background

Qua snoeien heeft de bouvardia niet veel onderhoud. Het enige wat je weg hoeft te knippen zijn de dode bloemen en eventueel verdorde takken. Door deze weg te halen zal de groei en de ontwikkeling van bloemen gestimuleerd worden en zal de plant gezond blijven.

Kun je de bouvardia makkelijk stekken?

De bouvardia is een hele leuke en schattige plant. Een leuke manier om je collectie uit te breiden is door middel van stekken. Dit is gelukkig redelijk makkelijk om te doen. Je begint met het uitzoeken van een moederplant die jonge scheuten heeft. Je kunt er hier voor kiezen om de plant te scheuren of te stekken vanuit een steel.

Als je de plant gaat scheuren, kun je bij een jonge scheut kijken of je deze met wat wortels los kunt scheuren van de moederplant. Als de scheut wat wortels heeft, kun je deze gewoon planten en hier zal op den duur een nieuwe plant uit groeien.

Je kunt er ook voor kiezen om een steel af te snijden van ongeveer 10 cm. Snijd hem net boven de bladknoop af. Verwijder de onderste bladeren voordat je de steel in een potje met vochtige potgrond plant. Om de groei van wortels te stimuleren, kun je de steel voordat je hem plant in stekpoeder dippen. Plaats de pot met het stekje op een warme plek in de kamer, met genoeg indirect zonlicht. Zorg dat de grond vochtig blijft. Na enkele weken zal het stekje wortels moeten hebben ontwikkeld. Dit kun je controleren door voorzichtig aan het stekje te trekken. Als je iets van weerstand voelt zijn er wortels gevormd. Zo kun je makkelijk je collectie van bouvardia’s uitbreiden!

Inhoudsopgave: