Waarom heeft mijn calathea gele bladeren?

Calathea ’s zijn prachtige planten, maar wanneer je niet aan hun voorwaarden voldoet zullen ze je dit meteen laten weten. Ze zullen dit laten zien aan hun mooie bladeren. Je calathea zal gele bladeren krijgen en dit kan verschillende oorzaken hebben. We gaan naar verschillende redenen kijken waarom je calathea gele bladeren kan krijgen en je vertellen hoe je het kunt oplossen. 

De ideale omgeving 

De ideale omgeving voor je calathea is een plaats in huis met veel helder, maar indirect licht, een hoge luchtvochtigheid en een constant licht vochtige grond. Dit is het belangrijkste om je calathea gezond en mooi te houden. 

Daarnaast kunnen ze ook gevoelig zijn voor te veel water of juist droogte, extreme temperaturen, voeding, tocht, acclimatisatie problemen of ongedierte. Een calathea is dus echt een plant die veel zorg nodig heeft. 

Een plant met stress?

Dat een calathea gele bladeren kan krijgen door stress, klinkt misschien een beetje raar. Toch kan het ervoor zorgen dat je calathea gele bladeren krijgt. Wanneer hij niet de optimale zorg krijgt, zul je dit meteen zien. Door de stress worden de randen of toppen van de bladeren geel. 

De stress kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de overgang van de kweker of tuincentrum naar de omstandigheden in jouw huis te groot zijn. Hierdoor krijgt hij acclimatisatie problemen en zal de calathea gele bladeren krijgen. 

Ook kan het zijn dat je hem net verpot hebt. De wortels hebben dan even tijd nodig om hieraan te wennen. Op dat moment is de plant gestrest en zal alle energie naar het herstel van de wortels gaan. De bladeren zullen dan geel worden en afsterven. Gelukkig is de calathea vergevingsgezind en zal hij weer nieuwe bladeren ontkiemen als de omstandigheden weer verbeterd zijn. 

De hoeveelheid water

De calathea wil graag een licht vochtige grond om in te groeien. Wanneer je te veel water geeft zullen de wortels aangetast worden en zal je calathea gele bladeren krijgen. Als je te weinig water geeft en de grond droog is, zal de calathea ook gele bladeren kunnen krijgen. Het inschatten wanneer je water moet geven kan bij een calathea moeilijk zijn. Je geeft al snel te veel of te weinig water namelijk. 

Zorg als eerst ervoor dat de plant altijd in een pot geplant zit met genoeg drainage, zodat overtollig water goed afgevoerd kan worden. Voordat je water geeft, moet je altijd eerst de aarde voelen. Wanneer deze nog nat aanvoelt, hoef je nog geen water te geven. Voelt de bovenste centimeter aarde wel droog aan, is het tijd om water te geven. 

Ook de waterkwaliteit is hierbij belangrijk. De calathea is gevoelig voor het chloor en de mineralen en zouten die in ons kraanwater zitten. Deze stoffen kunnen zich ophopen in de bladeren en zorgen dat de bladeren geel worden. Je kunt het beste je calathea water geven met regenwater of gedestilleerd water. 

De luchtvochtigheid in huis

De calathea is een tropische plant en is van nature een hoge luchtvochtigheid gewend. Ze kunnen een lage luchtvochtigheid wel overleven, maar de kans dat je calathea gele bladeren krijgt, is groot. Je kunt dit oplossen door een luchtbevochtiger voor binnen neer te zetten. Ook een waterlade of containers gevuld met water kan hier al bij helpen. Door deze dicht bij je calathea in de buurt te zetten zal je hier de luchtvochtigheid verhogen en zo een paar punten kunnen verhogen. 

Je kunt er ook voor kiezen om de groepering van tropische planten bij elkaar te plaatsen. Op deze manier kan de plaatselijke luchtvochtigheid ook iets toenemen. Zorg wel dat er een goede luchtstroom tussen de planten blijft. Controleer ook je planten vaak op ongedierte. Bepaalde schadelijke insecten zijn dol op de hoge luchtvochtigheid en zullen zich zo snel tussen de planten kunnen verspreiden.

Onjuiste verlichting

De bladeren van een calathea zijn gevoelig voor veranderingen. Te weinig of juist direct zonlicht kan zorgen voor gele bladeren. Wanneer de calathea ornata in de volle zon staat, kan er schade aan het blad ontstaan. 

De bladeren zelf zijn hier op voorbereid. Ze staan normaal op een lichte plek zonder te veel direct licht. De bladeren kunnen dan ook op het zonlicht reageren. Zo zal bijvoorbeeld de calathea triostar zijn bladeren met de ochtendzon openen en in de avond weer sluiten. 

De calathea zal dan ook wel een ochtendzon op zijn bladeren kunnen verdragen. De zon is dan nog niet fel en zal weinig schade aan kunnen richten. Je kunt hem het beste niet in je raamkozijn zetten, maar liever iets verder ervan af. Een zonnig raam op het oosten zou wel kunnen werken, maar wanneer je hem bij een raam op het zuiden wilt zetten, moet er bijvoorbeeld een transparant gordijn voor wat bescherming tegen het directe zonlicht zijn. Iets verder van het raam af met alleen indirect zonlicht zal de calathea nog beter kunnen groeien. 

Inhoudsopgave: