Calathea Triostar

Calathea Triostar

De Calathea Triostar is een prachtige tropische plant die oorspronkelijk uit de Amazone komt en de laatste jaren een leuk plekje heeft gevonden op heel wat vensterbanken en bureaus. De planten uit de Calathea-familie hebben grote bladeren met levendige kleuren en gedurfde patronen.

Het leuke aan deze planten: ze openen hun bladeren met de ochtendzon en sluiten ze ‘s nachts weer. Je kunt ze soms zelfs horen ritselen! Een familielid van deze plant, de Maranta, beweegt ook. Deze bladeren zijn langwerpig en hebben een verscheidenheid aan kleuren.

In dit artikel leer je hoe jij je Calathea Triostar het best kan verzorgen, waar je de plant een mooi plaatsje kan geven en lees je meer over veel voorkomende problemen met de Calathea Triostar.

Calathea Triostar

Hoe vaak een Calathea Triostar water geven

Gezien de Calathea Triostar oorspronkelijk in het warme en vochtige Amazonewoud groeit kan jij je waarschijnlijk al wel inbeelden dat deze plant heel wat water nodig heeft. Zorg ervoor dat de aarde in de pot van je Calathea Triostar nooit droog aanvoelt – zeker wanneer je hem in een potje met gaatjes aan de onderkant hebt staan.

In de zomer geef je de plant het beste tweemaal per week water. In de winter zal een keertje per week volstaan. Zorg er altijd voor dat overtollig water uit de pot weg kan stromen. Dit kun je doen door hydrokorrels en een drainage gat in de pot.

Vaak zie je dat vochtige potgrond rouwvliegjes aantrekt. Gelukkig zijn deze redelijk eenvoudig te bestrijden. Lees verder over rouwvliegjes bestrijden.

Daarnaast is het ook een goed idee om de plant ook enkele keren per week te benevelen gezien de Calathea Triostar een hoge luchtvochtigheid nodig heeft. Mocht je dat benevelen lastig vinden, bijvoorbeeld omdat je weinig thuis bent, zijn er ook planten die dit niet verlangen. Bekijk bijvoorbeeld eens de Sanseveria, die vereist weinig verzorging.

Calathea Triostar verzorging

Waar kun je de Stromanthe Sanguinea plaatsen?

Belangrijk in de verzorging is de standplaats. Je Calathea Triostar heeft heel wat licht nodig. Toch plaats je de plant het beste niet in het directe zonlicht. Zoek een standplaats waar je de hele dag door licht of zon hebt zonder dat het te warm wordt of dat het directe zonlicht de hele dag op de plant valt.

De bladeren hebben prachtige roze vlakken. Als je de plant te weinig licht geeft vervagen deze kleuren. Zet je hem echter in direct zonlicht, dan verschroeien de bladeren. Daarom is de juiste standplaats zo belangrijk. Er zijn veel andere kamerplanten met gekleurd blad, bijvoorbeeld de vele gekleurde Tradescantia’s. Het kan even lastig zijn om ze goed te verzorgen, maar zeer de moeite waard!

Hoe een Calathea Triostar snoeien?

Het snoeien van een Calathea is erg makkelijk. Je hoeft enkel de oude, lelijke blaadjes uit de plant te knippen. Op die manier kan de plant zijn energie gebruiken om hoger te groeien en nieuwe blaadjes aan te maken. 

Welke voeding heeft een Calathea Triostar nodig? 

Wil jij jouw Stromanthe Sanguinea helpen groeien? Dan kan je in de zomermaanden jouw plant een handje helpen door de plant voeding te geven. Hiervoor kan je over het algemeen Groene Planten voeding gebruiken, maar evengoed ook voeding geschikt voor tropische planten uit het regenwoud. Een belangrijke tip is dat je in de winter niet hoeft te voeden gezien dan het groeiproces op pauze staat. 

Calathea Triostar roze

Hoe jouw Calathea verpotten?

Zeker wanneer je een kleine Calathea Triostar koopt kan het nodig zijn dat je de plant een keer moet verpotten. Gezien het geen snelle groeier is kun je af met om het jaar verpotten. Kies voor een pot die groot genoeg is zodat de wortels van je plant genoeg plek hebben om te groeien. 

Welke potgrond gebruik je best?

Wanneer je op zoek bent naar potgrond voor je Calathea Triostar kies je potgrond die ook voor Orchideeën wordt verkocht. Indien die er niet is kies je voor een luchtige potgrond met een lage zuurtegraad (pH 5 – 5,5) zoals naaldbosgrond. 

verzorging van de Calathea Triostar

Is de Calathea Triostar gevoelig voor beestjes?

Wij mensen zijn niet de enige die grote fan zijn van de Calathea Triostar. Ook heel wat beestjes houden van deze prachtige tropische plant. Wanneer je merkt dat er wat mis is met je plant – wanneer je bijvoorbeeld merkt dat er vlekjes op het blad verschijnen, of wanneer er kleine beestjes over de bladeren lopen onderneem je meteen actie. 

Een van de makkelijkste manieren om komaf te maken met beestjes op je Calathea Triostar is door een spray te kopen in de winkel. Daarnaast is het ook zo dat wanneer jij je aan de tips van hierboven houdt, je plant gezonder is en dus ook minder kans heeft om beestjes aan te trekken. 

Veel voorkomende problemen

De Calathea Triostar is geen makkelijke plant wat onderhoud betreft. De kans dat je enkele problemen ondervindt met je Calathea Triostar is dan ook best groot. Hier hebben we alvast enkele veel voorkomende problemen opgesomd met een haalbare oplossing.

close up blad Calathea Triostar

De randen van de bladeren drogen op 

Wanneer je merkt dat de randen van de bladeren er erg droog of zelfs dor uitzien kan dit betekenen dat je Calathea te dicht bij de verwarming of kachel staat. Een ander signaal zijn bruine randen aan het blad.

Daarnaast is het belangrijk dat je de plant wat vaker gaat benevelen gezien de plant een hoge luchtvochtigheid nodig heeft en de kachel of radiator de lucht vaak uitdroogt.

Wortels komen uit de pot 

De wortels van je Calathea Triostar zullen uit de pot groeien wanneer je pot te klein is. Dit is een teken dat je de plant zo snel mogelijk moet verpotten. 

Witte uitslag op de bladeren

De Calathea Triostar is erg vatbaar voor spint. Zeker in de winter wanneer de plant te dicht bij een kachel of radiator staat. Spint is een mijt die de bladeren aanvreet. Je zal de plant moeten behandelen met een anti-mijt middel.

Welke andere Calathea’s bestaan er?

Dat zijn er bijna teveel om op te noemen. Op deze website kun je de volgende soorten vinden:
Calathea Makoyana
Calathea Orbifolia
Calathea Ornata
Calathea Roseopicta
Calathea Rufibarba
Calathea Zebrina

Samenvatting

Botanische naamCalathea Triostar
Ook bekend alsStromanthe Sanguinea “Triostar”
StandplaatsHelder, indirect licht
GiftigNee

Inhoudsopgave: