De Calathea Rufibarba is iets anders dan anders. Een Calathea ken je waarschijnlijk van de uitbundig gekleurde, brede bladeren. In dat opzicht is de Rufibarba net ietsje anders. Anders, en uniek!
De bladeren zijn dun en langwerpig, komen uit in punt en hebben golfende randen. De onderkant van de bladeren heeft een zachte, bijna harige, structuur. Om die reden wordt de Calathea Rufibarba ook wel de “Fluwelen Calathea” genoemd, of “Furry Feather Calathea” in het Engels.
Er zijn meerdere varianten verkrijgbaar, waarvan je de Calathea Rufibarba Wavestar veruit het meeste ziet. Deze is hieronder op de foto weergegeven. De bladeren zijn paars aan de onderkant. Ook zijn de Calathea Rufibarba Tropistar en de Calathea Rufibarba Blue Grass veel verkrijgbaar. Deze hebben volledig groene bladeren.
De Calathea Rufibarba groeit vrij langzaam. Met de juiste verzorging kan deze plant ongeveer een meter hoog worden. Voor de verzorging is vooral de hoeveelheid licht en de luchtvochtigheid belangrijk. Daarover op deze pagina meer.
Botanische naam | Calathea Rufibarba |
Ook bekend als | Veer Calathea, Furry Feather Calathea, Calathea Wavestar |
Standplaats | Veel indirect licht |
Water | Gemiddeld |
Calathea Rufibarba verzorging
Standplaats en licht
Er zijn veel mensen die denken dat een Calathea Rufibarba het prima doet op een schaduwrijke plek. Dat is helaas maar deels waar. Deze plant zal inderdaad overleven op een plek met veel schaduw. Veel beter dan andere kamerplanten. Toch zal deze plant het beter doen op een standplaats met veel licht. Op zoek naar een kamerplant voor in de schaduw? Bekijk dan eens de Macodes Petola.
De gedachte over schaduw is gebaseerd op de natuurlijke leefomstandigheden van de plant. Veel tropische planten, waaronder de Maranta, groeien in de natuur in de schaduw van hoge bomen. Toch heeft de Calathea Rufibarba zonlicht nodig, maar dan wel indirect zonlicht. Dat betekent een standplaats bij een raam waar niet direct de zon in schijnt. Doe je dit niet zal de plant minder snel groeien en de kleuren op het blad vervagen.
Het is belangrijk dat het indirect zonlicht is. Bij direct zonlicht kan juist weer bladverbranding optreden. Een streepje zon in de ochtend is prima, maar daarna niet meer.
Luchtvochtigheid
Een ander belangrijk onderdeel van de verzorging is de luchtvochtigheid. Zoals gezegd groeit een Calathea Rufibarba van nature in tropische regenwouden. Een kenmerk van deze gebieden is een zeer hoge luchtvochtigheid. Meestal boven de 80 procent! Ter vergelijking: in onze woonkamers ligt de luchtvochtigheid meestal rond de 50 procent.
Dit is een probleem voor jouw plant. Je herkent de reactie hierop aan de bruine en droge randen aan de bladeren. Dan is het tijd om actie te ondernemen. De makkelijkste oplossing is om jouw plant te benevelen met een plantenspuit. Doe dit meerdere keren per week, liefst zelfs dagelijks.
Een andere tip: zet jouw Calathea Rufibarba in de badkamer. Hier is de luchtvochtigheid vaak erg hoog. Wel is het belangrijk dat er voldoende daglicht in de badkamer is. Een raam is dus noodzakelijk.
Voeding Calathea Rufibarba
Voed alleen bij in de groeifase van de plant. Deze loopt vanaf de lente tot aan het einde van de zomer (soms tot in de loop van de herfst). Je kunt de start van de groeifase gemakkelijk herkennen: de Calathea Rufibarba begint dan nieuwe bladeren aan te maken. Dan is het nodig om plantenvoeding toe te dienen. De rustfase gaat in zodra je geen nieuwe bladeren meer ziet verschijnen. Dan stop je dus met bemesten.
Er zijn verschillende soorten kamerplantenvoeding te verkrijgen. Kies het liefst een stikstofrijke variant. Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Voeding toedienen is belangrijk, maar teveel voeden veroorzaakt juist schade aan de plant.
Water geven
De hoeveelheid water die je geeft moet je afstemmen op de behoefte van de plant. Deze behoefte naar water ligt in de lente en zomer hoger dan in de herfst en winter.
In de lente en zomer hou je grond altijd een beetje vochtig. Geef opnieuw water als de bovenste paar centimeter grond wat droger zijn. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen. In de herfst en winter mag de grond ietsjes droger worden voordat je opnieuw water geeft.
Belangrijk is dat er nooit water in de pot blijft staan. Dan kan er wortelrot optreden en de plant doodgaan. Leg dan ook altijd een laag hydrokorrels onderin de pot en zorg voor een drainage gat. Lees er meer over op de pagina over gebruik van hydrokorrels.
Calathea Rufibarba snoeien
Deze plant is een vrij langzame groeier. Het zal dan ook niet vaak gebeuren dat je hem moet snoeien. Wil je dat toch doen, dan kan dat natuurlijk.
De bladeren kenmerken zich doordat ze ieder op hun eigen stengel uit de grond komen. Deze groeiwijze komt voor bij vrijwel alle soorten, waaronder ook de vergelijkbare Calathea Lancifolia (Insignis). Wil je een blad wegsnoeien, dan doe je dat met stengel en al. Knip de stengel zo dicht mogelijk bij de grond weg. Door de langste bladeren weg te snoeien kun je de plant in zijn totaliteit dus kleiner maken.
Gebruik altijd een scherpe en schone snoeischaar. Zo verklein je het risico op schade en infecties aan de plant.
Calathea Rufibarba bloemen
Deze plant is op zichzelf al zeer bijzonder, maar het kan altijd beter! Als je de verzorging goed doet, en jouw Calathea Rufibarba heeft het naar zijn zin, kan deze gaan bloeien.
De bloemen ontstaan vaak dicht bij de grond en zijn zacht geel. Een trosje bestaat uit meerdere bloemen en een bloem bestaat uit meerdere bloemblaadjes. Hieronder op de foto zie je de bloei.
Veelgestelde vragen en problemen
Is de Calathea Rufibarba giftig?
Heb je een kind of huisdier rondlopen en wil je weten of deze plant giftig is? Dan hebben we goed nieuws! De Calathea Rufibarba is namelijk niet giftig voor katten, honden en kinderen. Je kunt deze plant dus gerust neerzetten.
Gele bladeren
Heeft jouw plant gele bladeren of gele vlekken op het blad? Dat is natuurlijk zonde en hier wil je iets aan doen. De meest voorkomende reden van dit probleem is een teveel (of te vaak) aan water geven. Dit goed doen is de eerste stap in het oplossen van dit probleem. Bovenaan deze pagina lees je de juiste manier van water geven.
Plant laat blad hangen
Jouw Calathea Rufibarba zie je natuurlijk het liefst vol en trots rechtop staan. Als de bladeren gaan hangen wil je hier graag iets aan doen. Ten eerste is belangrijk om op te merken dat het per soort kan verschillen hoe rechtop de bladeren staan. De bladeren van de Calathea Rufibarba Blue Grass en van de Tropistar staan vaak van nature al een beetje naar de grond gericht. De Wavestar en Elgergrass staan daarentegen weer wat meer rechtop.
Daarnaast worden de bladeren ook groter naarmate de plant ouder wordt. Hierdoor zie je dat de bladeren wat meer naar buiten en beneden gaan staan.
Als de bladeren plots zijn gaan hangen kan er wel sprake zijn van een probleem. Meestal is het een kwestie van te droge grond. Geef jouw plant een goede plens water en je zult zien dat hij er van opknapt!
Welke andere Calathea’s bestaan er?
Dat zijn er bijna teveel om op te noemen. Op deze website kun je de volgende soorten vinden:
Calathea Makoyana
Calathea Orbifolia
Calathea Ornata
Calathea Roseopicta
Calathea Triostar
Calathea Zebrina