Calathea Zebrina

calathea zebrina

Met de Calathea Zebrina heb je een bijzondere plant in huis. De Calathea Zebrina, ook wel bekend als Zebraplant, is met name te herkennen aan de bijzondere bladeren. De strepen op de bovenkant van de bladeren lijken net op een zebravacht.

Wat bijzonder is aan deze plant is dat de bladeren in de avond sluiten, om vervolgens in de ochtend weer open te gaan. Dit voorziet de plant van een unieke uitstraling.

Tijd om je wat meer te laten zien over het onderhouden van deze bijzondere kamerplant. Met de informatie uit dit artikel weet je veel beter wat er komt kijken bij de verzorging van jouw Calathea Zebrina in huis.

calathea zebrina
De strepen op het blad van de Calathea Zebrina

Bloeit de Calathea Zebrina?

Calathea’s zijn speciale kamerplanten en met name populair door hun prachtige bladeren. Deze bladeren komen voor in veel verschillende kleuren en formaten. Hoewel de bloemen wat minder bekend zijn kennen we wel een aantal soorten Zebraplanten die wel voorzien zijn van bloemen. De Calathea Crocata heeft in tegenstelling tot de Calathea Zebrina wel een aantal bloemen, al vallen deze minder op dan de bladeren zelf. 

calathea zebrina verzorging

Hoeveel water moet de Calathea Zebrina hebben?

Deze kamerplant heeft relatief veel water nodig. Voor deze plant is het over het algemeen het beste om meerdere malen per week kleine hoeveelheden water te geven. Dit zorgt ervoor dat de grond het zo goed mogelijk op kan nemen.

In de zomerperiode zal je de plant minimaal drie keer per week water moeten geven om uitdroging te voorkomen. Het spreekt voor zich dat je de plant in de winter niet zo vaak water hoeft te geven als in de zomer.

De bladeren geven je feedback in het water geven. Als de bladeren geel worden heb je voor langere tijd te veel water gegeven. Krullen de bladeren op? Dan geef je juist te weinig.

=> Liever een plant die wel een poosje zonder water kan? Een Sanseveria heeft niet veel verzorging nodig.

calathea zebrina in witte pot

Waar moet ik de plant neerzetten?

Over het algemeen heeft de Calathea Zebrina niet zoveel licht nodig. Plaats de Zebraplant daarom op een standplaats in de schaduw zonder al teveel zonlicht. Krijgt je plant teveel zonlicht dan kunnen de bladeren een bruin randje krijgen, niet waar je op zit te wachten natuurlijk. Het beste is daarom echt om direct zonlicht te vermijden en om de plant op een relatief donkere plek neer te zetten.

Licht is nodig om de zebraprint op de bladeren mooi te houden. Wist je trouwens dat er ook een plant is met dit patroon op de stengels? Die wordt ook wel de Zebra Plant genoemd.

Moet ik Zebrina Calathea snoeien?

Zie je dat er wat lelijke plantjes aan de plant hangen dan kan je deze eenvoudig laag bij de grond afknippen. Door de slechte bladeren te snoeien zal je plant minder energie nodig hebben om te kunnen groeien. Hierdoor oogt de plant gelijk een stuk gezonder. Aangezien de plant niet groot kan worden is het niet noodzakelijk om hem regelmatig te snoeien. 

Een prachtige Zebrina Calathea
Een prachtige Zebrina Calathea

Moet ik de kamerplant voeding geven?

Voeding toevoegen aan de grond is wenselijk als je de Calathea Zebrina in de lente of zomer zo mooi mogelijk wilt onderhouden. Je kunt universele kamerplantenvoeding gebruiken voor deze plant. Kijk wel altijd even goed of je de juiste dosering hebt en gebruik nooit meer dan dat er staat aangegeven. Een overschot aan voeding is namelijk slecht voor de wortels van de plant. 

Hoe moet je de plant verpotten?

Het is verstandig om de Calathea Zebrina een keer per twee á drie jaar te verpotten. Uiteraard kun je hem ook verpotten als de pot te klein is geworden. De plant kan het beste verpot worden in de lente, in deze periode herstelt de plant namelijk sneller van eventuele beschadigingen. Leg ook altijd een laag hydrokorrels in de pot. Verder lezen over hydrokorrels en het gebruik?

nieuw blad aan de zebrina calathea
Nieuw blad komt opgerold vanuit het midden van de plant

Welke grond heb ik nodig?

Je kunt reguliere potgrond gebruiken voor het planten van deze kamerplant. De kwaliteit van de grond is wel weer erg belangrijk. Zorg ervoor dat de grond niet te oud is en denk goed aan het wateren van de plant. Wanneer je je vinger in de grond steekt kan je makkelijk voelen of de grond vochtig is of niet. 

Waarom heeft mijn Calathea Zebrina bruine randen?

Bruine randen aan de bladeren? Dan is dat veelal een teken van een te lage luchtvochtigheid. Verhoog de luchtvochtigheid door dagelijks de bladeren te besproeien met een plantenspuit. De bestaande bruine randen zullen niet meer herstellen, maar er komen geen nieuwe meer bij. Meer informatie over dit onderwerp? Lees dan de pagina: Calathea bruine randen.

bruine randen aan blad zebrina calathea

Wordt de Calathea Zebrina snel ziek?

Helaas krijgt deze kamerplant nog wel eens last van spint. Dit is met name zo als je vaak de kachel aan hebt in huis. Door de droge lucht kan ongedierte makkelijker leven op de plant. Mocht je last hebben van sprint dan kan je een natuurlijk bestrijdingsmiddel kopen bij het plantencentrum.

Welke andere Calathea’s bestaan er?

Dat zijn er bijna teveel om op te noemen. Op deze website kun je de volgende soorten vinden:
Calathea Makoyana
Calathea Orbifolia
Calathea Ornata
Calathea Roseopicta
Calathea Rufibarba
Calathea Triostar

Inhoudsopgave: