Calathea Makoyana

Calathea Makoyana

De Calathea Makoyana komt van oorsprong uit Brazilië, maar tegenwoordig vind je hem overal ter wereld als kamerplant. De populariteit heeft de plant te danken aan de prachtige tekening op de bladeren.

Deze bleekgroene bladeren hebben donkergroene strepen, in de vorm van veren, die vanuit het midden van het blad naar de buitenranden lopen. Door deze prachtige tekening heeft deze plant de bijnaam Pauwenplant gekregen. Volledig terecht als je het ons vraagt.

Een nieuw blad komt opgerold tevoorschijn. Hierdoor kun je eerst goed de paarse onderkant bekijken alvorens het zich uitrolt. Deze paarse onderkant heeft dezelfde bladtekening als de groene bovenkant

Met de Calathea Makoyana haal je een plant met tropische looks in huis. De mooie, brede bladeren staan op dunne stelen. Zo heeft deze brede plant toch een slank uiterlijk.

De Calathea Makoyana wordt niet bijzonder groot: tot zo’n 60 centimeter hoog in een pot. Het kan een beetje zoeken zijn naar de juiste verzorging. Als je die eenmaal doorhebt kun je nog lang plezier hebben van deze prachtige plant.

Botanische naamCalathea Makoyana
Ook bekend alsPauwenplant
StandplaatsRaam op het noorden of oosten
Water gevenLicht vochtig houden, niet drassig
Calathea Makoyana
Voor- en achterkant van het blad van de Calathea Makoyana

Calathea Makoyana verzorging

De juiste hoeveelheid licht

Door de prachtige kleuren op de bladeren zijn Calathea’s een mooie toevoeging aan een plantencollectie. Hiermee breng je echt variatie aan, terwijl het een redelijk compacte plant is. Natuurlijk wil je die prachtige kleuren wel zo houden. Daarom is de juiste hoeveelheid licht belangrijk.

Krijgen ze te veel licht, dan verbleken de kleuren en de tekeningen op het blad. Krijgen ze te weinig licht, dan zullen de tekeningen juist vervagen. Een ander signaal van te weinig licht zijn steeds langere stelen en steeds minder blad. De Calathea Makoyana zoekt dan als het ware naar licht.

De beste standplaats is dan ook een raam op het noorden of oosten. Daar komt veel licht doorheen, maar hier schijnt niet direct de zon op de bladeren. Probeer het uit. Je kunt nu de signalen van teveel en te weinig licht zodat je kunt bijsturen als dat nodig is.

Calathea Makoyana nieuw blad opgerold
Een nieuw blad

Temperatuur

Veel populaire kamerplanten komen uit tropische gebieden. Zo ook bijvoorbeeld de Alocasia Zebrina (zebra plant). Omdat ze uit de tropen komen kun je ze niet buiten zetten. Het zijn echt kamerplanten.

De normale kamertemperatuur is prima voor de Calathea Makoyana. Lager kan niet. Als de plant langer aan lage temperaturen wordt blootgesteld kan hij doodgaan. Zet hem ook liever niet op een standplaats met tocht.

Luchtvochtigheid

De normale kamertemperatuur is dus prima voor de planten, maar de luchtvochtigheid is hier veel te laag. Je merkt dit aan bruine randen aan de bladeren. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig verhelpen. Sproei de plant dagelijks met de plantenspuit. Je zult zien dat het daarna minder, of helemaal niet meer, gebeurt.

Er zijn ook soorten die iets minder gevoelig zijn voor een lage luchtvochtigheid. Bijvoorbeeld de Calathea Lancifolia. Ook bij deze soort moet je zorgen voor een hogere luchtvochtigheid, maar ze iets toleranter.

luchtvochtigheid en bruine bladranden Calathea Makoyana
De Calathea Makoyana houdt van een hoge luchtvochtigheid.

Calathea Makoyana water geven

De juiste frequentie en hoeveelheid water zijn altijd lastig bij kamerplanten. De grond moet licht vochtig blijven, maar mag nooit drassig zijn. Geef altijd kleine beetjes water.

Let op de signalen die de Calathea Makoyana geeft. Als de plant gele bladeren begint te krijgen betekent dit een te lange periode van te veel water. Dan weet je dat je minder vaak en minder veel water moet geven. Als de bladeren slap gaan hangen, of oprollen, dan geef je juist te weinig water.

Grond voor de Calathea Makoyana

In principe is een normale potgrond voor kamerplanten prima voor deze plant. Zoals hierboven aangeven staan ze niet graag in drassige grond. Je kunt de afwatering verbeteren door een laag hydrokorrels in de pot te leggen voordat je de grond er overheen legt. Meer lezen over het gebruik van hydrokorrels?

Calathea Makoyana van bovenaf

Voeding

De Calathea Makoyana is een vrij langzame groeier. De groei vindt vooral plaats in de lente en zomer. Zodra de dagen korter worden zal de groei afnemen (verder lezen over planten en licht?).

De behoefte aan voeding is het grootst tijdens de groeiperiode. Geef in de periode 1 tot 2 keer per maand een beetje vloeibare kamerplantenvoeding. Lees goed de instructies op de verpakking. Als je te veel voeding geeft kan dit schade aan de plant veroorzaken.

Als je de keuze hebt, ga dan voor een verhouding met meer stikstof. Een NPK-verhouding van 3-1-2 werkt erg goed, zoals in dit onderzoek naar voren komt.

Pauwenplant snoeien

Door regelmatig de dode bladeren weg te snoeien houd je deze plant mooi in vorm. Gebruik altijd en schoon en scherp mes om onnodige schade aan de plant te voorkomen. Snoei bladeren zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Calathea Makoyana

Veelgestelde vragen en problemen

Is de Pauwenplant giftig voor katten?

Gelukkig is deze plant niet giftig voor katten, honden of mensen. Grijpgrage handjes van onze viervoeters of kinderen kunnen deze plant wel flink beschadigen. Misschien toch maar uit de buurt houden dus.

Waarom bewegen de bladeren?

Dit is compleet normaal. In de avond gaan de bladeren omhoog staan. In de ochtend klappen ze weer open. Om die reden noemen mensen dit ook wel een Gebedsplant (de bladeren die dicht staan als biddende handen).

Andere planten binnen deze familie doen dit trouwens ook. Bijvoorbeeld de Maranta.

Welke andere Calathea’s bestaan er?

Dat zijn er bijna teveel om op te noemen. Op deze website kun je de volgende soorten vinden:

Calathea Orbifolia
Calathea Ornata
Calathea Roseopicta
Calathea Rufibarba
Calathea Triostar
Calathea Zebrina

pauwenplant

Inhoudsopgave: