Is de calathea giftig?

Kamerplanten kunnen zoveel doen voor je interieur. Zeker de calathea is een mooie kamerplant die ook nog wat kleur kan toevoegen. Toch kunnen bepaalde kamerplanten ook gevaarlijk zijn. Zo kunnen ze giftig zijn voor kinderen of huisdieren. Maar is ook de calathea giftig of niet?

De calathea in je interieur

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten calathea’s. Een groot gedeelte hiervan kennen we hier als kamerplant. Dit is ook niet zo gek, want de prachtige bladtekeningen op de bladeren spreken je al snel aan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Calathea Roseopicta.  

Deze calathea soort heeft zulke mooie bladeren. De bovenkant zijn donkergroen gekleurd, zijn in het midden wat lichtgroen en hebben een mooie lichte rand aan de buitenkant van het blad. De onderkant van het blad heeft een paarse kleur. De bladtekening zorgt er dan ook voor dat de calathea Roseopicta zo bijzonder en geliefd is. Het geeft meteen wat meer kleur aan je interieur en hier kiezen veel mensen dan ook voor. 

Calathea de ideale kamerplant?

Door de bijzondere bladtekeningen is de calathea een zeer populaire plant geworden. Toch is het geen plant die aan te raden is voor een beginner. Ze hebben veel specifieke verzorging nodig. Wanneer ze niet de juiste zorg krijgen, zullen ze je dit meteen laten merken. Ze hebben een licht vochtige grond nodig, een hoge luchtvochtigheid en veel indirect licht. 

Wanneer ze dit niet hebben, zullen ze snel gele bladeren krijgen. Een plant waar je dus niet zo snel mee zal beginnen. Gelukkig zijn ze vergevingsgezind en zullen ze wanneer ze weer in de juiste omstandigheden staan nieuwe bladeren groeien. 

Toch kiezen veel mensen voor de calathea in huis omdat hij er zo mooi uit ziet. Zo heb je ook de calathea zebrina. Deze heeft een lichtgroen blad met donkergroene bladtekening. Een zeer bijzondere plant om in huis te zetten. Maar is dit wel veilig of is een calathea giftig voor kinderen en huisdieren? 

Kamerplanten giftig

Er zijn veel kamerplanten die er erg mooi uitzien, maar erg gevaarlijk kunnen zijn. Zo kan het zijn dat wanneer je kat of hond of kind er per ongeluk wat van binnen krijgt, ze erg ziek kunnen worden. Zeker kleine kinderen die nieuwsgierig zijn of een kat die wat aan een blad knabbelt, kan erg verkeerd uitpakken. 

Wanneer een kamerplant giftig is en je dier of kind er wat van binnen gekregen heeft, kan hij verschillende symptomen krijgen. Zo kan hij last krijgen van koorts, overgeven, diarree, kwijlen, opgezette tong, sufheid, schuimende bek of huiduitslag. 

Deze symptomen kunnen vaak maar in kleine mate voorkomen. Wanneer je een van deze symptomen herkent, is het belangrijk dat je meteen contact opneemt met een dierenarts of huisarts. Ook als je twijfelt, kun je beter navraag doen. De arts kan dan beslissen wat het beste gaat zijn en of er behandeling nodig is of dat je beter kunt afwachten. 

Is een calathea giftig?

Gelukkig is de calathea een van de kamerplanten die niet giftig is voor kinderen of dieren. Wanneer ze iets binnen gekregen hebben van de plant, zal dit niet direct gevaarlijk zijn en hoeft er niet direct contact met een arts opgenomen te worden. Voordat je een plant aanschaft is het dan ook altijd aan te raden om te checken of deze giftig is of niet. 

Dat een calathea niet giftig is, betekent niet dat het goed voor je huisdier of kind is als hij hiervan eet. Je kunt het dan ook beter proberen te voorkomen. Dit is niet alleen beter voor je huisdier of kind, maar ook zorgt het ervoor dat je plant mooi blijft. Ook is het slim om het af te leren voor als er in het vervolg wel een plant of bloem in huis is die giftig kan zijn. 

Hoe kun je het voorkomen?

Je kunt een paar dingen doen om te voorkomen dat je kind of huisdieren aan je planten gaan zitten. Zo is het als eerste slim om de planten op een plek te zetten waar ze er niet makkelijk bij kunnen. Een plant op de grond zal je kind bijvoorbeeld mee proberen te spelen en per ongeluk kunnen binnenkrijgen. 

Plaats de planten ook niet naast het bed of in de kamer van je kind. Ook dicht bij de slaapplek van je huisdier is geen goed idee. Ze worden daar makkelijker afgeleid en hebben dan misschien sneller de neiging om aan je plant te knabbelen. 

Zorg ook dat je zorgt voor entertainment. Wanneer je je kind of huisdier niet genoeg entertaint, aandacht geeft of met ze speelt, zullen ze dit zelf gaan zoeken. Tijdens deze ontdekkingstocht naar entertainment is het niet zo gek dat een plant de aandacht zal trekken. De geuren, kleuren en hoe een plant er verder uitziet, is zeer uitnodigend om te ontdekken. Dit kun je dus beter voorkomen door genoeg speeltjes te hebben en ze genoeg aandacht te geven. 

Inhoudsopgave: