Calathea Warscewiczii

Calathea Warscewiczii

Wauw. De Calathea Warscewiczii is een echte beauty. De fluweelachtige bladeren zijn voorzien van een patroon van licht- en donkergroen. Deze gekleurde bladeren groeien op een sierlijke manier op hun stelen.

Zo’n unieke kamerplant, die wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi en gezond houden. De naam is misschien lastig uit te spreken, de verzorging is dat niet. Met een beetje tijd en aandacht kom je al een heel eind. Op deze pagina lees je tips met betrekking tot de verzorging en lees je over de achtergrond van die prachtige Calathea Warszewiczii.

Calathea Warscewiczii
Calathea Warscewiczii

Calathea Warscewiczii verzorging

Luchtvochtigheid

Onder plantenliefhebbers staan Calathea’s bekend als veeleisende planten op gebied van verzorging. Onze ervaring leert dat je ook deze planten mooi en gezond kunt houden, mits je let op de juiste punten. Zo ongeveer het belangrijkste in de verzorging van de Calathea Warscewiczii is het zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Waarom? In de natuurlijke habitat ligt de luchtvochtigheid rond de 90%. De lucht is hier is veel droger.

Je herkent problematiek van een te lage luchtvochtigheid aan de droge bladeren van de Calathea Warscewiczii. Dit uit zich in bruine randen aan de bladeren of zelfs volledig uitgedroogde bladeren. Soms zie je bijvoorbeeld een nieuw opgerold blad wat al uitdroogt voordat het uitrolt.

Dit probleem is vrij eenvoudig te voorkomen. Je moet de bladeren elke dag sproeien met de plantenspuit (tips voor een plantenspuit kopen). Zet de plantenspuit op nevelstand en benevel de bladeren totdat ze volledig nat zijn. Dit kan met kraanwater, maar dit laat vaak witte vlekken op de bladeren achter. Dit is het kalk wat achterblijft nadat het water is verdampt. Dit veeg je er eenvoudig weer vanaf.

Anderen kiezen ervoor de Calathea Warscewiczii in de badkamer te zetten. Daar doet ze het goed vanwege de hoge luchtvochtigheid. Een potentieel probleem bij een standplaats in de badkamer is te weinig licht. Lees daarover hieronder meer.

Standplaats en behoefte aan licht

De Calathea Warscewiczii is een plant die veel licht nodig heeft om de bladeren mooi te houden. Daarom is het kiezen van een standplaats zo belangrijk. Zet haar op een plekje met veel daglicht, maar nooit ergens waar er direct zonlicht op de bladeren kan vallen. Direct zonlicht zorgt voor bladverbranding in de vorm van zwarte vlekken op de bladeren.

Als jouw plant wat verder in de kamer staan kan het zijn dat ze scheef groeit. Als dit het geval is kun je haar een kwartslag draaien. Let wel dat de Calathea Warscewiczii er niet van houdt om constant verplaatst te worden. Af en toe is prima, maar enkel als het nodig is voor een mooie groei en dus niet te vaak.

Calathea Warscewiczii verzorging
De juiste verzorging kan leiden tot bloemen, maar dit hoeft niet te gebeuren

Standplaats en de temperatuur

Een ander element om rekening mee te houden bij het kiezen van de standplaats: de temperatuur. Vergeet niet dat jouw Calathea Warscewiczii van oorsprong uit de jungle komt. Vanzelfsprekend is het daar een stuk warmer dan hier.

Nu doet ze het bijzonder goed bij onze normale kamertemperatuur. Vermijd daarbij altijd grote temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door tocht, een airco, een open raam of een radiator. Die laatstgenoemde is extra schadelijk omdat een radiator zeer droge lucht veroorzaakt. Deze droge lucht zorgt voor schade in de vorm van bruine bladranden.

Calathea Warscewiczii water geven

Water geven aan deze prachtige plant is iets wat helaas vaak mis gaat. Te veel water geven is schadelijk, maar te weinig ook:

  • Te veel water. Een langere periode van te veel water zorgt voor drassige grond. De wortels zijn dit niet gewend en gaan daarvan rotten. Rottende wortels kunnen hun werk niet meer doen: voedingsstoffen opnemen en naar de bladeren transporteren. Het gevolg? Gele vlekken of zelfs volledig gele bladeren.
  • Te weinig water. De Calathea Warscewiczii is een constant vochtige omgeving gewend. Als ze is uitgedroogd uit zich dat in slap hangende, krullende bladeren.

De oplossing is simpel: steek een vinger in de potgrond. Blijft er aarde aan plakken? Dan is de grond nog te drassig en wacht je nog even met water geven. Als er amper aarde aan blijft plakken is het tijd om water te geven.

De keuze voor een pot

Net zo belangrijk als het geven van water is het zorgen voor een goede afwatering. De keuze voor een pot staat je volledig vrij, zolang er maar een gat in de bodem zit. Als de pot dit niet heeft kun je die er zelf in maken met een betonboor of een goede elektrische schroevendraaier. Veel potten zijn breekbaar, dus doe het voorzichtig. Helaas gebeurt het soms dat een pot breekt met het boren van een gat.

Een andere optie is het werken met een binnenpot en een sierpot. In de binnenpot zitten standaard al gaten, dus het water kan hierdoor weglopen. Deze binnenpot zet je vervolgens in de sierpot.

Calathea Warscewiczii
Calathea Warscewiczii is populair vanwege het blad

Alles over plantenvoeding

De kans is groot dat je de Calathea Warscewiczii hebt gekocht (of gekregen) vanwege de prachtige bladeren. Deze bladeren wil je natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Om dat te doen is het noodzakelijk om regelmatig plantenvoeding te geven.

  • Wat voor plantenvoeding? Kies een plantenvoeding die geschikt is voor kamerplanten, en dan specifiek voor bladplanten. Ook is het wijs om een biologische plantenvoeding te kiezen. Onze ervaring is dat deze een stuk mooiere resultaten oplevert.
  • Wanneer voeden? Voed jouw Calathea Warscewiczii enkel in de groeiperiode. Deze is deels afhankelijk van de omstandigheden bij jouw thuis, maar loopt zo ongeveer van de lente tot einde herfst. Je ziet het in de lente vanzelf als de plant nieuwe scheuten aan gaat maken: dan begin je.
  • Hoeveel voeden? Teveel voeding is schadelijk. Hoeveel je moet verdunnen verschilt per merk. Volg exact de instructies op de verpakking.

Welke potgrond voor een Calathea Warscewiczii

Hierboven beschreven we al dat een goede afwatering zeer belangrijk is voor de gezondheid van deze plant. De wortels mogen niet lang in natte grond staan. Door hier bij stil te staan in de keuze voor een potgrond kun je een hoop problemen voorkomen.

Ga je voor normale potgrond? Leg dan eerst een laag hydrokorrels op de bodem van de pot (lees ook hydrokorrels: tips en kopen). Een normale potgrond voert soms lastig water af en door de hydrokorrels verbeter je het afwateringsproces.

Een andere mogelijkheid is om de normale potgrond te mengen met perliet. Door de zanderige structuur stroomt water gemakkelijker door de aarde.

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Er zijn ook voldoende standaard potgrond mixen op de markt die geschikt zijn voor jouw Calathea Warscewiczii. Gebruik bijvoorbeeld potgrond voor de Anthurium.

Wanneer en hoe snoeien

Deze plant hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden. Vind je haar toch te groot worden? Dan kun je de grootste bladeren in zijn geheel verwijderen. Snoei ze zo dicht mogelijk bij de grond weg. Zo maak je jouw Calathea Warscewiczii een stukje kleiner.

Zodra je dode bladeren kun je deze direct weghalen. Gebruik hiervoor een scherpe (snoei)schaar. Het liefst trek je het dode blad er niet uit. Het kan nog te vast zitten en door het los te trekken kun je de plant beschadigen.

Achtergrond en groeiwijze Calathea Warscewiczii

Naamgeving

We kennen deze plant als Calathea Warscewiczii. Anderen kennen haar onder de naam Goeppertia Warszewiczii. Dit zijn synoniemen, dus beide namen zijn goed. Een veelgebruikte bijnaam is Velvet Calathea, vanwege de fluweelachtige structuur.

Afmetingen

Deze plant kan maximaal zo’n 2 meter hoog worden. Bij die hoogte is de omtrek ongeveer 1 meter. Deze maximale hoogte en breedte van de Calathea Warscewiczii zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Zolang de verzorging goed is, en de plant is gezond, kan ze deze afmetingen bereiken. Ook moet de pot natuurlijk van voldoende ruimte voorzien.

Het blad

De bladeren van de Calathea Warscewiczii zijn, in onze optiek, de reden van de populariteit van deze plant. Haar bladeren zijn smal en langwerpig. Ze hebben de vorm van een langwerpige ovaal, met platte punten als uiteinde. Deze bladeren groeien ieder op hun eigen steel die direct uit de bodem komt. Doordat de bladeren net iets te zwaar voor hun steel lijken te zijn buigen ze sierlijk naar beneden. Dit geeft de Calathea Warscewiczii een sierlijk uiterlijk.

Het is de vorm, maar ook zeker de kleur van de bladeren. Het midden is lichtgroen, de buitenkant donkergroen. Deze twee kleuren lopen in een prachtig patroon in elkaar over. Alsof dit nog niet genoeg is heeft de bovenkant van het blad een fluweelzachte structuur. De kleuren doen denken aan die van haar zusje, de Calathea Roseopicta.

De onderkant van het blad is paars. Waar de bovenkant patronen heeft, is de onderkant effen. Zodra de bladeren opkrullen komt dit paars goed tot zijn recht.

Calathea Warscewiczii blad
Calathea Warscewiczii blad close up

Er zit helaas ook een nadeel aan de fluweelachtige structuur van het blad. Doordat het oppervlakte niet glad is blijft er gemakkelijk stof op de bladeren liggen. Hierboven op de foto zie je dat goed. Dit stof veeg je er niet heel gemakkelijk vanaf. Het is dus zaak goed op te letten en er snel bij te zijn als je merkt dat de bladeren stoffig beginnen te worden.

Calathea Warscewiczii bloem

Kan deze plant nog mooier? Jazeker! Bekijk de bloem van de Calathea Warscewiczii op de foto hieronder. Overigens is de kans op bloemen vrij klein. De omstandigheden moeten echt perfect zijn. Dus geen paniek als jouw plant niet tot bloei komt. Geniet van de schoonheid van de bladeren!

bloem van de Calathea Warscewiczii
Bloem van de Calathea Warscewiczii

Veel gestelde vragen en problemen

De bladeren van de Calathea Warscewiczii hangen slap

Slappe bladeren zijn vaak het gevolg van dorst. Deze plant kan aardig wat drinken, zeker als ze op een lichte standplaats staat. Geef een slok water en de bladeren zullen weer opveren.

Moet ik deze plant verpotten?

Zeker. Normaal gesproken om de 2 jaar. Het is tijd om te verpotten als je de wortels door de drainage gaten van de pot ziet groeien. Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond.

Bruine randen aan de Calathea Warscewiczii

Bruine randen aan de bladeren van de Calathea Warscewiczii zijn altijd een teken van een te lage luchtvochtigheid. Lees hierover bij het onderdeel over luchtvochtigheid.

De bladeren krullen op

Krullend blad is een teken van een dorstige plant. Geef een flinke slok water en de bladeren rollen zich weer uit.

Samenvatting

Botanische naamGoeppertia Warszewiczii
Ook bekend alsCalathea Warszewiczii, Velvet Calathea
Maximale hoogte2 meter
Maximale afmetingen blad50 centimeter
KleurGroen, donkergroen, paars
Giftig?Nee
Water behoefteGrond vochtig houden, niet drassig
Licht behoefteVeel indirect licht, geen direct zonlicht
Samenvatting Calathea Warscewiczii

Inhoudsopgave: