Dieffenbachia Gele Bladeren: Oorzaken

De Dieffenbachia is een prachtige kamerplant en met zijn bijzondere bladtekening is het ook niet gek dat hij zo populair is. Ze passen zich makkelijk aan en zijn over het algemeen makkelijk te verzorgen. Toch kan het voorkomen dat je Dieffenbachia gele bladeren krijgt. Maar waarom krijgt hij deze en wat kun je er aan doen om het te voorkomen?

Dieffenbachia plant met opvallende gele bladeren
living room with dying house plant with browning, wilted leafs, dumb cane, Dieffenbachia on a clean white background

Waarom krijgt m’n Dieffenbachia gele bladeren?

De Dieffenbachia is een makkelijke kamerplant en heeft veel uitstekende eigenschappen. Het kan dus een moeilijke opgave zijn om er achter te komen waarom hij gele bladeren krijgt. Dit kan namelijk door veel verschillende factoren komen. 

Over het algemeen is de Dieffenbachia een sterke plant. Zo kan hij tegen bijvoorbeeld temperaturen van 15-18 graden, verschillende belichting, water en vochtigheid. Als hier veranderingen in zijn, zal hij niet direct zijn bladeren verliezen. Natuurlijk zijn hier wel grenzen aan. Wanneer er niet aan zijn behoeftes voldaan wordt, zal hij al snel zijn glans verliezen. 

dieffenbachia gele bladeren2

Overmatig water geven

De meest voorkomende reden dat je Dieffenbachia gele bladeren krijgt, is dat er overmatig water gegeven wordt. Wanneer dit voor langere periode het geval is, zal het leiden tot een progressieve vergeling van de bladeren. Dit is herkenbaar voor veel kamerplanten en dus zeker iets waar je rekening mee moet houden.

Met overmatig water geven bedoelen we dat de grond langdurig vochtig blijft. Dit zorgt voor een verminderde luchtstroom naar de wortels. Zo verdrink je letterlijk je plant en de wortels zullen gaan rotten. Zonder goed functionerende wortels worden de normale processen bij een plant belemmerd, wat zorgt voor de gele bladeren. 

Zorg dus altijd voordat je je Dieffenbachia water geeft dat je de grond voelt. Wanneer je je vinger in de aarde steekt en het vochtig aanvoelt, hoef je nog geen water te geven. Voelt de grond juist droog aan? Dan kun je hem weer water geven. Zorg dat hij in een pot zit met goede drainage, zodat er nooit water in zal blijven staan zodat de grond te nat kan blijven. 

dieffenbachia gele bladeren1

Te weinig water geven

Aan de gehele andere kant staat natuurlijk de kans dat je de plant te weinig water hebt gegeven. Soms vergeet je het per ongeluk en dit kan leiden tot gele of bruine bladeren. Bij een Dieffenbachia is dit alleen moeilijk te identificeren. Ze kunnen namelijk de droogte goed verdragen. 

Als je ziet dat de bladeren geel of bruin worden en de randen knapperig, is de kans groot dat de potgrond geheel droog is. De pot zal ook een stuk lichter aanvoelen dan normaal en de bladeren zullen er droog uitzien en niet meer glanzen. 

De luchtvochtigheid

Close-up van een geel verkleurd blad van een Dieffenbachia.
Close-up van een geel verkleurd blad van een Dieffenbachia.

Over het algemeen kan de Dieffenbachia een lagere luchtvochtigheid wel goed verdragen. Alleen bij een zeer lage luchtvochtigheid zal hij gele bladeren gaan ontwikkelen. Gelukkig is de luchtvochtigheid in huis redelijk makkelijk te verhogen. 

Dit kun je doen door bijvoorbeeld een bakje water in de buurt te zetten of een luchtbevochtiger aan te schaffen. Deze zorgen dat de luchtvochtigheid met een paar punten omhoog zal gaan en daar zal je plant blij van worden.  

Vaak wanneer de luchtvochtigheid in huis verandert, heeft dit te maken met extreme temperaturen. Denk hierbij aan een hittegolf of juist in de winter als de verwarming weer aangaat. Dit zijn temperaturen waarbij de luchtvochtigheid zal veranderen en je Dieffenbachia een luchtbevochtiger nodig zal hebben. 

Verkeerde belichting

Een Dieffenbachia wordt het blijst van sterk indirect zonlicht. Lange periodes van direct zonlicht zal ervoor kunnen zorgen dat de bladeren verbranden of dat de plant uitdroogt. Zorg dus dat hij op een plek staat waar niet de hele dag de zon op hem staat te schijnen.  

De juiste lichthoeveelheid is zeer belangrijk voor de Dieffenbachia. De hoeveelheid licht heeft ook effect op de hoeveelheid water die je hem moet geven. Wanneer hij te weinig licht krijgt, zal hij ook zijn glans en kleuren op het blad kunnen verliezen. Als je de bladtekening ziet vervagen of het blad wordt geel, is dit vaak een teken dat je hem op een lichtere plek moet plaatsen. 

Kan ik bij mijn Dieffenbachia gele bladeren verwijderen?

Afhankelijk van de reden van de gele bladeren, is de aanpak van het genezen of voorkomen ook anders. De meest voorkomende redenen zoals het water geven en de verkeerde belichting zijn makkelijk aan te passen en te genezen. Maar het kan ook door gebrek aan voeding of ongedierte komen. In dat geval moet je iets meer doen om je plant er weer bovenop te krijgen. 

De gele bladeren die je plant heeft, kun je zonder problemen wegknippen. Zeker wanneer je met plagen en ongedierte te maken hebt, is dit belangrijk. De kans dat je plant er weer bovenop komt, is dan een stuk groter. Mocht je alsnog vinden dat je Dieffenbachia er raar of zielig uitziet na het snoeien, kun je altijd kiezen om de plant te stekken. Zo kun je zelf weer een mooie volle plant groeien.  

Inhoudsopgave: