De ludisia is een orchidee die afkomstig is uit Azië. Het is een prachtige plant met opvallende fluweelachtige bladeren, maar ook prachtige kleine bloemetjes. De bloemetjes zijn vergelijkbaar met de bacopa en erg mooi. De verzorging van de ludisia heeft wel wat extra aandacht nodig. We gaan je er alles over vertellen hoe je de ludisia het mooiste kunt laten groeien!
De beste standplaats
De ludisia komt van oorsprong uit Azië. Hier groeit hij in de tropische bossen of tussen de rotsen. Dit biedt hem van nature veel schaduw. Hij geeft dan ook, net als de cyclaam, voorkeur aan een schaduwrijke plek met veel indirect zonlicht. Hij kan eventueel wel volle zon verdragen, aangezien de ludisia zich goed aan wisselende lichtomstandigheden kan aanpassen. Dit maakt het al zo’n bijzondere plant.
De meest ideale plek in huis is dan ook een raam met gedeeltelijk zon. Als hij ongeveer 3 tot 6 uur per dag zonlicht heeft, zal hij prachtig groeien. Op een plek met minder dan 3 uur zonlicht kan hij ook wel groeien, maar zal hij het minder goed doen. Zeker in de winter is het belangrijk dat hij genoeg zonlicht krijgt. Als de ludisia minder zonlicht krijgt, zal hij kleinere bladeren groeien, langzamer groeien, last krijgen van blad uitval of de nieuwe bladeren zijn veel lichter van kleur. In dat geval moet je hem verplaatsen en op een plek met meer zonlicht zetten.
Hoeveel water heeft hij nodig?
De ludisia groeit van oorsprong in tropische bossen. Hij geeft dan ook zeker de voorkeur aan gelijkmatig vochtige, maar niet te natte omstandigheden. Ook houdt hij van een warme omgeving, net als de streptocarpus en de cyclaam. Je kunt de streptocarpus, de cyclaam en de ludisia dan ook goed bij elkaar zetten in de kamer.
De streptocarpus zal ook zorgen dat de luchtvochtigheid wat omhoog zal gaan, aangezien hij van een vochtige grond houdt. Door verschillende kamerplanten bij elkaar in groepjes te plaatsen, kun je er al voor zorgen dat de luchtvochtigheid hoger wordt. Zorgt dit niet voor een verhoogde luchtvochtigheid? Dan is een luchtbevochtiger in de buurt een goed idee. Je kunt de ludisia voor een hogere luchtvochtigheid ook onder een stolp of in een terrarium planten.
Om de perfecte omstandigheden voor de ludisia na te maken, kun je het beste direct water geven wanneer de grond droog aan begint te voelen. Voel dus altijd de aarde voordat je de plant water geeft. Wanneer de aarde nog licht vochtig aanvoelt, kun je beter een dag wachten met water geven.
De perfecte temperatuur
Omdat de ludisia uit een warme omgeving komt, betekent dit dat hij dit bij jou thuis ook nodig heeft. Je kunt de ludisia bijvoorbeeld niet zoals de bacopa zowel binnen- als buiten plaatsen. De bacopa doet het goed als tuinplant, maar groeit ook goed als kamerplant. De ludisia zal het alleen binnen goed doen. Buiten is de temperatuur namelijk te laag.
De ludisia groeit het beste bij gematigd hoge temperaturen, maar niet goed bij hitte. Het zonlicht helpt de plant opwarmen en zorgt zo dat de bloei bevorderd wordt. Over het algemeen kan hij erg slecht tegen koude temperaturen. Hij heeft dan voldoende bescherming nodig en zorg dan ook zeker dat hij niet ergens op de tocht komt te staan. Dit zal ervoor kunnen zorgen dat zijn bladeren uitvallen.
De beste temperatuur voor de ludisia is tussen de 25 en 30 graden. Dit is het in de meeste woonkamers niet. Door hem bijvoorbeeld in een kasje, onder een stolp of in een terrarium te planten, zal hij al een stukje warmer staan. Door het glas wordt de temperatuur hoger en hier zal de ludisia blij van worden. Ook zorgt het voor een hogere luchtvochtigheid. Dit is dan in de meeste Nederlandse huishoudens ook de beste en makkelijkste manier om de goede omgeving voor de ludisia te creëren.
Snoeien en stekken
Het beste is om de uitgebloeide bloemen van de ludisia meteen na het bloeien weg te knippen. Dit voorkomt dat de plant voedingsstoffen verspilt en het zal het ontwikkelen van nieuwe bloemen bevorderen. Ook verdorde of zieke bladeren mag je direct wegknippen. Dit verbetert de luchtcirculatie rondom de plant en zo kun je ook ziekten of plagen verminderen.
Ook kun je de ludisia stekken. Dit doe je door verdeling. Het beste is een ludisia met meerdere stengels. Voordat de plant gaat bloeien, graaf je de plant op en verdeel je de plant voorzichtig op basis van de wortels. Snijd de wortels vanaf de basis in verschillende delen.
Vervolgens kun je de verdeelde stengels met wortels in een potje planten en op een koele plaats neerzetten. Houd de aarde goed nat. Zo zullen er snel nieuwe wortels ontstaan. Je kunt er ook voor kiezen om een dikke steel in de bodem te planten en deze te laten wortelen. Dit duurt alleen een stuk langer en moet je veel geduld voor hebben.