Een Dieffenbachia stekken is vrij eenvoudig om te doen. Deze plant laat zich namelijk makkelijk vermeerderen. Op deze pagina lees je de stappen die je uit moet voeren. Met die stappen lukt het eigenlijk altijd.
Je kunt er voor kiezen om de Dieffenbachia stekken eerst te laten wortelen in water, of ze direct in de aarde te zetten. Ons advies: laat ze eerst wortelen in water, plaats ze daarna in de grond.
Deze methode werkt voor alle soorten Dieffenbachia, dus ook de populaire Camilla en de Dieffenbachia Reflector (Camouflageplant).
Dieffenbachia stekken in water
Een Dieffenbachia stekken in water heeft de grootste kans van slagen. Om dit te succesvol te kunnen doen zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Ten eerste is het belangrijk om te gaan stekken in de lente. Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat jouw kamerplanten sterke groei vertonen in deze periode. Door in deze periode te stekken maak je gebruik van die groeikracht en zullen de stekken snel wortelen.
Daarnaast is het goed om de schaar van te voren te ontsmetten. Met een schone schaar verklein je de kans op ziektes aan de Dieffenbachia.
Stap 1
Na de juiste voorbereiding kun je de stekken gaan selecteren om af te knippen. Hoe meer stekken je neemt, hoe meer kans je hebt op een succesvolle vermeerdering. Het is een beetje afhankelijk van de afmetingen van de Dieffenbachia hoe groot de stekken moeten zijn. Van een kleine plant is het zonde om grote stekken te nemen.
Het beste is om in ieder geval een paar centimeter stengel met daarop minstens 1 blad te stekken. Stekken moet altijd met een stengel, enkel een blad werkt niet. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Zamioculcas stekken of een Strelitzia stekken.
Ook is het goed om op te merken dat het sap van deze plant giftig is en irriterend kan werken op de huid (verder lezen over giftige kamerplanten). Het kan gebeuren dat er wat van dit sap vrij komt. Houd hier dus rekening mee.
Stap 2
Nu kun je de Dieffenbachia stekken in water gaan zetten. Zet de glaasjes op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Nu is het wachten totdat ze gaan wortelen. De snelheid hiervan is afhankelijk van het seizoen. In de lente en zomer gaat het vrij snel, maar in de herfst of winter kan het weken of zelfs maanden duren.
Er zijn overigens kamerplanten die nog langzamer wortelen en je dus heel lang moet wachten, zoals bij het Dracaena stekken. Uiteindelijk wordt jouw geduld beloond. Het is wel belangrijk om het water goed in te gaten te houden. Na verloop van tijd kan dit troebel worden en moet je het verversen.
Stap 3
Als de wortels flink zijn gegroeid, zo’n 10 centimeter, kun je de Dieffenbachia stekken in de aarde gaan zetten. Gebruik altijd een pot met een gat in de bodem, zo kan overtollig water weg.
Houd de grond nog een tijdje goed vochtig. De jonge wortels kennen enkel water en zullen even moeten wennen aan de overgang naar aarde. Na verloop van tijd treedt nieuwe groei op.
Dieffenbachia stekken in aarde
Je kunt ook Dieffenbachia stekken direct in de aarde plaatsen. In principe moeten ze dan ook wortelen, maar de kans op succes is een stukje kleiner dan bij stekken in water. Wil je dit toch doen, lees dan deze tips:
- De Dieffenbachia stekken kun je op dezelfde manier afnemen als bij stap 1 is vermeld.
- Ook is het goed om nu rekening te houden met het groeiseizoen (de lente).
- Je kunt de kans van slagen vergroten door de snijwonden in te smeren met stekpoeder voordat je ze in de aarde zet.
- Zet de stekken in een transparante, plastic zak. Doordat je deze zak dicht doet wordt het warm en vochtig. Hiermee boots je het effect na van een plantenkas. Deze omstandigheden vergroten de kans van slagen. Wel is het belangrijk om regelmatig de zak te luchten. Dan kun je meteen controleren of de aarde nog licht vochtig is.