De engelentrompet

De engelentrompet is een prachtige plant die we ook wel kennen als de brugmansia. Zijn exotisch uitziende bloemen zijn een ware blikvanger. Hij is een prachtige plant die je zowel buiten in de tuin of binnen als een kamerplant neer kunt zetten. We gaan je alles over de verzorging van de engelentrompet vertellen!

Waar komt de engelentrompet vandaan?

De engelentrompet komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Hij kan daar wel uitgroeien tot een kleine boom! Wij kennen hem hier vooral als mooie hangplant. De brugmansia groeit in het wild vooral in het Andesgebergte, maar is ondertussen gekweekt zodat iedereen er thuis van kan genieten.

De bloemen zijn de echte blikvangers van de plant. Ze zien er exotisch uit en lijken wel op een trompet. Dit is dan ook waar hij zijn naam de engelentrompet aan te danken heeft. Ook ruiken de bloemen heerlijk. Als je hem buiten neerzet zullen hier dan ook veel bijen en vlinders op af komen.

De beste standplaats

De brugmansia houdt van zonlicht en kun je dan ook het beste bij een raam op het zuiden zetten. Net als de bougainvillea houdt hij van een lichte en warme standplaats. Als je de brugmansia buiten wilt plaatsen kan dit ook, maar houdt hierbij wel rekening dat hij niet tegen harde wind of vorst kan.

Je kunt hem dan ook het beste in een pot plaatsen. Zijn een brugmansia en de bougainvillea winterhard? Nee, ze moeten goed beschermd worden in de winter. Als je ze in een pot plant, kun je ze makkelijker verplaatsen en in de winter binnen neerzetten. Als je ervoor kiest om de engelentrompet als kamerplant te houden, zal hij ook een stuk groter kunnen groeien. Zorg wel dat hij hier genoeg ruimte voor heeft.

Hoe moet je hem verzorgen?

Om ervoor te zorgen dat de engelentrompet prachtig gaat bloeien, is het belangrijk dat hij de juiste verzorging krijgt. Daarbij beginnen we bij de ideale standplaats. De engelentrompet houdt van een lichte maar ook wel beschutte standplaats. Als je hem binnen neerzet, moet hij zeker op een lichte plek in de kamer gezet worden. Kijk hierbij wel uit dat je hem niet in het direct zonlicht zet, dit kan namelijk de bladeren verbranden. De engelentrompet is dan ook mooi te combineren met bijvoorbeeld de lantana.

De engelentrompet groeit het beste in een vochtige grond. Let er wel op dat je hem niet te veel water geeft. Dit kan zorgen voor wortelrot. Plaats hem dan ook altijd in een pot met goede drainage. Als je hem water hebt gegeven, giet dan even later ook altijd het water uit de sierpot weg. Dit voorkomt dat hij natte voeten blijft houden.

Als de engelentrompet als kamerplant gehouden wordt, kan hij veel jaren meegaan. Hij heeft hierbij wel wat onderhoud nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regelmatig dode bloemen en beschadigde takken eruit snoeien. Zo kun je ook zorgen dat hij gecontroleerd kan groeien en niet al te groot groeit. Door deze takken weg te knippen, wordt de plant weer gestimuleerd om nieuwe takken en bloemknoppen te ontwikkelen.

De engelentrompet stekken

De engelentrompet is een prachtige plant, het is dan ook niet zo gek als je er meer van in je huis wilt hebben. Gelukkig is het stekken van de brugmansia en ook bijvoorbeeld de lantana niet moeilijk om te doen en bijna altijd succesvol. We gaan je vertellen hoe je dit het beste kunt doen.

Je begint met het uitzoeken van een gezonde en sterke tak bij de moederplant. Deze kun je afsnijden met een schoon en scherp mes. Verwijder de onderste bladeren van de stek. Je kunt hem hierna in water laten wortelen of meteen in de potgrond planten. Als je hem in water wilt laten groeien zet je het stekje simpelweg in een vaasje met water en wacht je tot er wortels gegroeid zijn.

Als je hem meteen in de potgrond plant, moet je zorgen dat de grond goed vochtig blijft. Zet het potje op een warme plek met veel indirect zonlicht. Houdt de potgrond zeker in het begin goed vochtig, maar zorg ervoor dat het niet te nat wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de steel van de stek gaat rotten. Zo zal hij alsnog niet gaan groeien en kun je je stekje weggooien.

Na een paar weken zullen de stekjes wortels hebben ontwikkeld. Dit kun je controleren door het stekje voorzichtig uit de pot proberen te tillen. Als je wat tegenwerking voelt en er wat aarde mee komt, zul je direct kunnen zien dat er wortels zijn gegroeid. Je kunt de stekjes dan in een wat grotere pot of buiten in de tuin planten. Op deze manier is het erg makkelijk om een engelentrompet of lantana extra aan je collectie toe te voegen.

Inhoudsopgave: