De brugmansia

De brugmansia is in de volksmond beter bekend als de engelentrompet. Het is een prachtige plant met een exotisch uitziende bloem die meteen veel kleur aan de tuin of in de kamer brengt. Het is van origine een tuin plant, maar ook binnen zal hij zeker mooie bloemen laten zien. We gaan je er alles over vertellen!

brugmansia2
White flower of a poisonous, vespertine-flowering thornapple plant close up

De herkomst van de brugmansia

De brugmansia is afkomstig uit Zuid-Amerika. Hij kan daar in zijn natuurlijke omgeving uitgroeien tot grote struiken of zelfs tot een kleine boom van zo’n 9 meter! De brugmansia groeit oorspronkelijk in de Andesregio, maar wordt tegenwoordig wereldwijd gekweekt omdat hij zo populair is door zijn schoonheid.

De bloem ziet er exotisch uit en heeft een vorm van een trompet. De vorm van zijn bloemen is dan ook waarom hij de engelentrompet genoemd wordt. Ook geven de bloemen een heerlijke geur af, die veel insecten zoals bijen en vlinders aantrekt.

brugmansia3
Numerous buds and white flower of Datura innoxia in September

De verzorging

Om optimaal van je brugmansia en zijn prachtige bloemen te genieten, is het geven van de juiste verzorging erg belangrijk. Als eerste is daarbij de standplaats erg belangrijk. Hij houdt van een zonnige, lichte, maar ook beschutte plaats. Je kunt hem zowel in de grond planten, maar ook in een pot zal hij goed kunnen groeien. Zo kun je hem mooi in een pot combineren met bijvoorbeeld de lantana (wisselbloem).

Zorg ervoor dat de grond altijd goed vochtig blijft. Kijk wel uit voor het geven van te veel water. Dit kun je makkelijk voorkomen door hem in een pot met goede drainage of in goede waterdoorlatende grond te planten. Zo voorkom je dat hij last krijgt van wortelrot en dood zal gaan. Ook wordt het aangeraden om hem regelmatig met een evenwichtige meststof te bemesten. Zo stimuleer je een gezonde groei en bloei.

De ideale standplaats

De plant heeft per dag minimaal 6 uur direct zonlicht nodig. Hij zal dan bijvoorbeeld ook goed groeien in een kas of binnen achter een raam op het zuiden. Net als de bougainvillea houdt hij dus van een warme en lichte plek. De ideale standplaats voor een brugmansia is een beschutte plek in de tuin, zodat hij beschermd is tegen harde wind en vorst. Omdat hij van zon en warmte houdt, kun je hem ook binnen neerzetten als kamerplant.

brugmansia5
datura stramonium outdoor

Dit is dan ook waarom je een brugmansia het beste in een pot kunt planten. Zo kun je ervoor kiezen om de plant binnen neer te zetten als het koud begint te worden buiten en zodra het weer warmer wordt richting de zomer, kun je hem weer buiten in de tuin plaatsen. Zijn een brugmansia en de bougainvillea winterhard? Nee, dat zijn ze niet! Ze kunnen daarom ook goed als een kuipplant gehouden worden, zodat ze kunnen overwinteren in een kas of kies ervoor om ze in de koudere maanden een mooi plekje te geven in de woonkamer. Ook hier zullen ze zeker een blikvanger zijn!

Doordat je hem in de kas laat overwinteren, kan een brugmansia ook veel jaren meegaan. Door regelmatig de dode bloemen eruit te knippen en hem te snoeien wanneer nodig is, zul je hem makkelijk in bedwang houden. Ook motiveert het snoeien van de plant en het verwijderen van de dode bloemen het groeien van de plant. Zo hoeft de plant geen energie te verspillen aan zwakke takken en kan hij bijvoorbeeld beter zijn energie besteden aan het creëren van nog meer bloemen.

Houdt hierbij wel rekening dat de brugmansia erg groot kan groeien. Zorg wel dat hij hier de ruimte voor heeft. Onthoud dit ook goed wanneer je hem in een pot plant. Een pot op een schotel met wieltjes is dan ook zeker aan te raden om hem makkelijk te kunnen verplaatsen.

brugmansia4
stramonium, datura, flower, plant, green, nature, garden, white, leaf, flowers, leaves, spring, agriculture, blossom, summer, vegetable, forest, bloom, plants, flora, yellow, closeup, fresh, organic, food, blooming, macro, thorny, intoxication, impressions, heavy, poisonous, poison, eggplant, wild, cocumber, kind of, dizziness, staggering, heart, rate, toxic, palpitations, gait, subjective, symptoms, common, herb

Kun je de brugmansia stekken?

Als je meer planten van de brugmansia in huis of de tuin wilt, dan kun je dit doen door nieuwe planten te kopen, maar nog leuker is zelf nieuwe planten stekken natuurlijk! Het stekken van een engelentrompet is niet moeilijk om te doen gelukkig en bijna altijd wel succesvol.

Je begint met het afsnijden van een gezonde tak van de moederplant. Hier verwijder je de onderste bladeren van. Je kunt de stek in het water laten wortelen of direct in de aarde steken. Zorg wel dat de potgrond waar je de stek in plaatst goed vochtig is. Plaats de pot met het stekjes op een warme plek in huis of in een kas met veel indirect zonlicht.

Houdt de potgrond goed vochtig, maar zorg dat de aarde niet drassig wordt. Dan kan de tak alsnog gaan rotten en zal hij geen wortels kunnen groeien. Zodra de wortels zich ontwikkeld hebben, zal de plant ook verder gaan groeien. Zo kun je genieten van je nieuwe brugmansia plant en nog meer planten stekken en laten groeien!

De brugmansia planten

De brugmansia is op zichzelf al een prachtige plant die veel aandacht in de tuin, kamer of kas zal trekken. Als je bijvoorbeeld een brugmansia met witte bloemen plant, kun je deze prachtig combineren met andere planten. Zo zullen bijvoorbeeld de felle kleuren van de lantana (wisselbloem) er prachtig bij passen. De lantana groeit zijn bloemen juist omhoog, wel dat de bloemen van engelentrompet meer hangend groeien.

De brugmansia is op die manier een mooie basis om mooie taferelen te planten. Door verschillende planten, kleuren en soorten planten te combineren kun je mooie blikvangers maken. Plant ze mooi samen in een pot die je makkelijk kunt verplaatsen. Zo kun je een engelentrompet op de tafel plaatsen, maar ook in de tuin komt hij prachtig tot zijn recht.

De brugmansia is een prachtige bloem uit het warme zuiden van Amerika. Hij geurt heerlijk en daarom planten mensen hem maar al te graag. Zowel in de tuin en als kamerplant is hij wereldwijd dan ook populair. Doordat hij ook makkelijk te stekken is en redelijk makkelijk in verzorging is, is de brugmansia zeker een goede toevoeging in zowel de tuin of als kamerplant.

Inhoudsopgave: