De lantana, ook wel de wisselbloem

De lantana wordt ook wel de wisselbloem genoemd. Het is een prachtige plant die zowel als buitenplant, maar ook als kamerplant neergezet kan worden. Ze staan bekend om hun prachtige kleurrijke, bijzonder bloemen. Zo kun je ze mooi combineren met andere planten zoals de engelentrompet of de gaultheria procumbens. Lees verder om alles te weten te komen over de herkomst, verzorging, standplaats en hoe je hem kunt stekken!

lantana2
Native to Central America, the lantana is an incredibly long-flowering shrub, whose yellow and pink pompoms light up the paths of the monastery of Kechrovouni, on the island of Tinos.

De herkomst van de lantana wisselbloem

De lantana wisselbloem is onderdeel van de Verbena familie. Hij komt oorspronkelijk uit de warmte van India. Vanwege zijn prachtige exotisch uitziende bloemen, is hij inmiddels zeer populair geworden over de hele wereld, net zoals de brugmansia. Ze worden dan ook steeds meer gekweekt zodat je hem ook thuis in je woonkamer of tuin kunt planten en bewonderen.

De lantana is net als de engelentrompet en de bougainvillea niet gewend aan kou. Zijn de lantana en de bougainvillea winterhard? Nee, ze kunnen niet tegen de vorst. Zodra het buiten koud begint te worden is het dan ook belangrijk dat ze warm gezet worden in een kas of binnen in huis. Dit is dan ook waarom ze ook vaak als kamerplant te vinden zijn. De bougainvillea winterhard is niet mogelijk en is dan bijvoorbeeld ook echt alleen als kamerplant te vinden in Nederland.  

lantana3
Pink and yellow Lantana Camara Flowers Orange butterfly feeding on flower.

De wisselbloem

De lantana is een mooie struik die erg groot kan groeien, net als de brugmansia. Aan de struik groeien diepgroene bladeren en groeien als tegenover elkaar staande paren. Hij bloeit in het geel, oranje, roze of wit. Zijn bloeiende maanden zijn van mei tot oktober.

De meeste bloemen van planten veranderen van buiten naar binnen van kleur of tegelijkertijd. De lantana doet dit niet. Er ontstaan kleurverschillen van binnen naar buiten toe. Zo kan het zijn dat de binnenste bloemen van de tros geel van kleur zijn en de buitenste bloemen roze. Dit maakt de bloemen zo bijzonder en ook zo populair!

Na de bloei zullen er donkere bessen aan de struik vormen, net als bij de gaultheria procumbens. De gaultheria procumbens bloeit een korte periode, waarna er besjes vormen. De lantana bloeit een stuk langer, maar de besjes zijn zeker vergelijkbaar. In deze besjes zitten de zaden. Je kunt deze besjes beter verwijderen om nieuwe bloemvorming te stimuleren.

lantana4
Lantana camara (common lantana) flowers growing in Nha Trang Vietnam

Verzorging van de lantana

De lantana wisselbloem is redelijk makkelijk om te verzorgen. Je kunt hem het beste als kuipplant houden. De lantana is namelijk niet winterhard en moet in de koudere maanden binnen geplaatst worden. In een pot is hij veel makkelijker te verplaatsen.   

Het is belangrijk dat hij in goede waterdoorlatende grond geplaatst wordt. Het is namelijk belangrijk om de plant regelmatig water te geven. Net als bij de brugmansia, houdt hij van een licht vochtige grond, maar de grond mag niet te nat zijn. Als de grond te nat is, zal er namelijk wortelrot kunnen ontstaan, wat de dood van de plant kan betekenen. Hij mag in het groeiseizoen ook regelmatig wat plantenvoeding krijgen. Houdt hierbij altijd de verhouding die aangegeven staat op de verpakking aan.

Wat de lantana ook fijn vindt, is als zijn bladeren eens in de zoveel tijd besproeid worden. Dit zal de plant helpen om het vochtgehalte op peil te houden. Ook wordt zo het stof van de bladeren verwijderd, waardoor hij nog beter zal kunnen groeien.

lantana5
Pink and yellow lantana flowers at sunset. Verbenaceae lantana camara

Overwinteren van de lantana

De lantana is niet winterhard en moet in de koude maanden binnen gezet worden. Dit kun je in een kas doen, maar ook als kamerplant zal hij het goed blijven doen. Hij gedijt het beste bij een temperatuur van 18 tot 24 graden, en zal kunnen overwinteren bij 7 graden. 

Hij zal in de winter zijn bladeren houden, maar vanaf januari zullen zijn bladeren volop uit gaan vallen. Dit is geen reden voor paniek! Vanaf maart kun je de plant weer op een warmere plek plaatsen, waar hij spoedig nieuwe bloemknoppen zal gaan vormen. Wanneer er buiten geen vorst meer kan optreden, kun je de kuipplant weer buiten neerzetten.

Vergeet hem in het voorjaar niet te snoeien. Je kunt hem dan regelmatig toppen om groei te stimuleren. Hij zal sterk vertakken en zo zul je een sterke compacte struik kunnen groeien. De afgetopte scheuten kun je gebruiken als stek om zo nog meer lantana’s te groeien!

De beste standplaats

De lantana wisselbloem houdt van een lichte standplaats waar hij genoeg indirect zonlicht heeft. Plaats de plant het best bij een raam op het oosten of westen of op een zonnige plek in de tuin. Zorg er wel voor dat hij niet de complete dag in de zon staat, dit kan er namelijk voor zorgen dat zijn bladeren verbranden.

Ook als je hem binnen of in een kas neerzet, is het belangrijk dat hij genoeg zonlicht krijgt. Verder is het vooral belangrijk dat hij warm staat. Bij een te lage temperatuur zal hij niet goed groeien en uiteindelijk afsterven.

De lantana stekken

Het stekken van de lantana is zeer eenvoudig. Je hoeft alleen een gezonde tak af te snijden waar minstens 2 bladeren aan zitten. Zorg dat bloemen of knoppen van de tak verwijderd worden. Je kunt hierna het stekje plaatsen in water of in een potje met een mix van kokosvezels en potgrond. Zet het stekje op een warme plek en er zullen redelijk snel nieuwe wortels verschijnen.

Wanneer de nieuwe wortels zich ontwikkeld hebben, kun je het stekje overplanten naar een grotere pot met verse potgrond.  Zorg dat de grond nog wel vochtig blijft, maar niet drassig. Wanneer hij groeit, zul je hem minder water hoeven te geven, aangezien de wortels meer kunnen opnemen en vasthouden.

De plant zal vanzelf steeds groter worden. Houdt hierbij wel in de gaten wanneer hij naar een groter potje moet. Zo kun je makkelijk de lantana stekken en een grote collectie van deze prachtige bloemen verzamelen. Want van zulke mooie en bijzondere bloemen kun je eigenlijk nog te veel hebben! Ze toveren zowel je tuin, kas als woonkamer in korte tijd om tot een kleurrijk paradijs! 

Inhoudsopgave: