De Gaultheria procumbens, ook wel de bergthee

De gaultheria procumbens staat beter bekend als de bergthee. Het is een prachtige plant die veel voordelen kan bieden en er ook nog eens mooi uitziet in de tuin. Hij biedt namelijk ook verschillende gezondheidsvoordelen en kan worden verwerkt tot supplementen. Hieronder vind je meer informatie over hoe je de gaultheria procumbens het beste kunt verzorgen, waar je hem moet planten, de herkomst van de plant en ook de voordelen van bergthee gaan we je vertellen!

De herkomst van de bergthee

Bergthee is een inheemse plant in Noord-Amerika. Hij komt voornamelijk voor in het oostelijke gedeelte van de Verenigde Staten en in Canada. Hier groeit hij voornamelijk in de bossen en bergachtige gebieden. Hij speelt hierbij een belangrijke rol in de biodiversiteit.

De bergthee bloeit elk jaar mooie kleine bloemetjes, net als de bacopa. Deze bloemetjes trekken veel bijen en vlinders aan. Dit is dan ook een van redenen dat mensen ze graag in de tuin hebben staan. Deze bloemetjes zullen uiteindelijk allemaal mooie rode besjes worden. Deze besjes worden weer gegeten door de vogels, waarna de zaden ervan verspreid worden door de vogels. Dit is dan ook waarom de inheemse plant zoveel in de bossen van Canada en Noord- Amerika te vinden is.

Gaultheria procumbens2
A bottle of wintergreen essential oil with fresh Gaultheria procumbens plant on a white background

De verzorging van de gaultheria procumbens

De bergthee is over het algemeen een relatief makkelijke plant om te verzorgen. Hij staat het liefste op een halfschaduw plek of geheel in de schaduw. Van felle zon wordt hij niet zo blij en zal hij er ook niet goed van gaan groeien. Hij moet in een goed vochtdoorlatende grond geplant worden en houdt dan ook van een vochtige grond. Zorg er dan ook voor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water blijven staan. Anders kan dit leiden tot wortelrot en zal de plant doodgaan.

De bergthee moet ook regelmatig gesnoeid worden, net als de lantana (wisselbloem). Zo kan hij zijn compacte vorm behouden. Je kunt dode takken makkelijk snoeien, maar ook takken die in een rare vorm groeien of te ver uitsteken kun je makkelijk knippen. Op deze manier worden ook nieuwe scheuten bevorderd om te groeien.

Om planten zoals de scaevola, lantana of de bergthee gezond te houden, moet je ze soms ook wel eens wat extra voeding geven. Door ze jaarlijks organische meststof te geven, zullen de planten gezond blijven en mooi blijven groeien. Let hierbij altijd goed op de instructies die op de verpakking van de meststof staan. Het kan namelijk per merk meststof verschillen hoeveel je moet geven. Als je te veel aan meststof geeft, kan er namelijk ook zorgen dat je planten dood gaan.

Gaultheria procumbens3
Gaultheria flower plant indoor in a pot with red berries indoor home plant on the table

Waar te planten?

De bergthee houdt dus van een halfschaduw of schaduw plek en groeit als een bodembedekker in de tuin. Hij bloeit in de zomer mooie kleine bloemen net als de bacopa. Hij is dan ook erg mooi te combineren met verschillende bodembedekkers. Denk hierbij eens aan de scaevola of lobelia. Deze worden vaak geplant als hangplanten of in een mooie pot, maar ze zijn ook mooi in de tuin te zetten als bodembedekkers.

De meeste planten zoals de lobelia en scaevola zullen aan het eind van de zomer hun bloemen verliezen. Een bergthee daarentegen niet. Hij bloeit in de zomer, maar zal eind van het jaar besjes vormen. Deze besjes blijft de plant behouden tot het voorjaar. Kijk niet gek op als de besjes het niet volhouden tot het volgende jaar, ze zijn namelijk erg populair bij de vogels en worden dan ook vaak gegeten.

Hoe kun je hem stekken?

Het stekken van de bergthee is niet moeilijk om te doen. Net als de lobelia, bacopa en lantana is het vermeerderen van de plant zeer populair. Het zijn goede bodembedekker en de wortels van de plant liggen dicht bij de oppervlakte. Je kunt ze dus makkelijk vermeerderen door te scheuren.

Je kunt een paar wortelscheuten los scheuren van de moederplant en deze in een pot of ergens anders in de tuin te planten. Let er hierbij op dat je ze op een geschikte plek plant, ze wat voeding en voldoende water geeft. Bij voorkeur kun je dit het beste doen in september of april.

Gaultheria procumbens4
Gaultheria procumbens with fruit

De voordelen van bergthee

Bergthee is erg populair in de tuin. Dit is vooral omdat het een plant is die het hele jaar door groen blijft en voor een lange periode extra kleur in de tuin brengt met zijn bloemen in de zomer en zijn rode bessen in het najaar tot het voorjaar het jaar erop. Maar dit is niet de enige reden waarom de plant zo geliefd is. Het kan namelijk nog een stuk meer voordelen geven!

Ten eerste staat de bergthee bekend om zijn heerlijke aroma. De bladeren hebben een kenmerkende geur die je doet denken aan wintergroene snoepjes. Dit maakt de bladeren dan ook een geweldige toevoeging aan geurende producten. Natuurgenezers verwerken het aroma dan ook graag in etherische olie en aromatherapie.

De bladeren van de bergthee bevatten de stof methylsalicylaat. Deze stof kan helpen bij het verlichten van pijn en ontstekingen. Het wordt dan ook vaak verwerkt in bijvoorbeeld thee of medicatie. Daarnaast bevat het ook veel antioxidanten. Deze kunnen je helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam en het versterken van je immuunsysteem. Daarnaast kan er ook een zogenoemde wintergroenolie kunnen worden onttrokken uit de bladeren van de plant. Van deze olie kan er een fijne massage olie gemaakt worden. Deze olie wordt aangeraden voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van reuma, maar ook zou het goed kunnen helpen wanneer je last hebt van spierpijn.

Het regelmatig consumeren van bergthee in de vorm van supplementen, medicatie of door het drinken van een thee ervan, kan bijdragen aan het verbeteren van je algehele gezondheid. Het kan zelfs als vervanging van aspirine of paracetamol ingezet worden. Zo kun je niet alleen van deze mooie plant genieten als hij in de tuin staat, maar ook kun je van zijn medicinale eigenschappen profiteren.

Inhoudsopgave: