De Euphorbia Leuconeura wint de laatste jaren aan populairiteit. Je ziet hem steeds vaker in plantenwinkels en bij mensen thuis. En terecht!
De bijnaam, Madagascar Jewel, dankt de plant aan het feit dat deze afkomstig is uit, je raad het al, Madagascar. Daar groeit deze plant in de oerwouden onder tropische omstandigheden. In dit klimaat kan de plant hoogtes bereiken tot wel drie meter!
Gelukkig doet hij het ook goed in ons koude kikkerlandje. Dan wordt ie wel niet zo hoog en groot, maar blijft het een prachtige kamerplant. Hij kan, met de juiste verzorging, anderhalf tot twee meter worden.
De Euphorbia Leuconeura is bij velen geliefd vanwege de mooie tekening op de bladeren. De knalwitte, dikke, nerven steken mooi af tegen de diep donkergroene bladeren. De nerven nemen de vorm aan van een visgraatpatroon.
In het wild groeit deze plant dus uit tot enkele meters. Maar ze zijn ook heel leuk als de nog klein zijn. Misschien maakt, ook dat, ze zo populair. Heb je er eentje? Op deze pagina lees je alles over de verzorging van jouw Madagascar Jewel.
Euphorbia Leuconeura verzorging
Standplaats en licht
Plaats de Euphorbia Leuconeura op een warme en lichte plek. Het liefst ontvangt de plant de hele dag veel indirect zonlicht. Directe zon kan in de ochtend en avond. Vermijd de warme middagzon, zeker in de zomer. Dit kan de bladeren verbranden. En dat is zonde!
Bodem
Wist je dat de Madagascar Jewel valt onder de vetplanten familie? Hou hier dan ook rekening mee met de keuze voor grond. De plant doet het goed in een wat drogere rondsoort. Een standaard vetplanten grond is prima. Vermeng de grond met wat kleikorrels voor optimaal resultaat.
Water geven
Gezien de Euphorbia Leuconeura onder de vetplanten valt, moet je hier ook rekening mee houden in de hoeveelheid water die je geeft. Tijdens de lente en zomermaanden is 1 keer per week voldoende. In de winter, als de plant in rust is, kun je af met 1 a 2 keer per maand.
Luchtvochtigheid
In de wintermaanden, als de kachel aangaat, daalt de luchtvochtigheid hard. In principe kan deze plant daar tegen. Een sproeibeurt op zijn tijd kan echter geen kwaad. Gebruik dan altijd regenwater of ontkalkt water.
Wist je dat sproeien nog andere voordelen heeft? Je verkleint hiermee ook de kans op bijvoorbeeld spint en mijt. Daarbij komt er minder stof op de bladeren waardoor de plant er mooier uit ziet.
Voeding
Een standaard plantenvoeding voor vetplanten is geschikt voor deze plant. De toepassing verschilt per merk. Bekijk dus de instructies op de verpakking. Als je keuze hebt, kies dan altijd een organische variant.
Euphorbia Leuconeura stekken
Je hoeft deze plant niet te stekken. De Euphorbia Leuconeura zaden bouwen zich op in het midden van de plant. Zodra de plant is uitgebloeid, schieten deze zaden alle kanten op. Dit principe kennen we ook van Pilea’s, die daarom kanonplantjes als bijnaam hebben.
Deze zaden komen voornamelijk terecht in de directe omgeving van de plant en ontspruiten in baby plantjes. Zie de foto hieronder. De plant schiet soms wel enkele meters ver. Wees dus niet verbaasd als je soms Euphorbia Leuconeura stekjes tegenkomt in andere planten potten.
Is de Madagascar Jewel giftig?
Deze plant valt in de Euphorbia familie, ook wel bekend als wolfsmelkplanten. Dit wolfsmelk is een sap en zit in de plant. Als deze beschadigd komt dit sap eruit. Binnen deze familie valt bijvoorbeeld ook de Tirucalli Euphorbia (Potloodplant), de Euphorbia Pulcherrima (Kerstster) en de Croton (Wonderstruik).
Wolfsmelk veroorzaakt irritatie als het op je huid komt. Houdt deze plant dus altijd uit de buurt van huisdieren en kinderen. Draag handschoenen al je de Euphorbia Leuconeura gaat snoeien!
Als je katten rond hebt lopen is het dus niet verstandig om deze plant in huis te halen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Bekijk bijvoorbeeld eens de leuke Pannenkoekplant.
Veel gestelde vragen
Madagascar Jewel heeft gele bladeren
Geel blad is normaal gesproken een teken van regelmatig te veel water geven. Bij de Madagascar Jewel kan het ook betekenen dat je hem voor een te lange periode te droog hebt laten staan.
Waarom laat de plant blad vallen?
De Madagascar Jewel verliest regelmatig blad. Dit is normaal. Het zijn de onderste bladeren (de oudste) die de plant laat vallen als hij groter wordt. Zijn het er meer en ook van de bovenkant? Dan gaat er iets niet goed in de verzorging. Lees hierboven op de pagina de verzorgingstips.
Kan de Euphorbia Leuconeura bloeien?
Zeker! De kans in Nederland is vrij klein, maar als je hem een warme standplaats geeft heb je kans op leuke, kleine, witte bloemetjes.
Samenvatting
Naam | Euphorbia Leuconeura |
Bijnaam | Madagascar Jewel |
Standplaats | Veel indirect licht |
Water | Weinig |