Potloodplant (Euphorbia Tirucalli)

potloodplant

De Potloodplant, officieel Euphorbia Tirucalli is afkomstig uit Afrika en groeit tegenwoordig ook in delen van India en Arabië. In de natuur kan deze plant wel 9 meter hoog worden.

Wij kennen hem vooral als kamerplant. De kleine, dunne stengels hebben de omtrek van een potlood. Vandaar wordt dit wel de Potloodplant of Potloodcactus genoemd. Deze dunne takken hebben soms kleine blaadjes aan de uiteinden. Hieronder op de foto kun je dat zien. Meestal verdwijnen deze blaadjes weer naarmate de tak ouder wordt.

Naarmate de leeftijd van de plant toeneemt, worden de binnenste takken steeds dikker. Uiteindelijk kan er een soort schors op komen.

Euphorbia Tirucalli is een ijzersterke plant en zeer makkelijk in het onderhoud. De plant is bestand tegen de meeste ziektes en plagen. Op deze pagina lees je de beste manier om de verzorging aan te pakken.

Let wel op: het sap van de Potloodplant is giftig en kan irriteren op de huid. De stengels kunnen makkelijk breken en hierbij komt het sap vrij. Doe met verpotten en stekken dus handschoenen aan. Dit geldt trouwens voor alle planten binnen deze familie. Wist je bijvoorbeeld dat de Potloodplant in dezelfde familie valt als de Kerstster (Euphorbia Pulcherrima)?

Botanische naamEuphorbia Tirucalli
Ook bekend alsPotloodplant, Potloodcactus
StandplaatsZonnig
Water gevenTussen gietbeurten op laten drogen
potloodplant
De Potloodplant, soms Potloodcactus genoemd

Potloodplant verzorging

Standplaats en licht

De Potloodplant groeit van oorsprong op warme plekken in Zuid-Afrika. Daar staat de plant uren in de volle zon. Probeer dit zo goed mogelijk na te boosten. Een raam op het zuiden of op het westen zou dus goed zijn.

Een standplaats met minder licht kan in principe ook, maar de plant zal dan langzamer groeien en minder mooi worden.

Potloodplant water geven

Het is een vetplant, die stelt specifieke eisen aan de hoeveelheid en de frequentie water. Misschien heb je bijvoorbeeld een Sanseveria in huis, dan weet je al hoe je dit moet aanpakken. Zo niet, lees dan verder.

Het belangrijkste bij de Euphorbia Tirucalli is dat je de grond tussen de gietbeurten laat opdrogen. Geef dus pas opnieuw water als dat het geval is.

In de zomer gebruikt de plant meer water. Dan is de grond binnen 1 a 2 weken opgedroogd. In de winter zul je merken dat dit langer duurt. Dan geef je vaak pas na 2 a 3 weken water.

Als je te snel water geeft blijft de grond drassig. Dit kan wortelrot veroorzaken. Wortelrot merk je eerst aan gele blaadjes, daarna bladuitval. Uiteindelijk gaat de plant hier aan dood.

Euphorbia Tirucalli
Waterdruppels aan een Euphorbia Tirucalli

Snoeien

Het zou in theorie een hangplant kunnen worden. Dan laat je de Euphorbia Tirucalli lekker doorgroeien. Houd je hem liever in model? Dan kun je hem regelmatig snoeien. Je kunt naar wens stengels inkorten.

Trek bij het snoeien handschoenen aan. Het sap dat vrijkomt is namelijk zeer irriterend op de huid.

Er zijn natuurlijk ook vetplantjes die wat kleiner blijven. Bekijk bijvoorbeeld eens de Senecio Archeri Himalaya.

Euphorbia Tirucalli verpotten

Om de groei te stimuleren moet je deze plant jaarlijks verpotten. Gebruik daarbij verse potgrond voor cactussen of vetplanten.

Geef na het verpotten een weekje geen water. Dit stimuleert de wortels om zich snel te nestelen in de nieuwe pot.

Euphorbia Tirucalli, bijnaam potloodplant
Close up van de Euphorbia Tirucalli

Grond voor de Potloodplant

Gebruik het liefste potgrond voor cactussen of vetplanten. Deze heeft een zanderige structuur en komt goed overeen met de natuurlijke groeiomstandigheden. Deze zanderige structuur voert vocht af zodat de grond nooit te lang nat blijft. Om dit proces te verbeteren kun je de grond mengen met hydrokorrels (meer lezen over het gebruik van hydrokorrels).

Sproeien

Veel kamerplanten moet je sproeien om de luchtvochtigheid hoog te houden. Voor de Potloodplant is dat niet nodig, net als bij het Chinees Lantaarnplantje.

Dit is een voordeel omdat het natuurlijk werk scheelt. Ook is het risico op bruine bladeren een stuk lager dan bij planten die een hoge luchtvochtigheid verlangen, zoals de Calathea.

Euphorbia Tirucalli fire sticks

Helemaal bijzonder is de Euphorbia Tirucalli fire sticks. Deze variant is geel in de zomermaanden. Naarmate het kouder wordt kleuren de stengels oranje of rood.

Euphorbia Tirucalli fire sticks
Euphorbia Tirucalli fire sticks

Potloodcactus in bloei

De bloemetjes van de Euphorbia Tirucalli zijn klein en geel van kleur. Ze groeien meestal in kleine bosjes, bovenaan een stengel. Als je de plant buiten hebt staan zal je zien dat deze bloemen geliefd zijn bij insecten.

potloodplant in bloei
Bloemen aan de Potloodplant

Potloodplant kopen?

Wil je zo’n leuke Potloodplant kopen? Helaas wordt deze plant niet vaak aangeboden. De grootste kans heb je bij een vergelijkingssite zoals Bol.com. Via onderstaande knop ga je naar het actuele productaanbod:

Veelgestelde vragen

Is de Potloodplant giftig?

Ja, de Potloodplant is giftig. De plant valt binnen de Euphorbia familie. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook de Euphorbia Leuconeura en de Croton. De Nederlandse naam voor deze plantenfamilie is “Wolfsmelk”. De benaming is afgeleid van het melksap wat in de plant zit. Breek je een stengel of blad af, dan komt dit sap vrij.

Dit wolfsmelk sap is giftig bij inname en veroorzaakt irritatie aan huid en ogen. Houd deze plant dus ver uit de buurt van kleine kinderen, katten en honden.

Lees op de website van het Antigifcentrum wat je moet doen bij inname of als je in contact bent gekomen met het sap.

Kun je de Potloodplant stekken?

Dat kan heel makkelijk! Lees daarvoor verder op de pagina over de Potloodplant stekken.

Kan de Potloodcactus buiten staan?

Jazeker! Zet ze op een mooie plek in de zon, het liefste uit de wind. Als de dagen korter worden kun je de Potloodplant beter weer naar binnen halen.

Inhoudsopgave: