Potloodplant stekken

Potloodplant stekken

De Potloodplant stekken is vrij eenvoudig. Officieel heet de Potloodplant trouwens Euphorbia Tirucalli.

Het vermeerderen van de Potloodplant is makkelijker dan andere vetplanten. Bij het stekken zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Die lees je op deze pagina. Je kunt er voor kiezen om de Potloodplant in water of direct in de aarde te stekken.

Potloodplant stekken

Potloodplant stekken: de voorbereiding

Het vermeerderen van de Potloodplant begint met een goede voorbereiding. Zo is het slim om te stekken in de lente of het begin van de zomer. In deze periodes zit de plant in de groeifase en zullen de stekjes sneller wortelen.

Een ander belangrijk element van de voorbereiding: trek handschoenen aan. Bij het afknippen van de stekken komt er melksap vrij. Dit melksap is zeer irriterend op de huid en zelfs giftig bij inname. Zorg dus voor goede bescherming en houd kinderen en huisdieren uit de buurt.

Zorg tot slot voor een schone en scherpe schaar. Een botte schaar maakt onnodige lelijke snijwonden. Een ontsmette schaar verkleint het risico op verspreiding van ziektes naar de moederplant. Ontsmetten kan bijvoorbeeld met een alcoholdoekje.

Potloodplant stekken in water

De makkelijkste manier is de Potloodplant stekken in water. Je kunt de stekken ook gelijk in de aarde zetten. De aandachtspunten daarvoor lees je onderaan deze pagina. Voor het stekken in water volg je deze stappen:

  • Snijd stekken af van tussen de 15 en 30 centimeter lang. Je kunt meteen meerdere Potloodplant stekken tegelijk nemen. Nogmaals: let op het vrijkomende melksap!
  • Laat de stekken een paar dagen drogen. Er moet een laagje op komen.
  • Zet je stekken in water en zet het glaasje weg op een lichte plek, maar houd ze uit het directe zonlicht.
  • Na een weekje moet je al worteltjes zien verschijnen. Zodra de worteltjes een paar centimeter zijn kun je de Euphorbia Tirucalli in de aarde gaan zetten.
  • Houd de jonge plantjes in de aarde nog een paar weken weg uit direct zonlicht. Na een paar weken kun je de hoeveelheid zonlicht gaan opbouwen. Een volwassen plant ziet namelijk zo veel mogelijk direct zonlicht. Hier moet een jong plantje dus wel even aan wennen.
potloodplant stekken in water
Potloodplant stekken in water

Potloodplant stekken in de aarde

Je kunt de Euphorbia Tirucalli stekken ook direct in de aarde zetten. Volg daarvoor deze stappen:

  • Snijd ook nu weer stekken van 15 tot 30 centimeter af. Let op het vrijkomende melksap, dit is irriterend voor de huid en giftig bij inname.
  • Als de stekken erg “bloeden” kun je ze even in koud water zetten om dit te stoppen.
  • Laat de potloodplant stekken een weekje drogen. Er moet een laagje op komen. Dit principe geldt voor meerdere vetplanten, bijvoorbeeld voor het Sanseveria stekken.
  • Zet de stekken in de aarde en zet de potjes weg op een plek zonder direct zonlicht. Geef weinig water. Laat de grond lichtjes uitdrogen voordat je opnieuw een klein beetje water geeft. Het is de bedoeling dat de stekjes water nodig hebben en daarvoor zelf worteltjes aan gaan maken.
  • Na een paar weken ontstaan er worteltjes. Dit kun je controleren door zachtjes aan het stekje te trekken. Als je weerstand voelt zitten er worteltjes aan. Je kunt het stekje nu naar een plek met meer licht verplaatsen en ook wat meer water gaan geven.

Inhoudsopgave: