Er zijn veel prachtige Ficus soorten die mooi staan in je huiskamer. Volgens onderzoekers zijn er zeker 750 tot wel 900 soorten Ficus, maar niet al deze Ficus soorten zijn geschikt als kamerplant. De Ficus is ook wel bekend als ‘rubberboom’ omdat er vroeger korte tijd rubber van werd gemaakt van het witte sap. Dat is nu niet meer het geval. Let wel op: het witte sap kan giftig zijn, dus zit er niet aan met de blote hand.
Ficus soorten komen oorspronkelijk uit het Afrikaanse continent, maar ze zijn ook te vinden op andere continenten in voornamelijk tropische gebieden en op het zuidelijk halfrond. De boom heeft betekenis in verschillende oosterse religies zoals het Boeddhisme. In het wild groeit de boom tot enorme proporties, afmetingen die je in Nederlandse huiskamers natuurlijk niet terugvindt.
De boom houdt vanwege zijn (sub)tropische afkomst veel van een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. Wil je daar meer over lezen? Kijk dan op de pagina over Ficus verzorgen. Hieronder gaan we in op de mooiste Ficus soorten.
Ficus soorten
De ‘rubberboom’ komt voort uit de Moerbeifamilie (wetenschappelijke: Moraceae familie). De belangrijkste kenmerken van de rubberboom zijn ten eerste de latex die in de stam te vinden is. Ten tweede draagt de rubberboom in het wild vaak eetbare vruchten – vijgen.
Veel Ficus soorten zijn niet geschikt voor in je huiskamer, maar hieronder hebben we toch degenen die geschikt zijn voor de vensterbank op een rijtje gezet.
Kamerplanten Ficus soorten
We kunnen de soorten Ficus planten opdelen in verschillende groepen. Zo zijn er de ‘groene’ soorten Ficus planten op stam. De Elastica’s, met dikke bladeren. En dan zijn er nog de Lyrata – rubberboompjes met grote bladeren.
Ficus benjamina
Een van de populairste rubberboom planten in Nederland is de Ficus benjamina. De plant wordt ook wel treurvijg of waringin genoemd. Als je deze plant in het wild tegenkomt is de kans groot dat er ook vijgen aan groeien. Dat gebeurt helaas niet in jouw woonkamer. De bladeren zijn bijna in de vorm van een hartje en glanzen mooi.
Ficus lyrata (bambino)
De Lyrata heet in Nederland soms ook wel de vioolbladplant of tabaksplant. De bladeren hebben de vorm van een vioolblad, vandaar ook de naam. De naam ‘tabaksplant’ ontving het dankzij het gebruiken van het blad bij het rollen van sigaren.
Ficus microcarpa
Deze Ficus soort is eigenlijk geen plant, maar een boom. Hij wordt in Nederland klein gehouden en gebruikt als kamerplant. Het mooie aan de Microcarpa zijn de prachtige luchtwortels die boven de potgrond uitsteken. Ook is de stam-blad verdeling bij deze plant erg origineel.
Ficus Alii
De Ficus maclellandii, ook wel bananenbladvijgenboom of Alii-vijgenboom genoemd, komt oorspronkelijk uit India en China. Daar kan de boom wel 20 meter hoog worden, maar in Nederland is de plant nauwelijks groter dan drie meter. De Alii onderscheidt zichzelf van andere Ficus soorten door zijn ‘bananenbladeren’ zijn langvormige, dunne en donkergroene blaadjes.
Ficus elastica
Ook een weide variatie aan Ficus elastica soorten zijn enorm populair in Nederland. De naam ontving ze net als de bijnaam ‘rubberboom’ van het rubber dat deze planten in theorie kunnen produceren. Dat deden ze in de 19e eeuw ruimschoots, maar nu doen andere rubberbomen dat. De Elastica heet ook wel de Indische rubberboom. In het wild in onder andere India en Indonesië groeit de Elastica uit tot een wel 30 meter hoge boom.
De verschillende subsoorten van de Ficus elastica zijn onder andere: de Elastica belize, te herkennen aan de prachtige roze gloed rondom de bladeren. De Elastica cloe, te herkennen aan het donkergroene, maar glanzende blad. En de Elastica tineke, te herkennen aan de witte gloed rondom de bladeren, te vergelijken met de Belize, maar dan wit. Alle Elastica soorten zijn enorm populair en prachtig voor bijvoorbeeld een fotosessie.
Buiten Ficus soorten
Verreweg de meeste Ficus soorten groeien buiten in het wild en er zijn maar enkele soorten die daadwerkelijk geschikt zijn voor de huiskamer. Een zeer bekende Ficus soort in het wild is bijvoorbeeld de vijgenboom.
Eetbare Ficussen
Wellicht de bekendste Ficus soort is de Carica, in makkelijke woorden gewoon een ‘vijgenboom’. Deze boom groeit in tropische en subtropische gebieden en heeft met voldoende zon zoete vijgen die zelfs voor mensen geschikt zijn om te eten. Al eeuwen groeien deze bomen in de zuidelijke landen van Europa.
Ficus benghalensis
Tot de verbeelding spreekt de banyan- of wurgvijgenboom. Dankzij de enorme luchtwortels en de woekergroei rondom de oorspronkelijke stam, ‘wurgt’ een nieuwe tak aan deze boom de oude takken, die gaan rotten. De boom is een waar probleem in gebieden als Bangladesh en India. De kamerplant gebaseerd op deze ‘Benghalensis’ is natuurlijk ongevaarlijk en in Nederland in de buitenlucht niet overleven.
Vaak gestelde vragen over Ficus soorten
Waarom zou ik een Ficus kamerplant aanschaffen? En er zijn veel verschillende soorten Ficus, waardoor er altijd wel een of meerdere Ficus kamerplant soorten zijn die bij je passen. Wist je dat verschillende soorten Ficus plant soorten zelfs geluid kunnen reduceren in schelle ruimtes?
Waar moet ik op letten bij een rubberboom?
De plant komt uit het tropische gedeelte van de aardbol en heeft altijd vocht nodig, dus je kunt niet zomaar twee weken op vakantie zonder iemand achter te laten voor de verzorging. Dat kan soms vervelend zijn. Als er (vooral ’s winters) weinig zonlicht is, kan de plant kuren krijgen en bladeren verliezen. Ook kan de plant giftig zijn, dus zorg dat je kat er niet van gaat eten.
Wat zijn de mooiste kamerplanten Ficus soorten?
Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van smaak. Denk bijvoorbeeld aan de Elastica belize, met bladeren die een bijna rozige gloed rondom de plant geven. Of de vergelijkbare Elastica tineke. Ook de Benjamina is een van de vele prachtige soorten Ficus planten voor in huis.
Conclusie
Veel soorten Ficus staan prachtig in jouw woonkamer en in sommige gevallen zelfs buiten! Met een beetje verzorging op z’n tijd heb je ook nog eens een schone lucht in huis. En nu je weet waar de naam ‘rubberplant’ vandaan komt, heb je als er bezoek komt ook nog eens een leuk feitje te vertellen.