Ficus benjamina

Ficus benjamina

De Ficus benjamina kan uitgroeien tot wel 15 of zelfs 30 meter hoog. De Ficus benjamina is te herkennen aan de grote doordrongen groene, ovaalvormig en puntige bladeren. Als de boom genoeg is gegroeid en in het juist klimaat staat kunnen er zelfs vijgen aan komen. In Nederland kunnen de meeste Ficus benjamina soorten alleen binnen worden gehouden.

Op deze pagina vertellen we alles over de verschillende Ficus benjamina soorten en hoe de juiste Ficus benjamina verzorging eruit moet zien. Zeker in het geval van Ficus benjamina bladverlies is het belangrijk om te weten wat je moet doen.

Ficus benjamina
Ficus benjamina

Ficus benjamina verzorging

Bij de Ficus benjamina zit een ‘maar’: Er moet altijd naar omgekeken worden. Het is geen plant die je zomaar twee of drie weken alleen kan laten, want dan gaat er echt wat mis. Dus zorg dat oma of de buurvrouw af en toe langs kan komen om water te geven aan jouw Ficus kamerplanten. Het zijn erg gevoelige planten, dus houd je aan de volgende richtlijnen en alles komt goed.

Standplaats en licht

Over het algemeen houdt de Ficus benjamina van veel zon: ze staan het liefst de hele dag te bakken. Dat gezegd hebbende is het wel belangrijk om te weten dat direct zonlicht, zeker in de vensterbank, waar het snel heet kan worden, niet altijd ideaal is voor de plant. ’s Zomers mag de plant ook best naar buiten – waar de frisse lucht hem goed kan doen. Let op! Het is beter de plant niet te veel te draaien.

Warmte en winters

De kamerplant houdt veel van warmte. ’s Zomers is het dus in zijn nopjes. Maar zorg vooral in de winter dat het goed gaat met de Ficus benjamina. ’s Winters is het ook belangrijk het boompje niet te veel water te geven: zolang de grond vochtig is, hoeft er geen water bij. Het is goed om ’s winters ook op te letten of er geen ongedierte in je plantje komt, want in dit seizoen is je Ficus daar het meest kwetsbaar voor. Een warme en vochtige potgrond is een voedingsbodem voor rouwvliegjes en andere plagen.

Ficus benjamina verzorging
Ficus benjamina verzorging kan soms lastig zijn

Ficus benjamina water geven

Ook houdt de Ficus benjamina van vochtige grond. Maar ook hier geldt: het moet niet te gek worden. Afhankelijk van het seizoen, de plek waar de Ficus in huis staat en hoe groot de Ficus is, is het belangrijk om genoeg, maar niet te veel water te geven. Een tip voor het ideale Ficus benjamina verzorging is zorgen dat de grond constant licht vochtig is. Geef pas water zodra de grond bijna is opgedroogd, niet eerder. Zo blijft de grond nooit te nat en droogt deze nooit helemaal uit.

=> Fan van deze plant? Lees ook eens over de Ficus benjamina stekken

Verplanten en bemesten

Het is voor deze kamerplant goed om jaarlijks te worden verplant. Met nieuwe (bemeste) aarde kan je boompje weer een tijd mee. Zorg dat de wortels bedekt zijn met nieuwe verse aarde. Oudere planten kunnen ook eens in de paar jaar worden verpot. Daarnaast is het goed om een of twee keer per jaar wat vloeibare kunstmest te gebruiken voor je Ficus benjamina.

Ficus benjamina soorten

Er zijn meerdere Ficus benjamina soorten, of ook wel de treurvijg of waringin. In veel (sub)tropische landen staat de Benjamina veel langs wegen en worden ze speciaal aangeplant. De boom kan in het wild groeien als epifyt en zodra de luchtwortels de grond bereiken groeit deze verder als gewone boom. De meeste Ficus benjamina soorten hebben ook vruchten – vijgen.

De plant heeft in zijn kamerplantvorm verschillende soorten Ficus benjamina: denk aan de beroemde Starlight, de Danielle, de minder bekende Naomi en Exotica en natuurlijk de Golden King. We zullen er een paar van bespreken. Ook interessant: Ficus soorten.

Starlight

Een van de bekendste Ficus benjamina soorten is de ‘Benjamina starlight’. Met lichtgroene bladeren met een wit randje aan de zijkant, staat deze prachtig in een moderne huiskamer. Deze kamerplant is minder afhankelijk van zonlicht als andere soorten Ficus. Wel heeft het water nodig op een juiste manier. Te veel is slecht voor de wortels. Te weinig, dan droogt de plant uit.

Danielle

Dit prachtige boompje heeft donkere, maar schijnende bladeren, vaak ook met een gevlochten stam. De Danielle kan met goede verzorging soms wel twee meter hoog worden: wat mooi! Wist je dat de Ficus benjamina Danielle erg goed is voor de luchtgezondheid in jouw huis.

Golden King

Van al de Ficus benjamina soorten is de koning natuurlijk de ‘Golden King’. Deze kamerplant kan echt wel tot het plafond groeien en heeft dus af en toe een flinke snoeibeurt nodig. De licht gele gloed over de glazen bladeren zorgt voor een echte ‘gouden’ plant.

Naast deze soorten, zijn er ook nog heel veel manieren waarop de verschillende soorten kunnen worden geteeld. Denk aan het al dan niet vlechten van de stam. Een gevlochten stam is erg mooi en staat echt als een baas tussen de rest van je bloemen. Ook kan je kiezen voor een rubberboompje op stam, of juist niet. Wil je een echt kamerboompje? Of wil je echte een kamerplant? Er zijn verschillende opties.

Ficus Benjamina bladverlies

Je Ficus benjamina valt uit? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Alle soorten kunnen slecht tegen de tocht. Als jouw plant het even minder doet en er vallen bladeren af dan is de kans dat de oorzaak tocht is groot. Zet hem dus vooral ver van de deur of van het open raam.

Een andere reden voor bladval kan zijn dat er een nieuw seizoen op handen is. Het plotselinge veranderen van de lichtinval kan soms vervelend zijn voor je plant. Ook kan het zijn dat je plant te veel, of juist te weinig water heeft. Zorg dat je plant in een plantenbak staat met gaten onderin, zo kunnen de wortels niet gaan rotten in het geval er te veel water is.

Ficus benjamina bladverlies
Bladverlies is een veel voorkomend probleem bij de Ficus benjamina

Ficus benjamina ziektes

Denk jij dat jouw kamerplant last heeft van ziektes? Dat kan en de kamerplant is soms erg weerbarstig. Er zijn verschillende soorten ziektes: schimmelziekten, wortelrot of beestjes. De eerste twee hebben meer te maken met de manier waarop je de plant verzorgt. Ga dan nog eens door de bovenstaande tips over hoe je het beste je kamerplant water geeft en pas het toe.

Heeft je plantje last van beestjes, parasieten, luizen, vliegjes, wormpjes of wat dan ook? Dat is natuurlijk nog minder prettig en wellicht wil jij je plantje al weggooien. Doe dat niet! Je plantje is nog te redden. Om de hygiëne van je plant terug te winnen kan je de plant beginnen te wassen. Boen de blaadjes zachtjes af met een nat sponsje. Neem bijvoorbeeld alcohol of zeep in een oud T-shirt of lapje en veeg dat over de ficusbladeren.

Rode spin


Een klein beestje, spinnetje, dat een zijden spinnenweb weeft rondom de plant. Dat kan de gezondheid van de plant snel aantasten en de dood tot gevolg hebben. Bladeren gaan op den duur vergelen door de rode spin. Geel blad is slecht teken voor je plant. Toch is de oplossing simpel: de oorzaak van de rode spin is een droge lucht, dus een beetje sprayen met water is vaak de oplossing.

Bladluis


Bladluis moet zeker behandeld worden. De luizen zuigen plantensap uit de planten en laten melasse achter. Dat zorgt voor schimmel. Kijk aan de onderkant van de bladeren naar kleine zwarte, bewegende puntjes – dat zijn de luizen. Maak de bladeren één voor één schoon.

Kleur van de bladeren

Let altijd op de kleur van de bladeren van je Ficus benjamina. Gele bladeren zijn een teken voor rode spinnen, of overtollig water of een gebrek aan ijzer. Is de onderkant van de bladeren zwart? Dat komt door te lage temperaturen: de enige oplossing is te snoeien en te wachten op nieuwe, verse bladeren.

Hebben je bladeren droge punten? Er is te veel tocht of wind. Zet je plant verder weg van de deur of het raam. Komen er witte vlekken, bolletjes of stipjes op je rubberboom? Dat is een teken van wolluis. In het ergste geval is chemische bestrijding een optie, maar probeer eerst de bladeren schoon te maken met alcohol.

Ficus benjamina kamerplant
Ficus benjamina is populair als kamerplant

Vaak gestelde vragen en problemen

Mag mijn Ficus benjamina naar buiten?

Ja, met goede Ficus benjamina verzorging mag jouw kamerplant zo af en toe naar buiten. Dat is juist enorm gezond na een lange en saaie winter met weinig zonlicht, mits de temperatuur buiten ’s nachts niet onder de 10 graden uitkomt. Denk er wel aan dat te veel zonlicht niet goed is.

Kan mijn Ficus benjamina in de bloei komen te staan?

Het zal in Nederland bijna nooit voorkomen dat je Ficus benjamina in de bloei komt te staan. Als dat wel gebeurt zal het echter nauwelijks opvallen, de bloemetjes zijn erg klein. Haal echter de bloemetjes weg, want het kost te plant veel energie en dat gaat ten koste van de mooie bladeren.

Hoe weet ik of mijn plantje nog leeft?

Heeft jouw Ficus benjamina veel blad laten vallen? Okee, dat kan een teken zijn dat er iets mis is met je kamerplant. Wil je weten of je plantje nog leeft? Dan kan je bijvoorbeeld voorzichtig een steeltje doorknippen. Komt er wit ‘pus’ uit, dan leeft je plantje nog. Is het droog vanbinnen, dan is (dat deel van) het plantje waarschijnlijk dood. Geef hem altijd nog een kans, want wie weet zit er toch nog leven in de basisstam. Lees verder op de pagina over Ficus benjamina snoeien.

Is mijn Ficus benjamina giftig?

Ja, een Ficus benjamina is licht giftig. Doe dus als je gaat snoeien of iets anders gaat doen met de plant gerust handschoenen aan. Als je toch aan het witte giftige ‘rubber’ hebt, gezeten binnenin de plant, was dan zo snel mogelijk je handen met zeep. Let op! Laat huisdieren, vooral katten, niet aan de Benjamina snuffelen of happen. Dat is voor de gezondheid van je katten funest.

Kan mijn Ficus benjamina gaan woekeren?

In Nederland kan de Ficus benjamina geen kwaad, de boom blijft buiten eigenlijk nooit groeien vanwege het koude klimaat. Maar wist je dat in warme Amerikaanse staten zoals Florida de plant wordt afgeraden? Het wortelstelsel kan veel problemen veroorzaken en woekert te veel door. In sommige steden is een vergunning zelfs vereist inmiddels.

Conclusie

De Ficus benjamina is over het algemeen een prachtige plant voor in de woonkamer. Weet wel dat het een plant is met een bijsluiter. Het is niet moeilijk, maar af en toe moet je er toch wat aan doen. Maar dan heb je wel een prachtige plant die ook nog eens de lucht in je huis zuivert.

Ficus benjamina samenvatting

Botanische naamFicus benjamina
Ook bekend alsWaringin
AfkomstAzië en Australië
Water behoefteGrond licht vochtig houden
Licht behoefteVeel licht, mag ook volle zon
Giftig?Ja, licht giftig

Inhoudsopgave: