Ficus benjamina snoeien

Ficus benjamina snoeien

De Ficus benjamina snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Door te snoeien houd je de Ficus benjamina namelijk mooi in vorm. Daarnaast is snoeien belangrijk om de Ficus benjamina gezond te houden. De snoei zorgt er bijvoorbeeld voor dat het licht alle delen van de plant kan bereiken.

Op deze pagina lees je alles over de juiste aanpak: wanneer snoeien, hoe je dit doet en een antwoord op veel gestelde vragen.

Ficus benjamina snoeien
Ficus benjamina snoeien is belangrijk voor de vorm en gezondheid van de plant

Ficus benjamina snoeien

Wanneer Ficus benjamina snoeien

De Ficus benjamina snoeien kan het best gebeuren als de winter voorbij is. Opvallend genoeg geldt dat alleen voor de Ficus benjamina snoeien. Bijna alle andere Ficus kamerplanten moeten worden gesnoeid in augustus of september – voordat het in winterslaap gaat.

In de lente begint de Ficus benjamina lekker te groeien en dan wordt het door bloemisten aangeraden om de plant te verpoten in een nieuwe pot. De plant heeft ruimte nodig. Een klein beetje grotere pot is al voldoende om je plantje weer goed te laten voelen en de verse potgrond (mag best een beetje kunstmest op) is heerlijk voor je plant. Hij krijgt de lente in zijn bol.

Snoeien is in het voorjaar belangrijk om de Benjamina weer een beetje in vorm te krijgen. Vaak zijn er door het jaar heen allerlei zijtakjes bijgekomen die de oorspronkelijke vorm ietwat vertekenen. Een goede snoeibeurt geeft de plant weer een volle vorm: met een goede snoeibeurt komen er meer bladeren per takje. Als je namelijk niet snoeit, ontwikkelen takken zich te snel en vormen ze weinig bladeren. Paradoxaal genoeg geldt dus: een snoeibeurt geeft een vollere vorm.

=> Heb je een andere soort? Bekijk dan de pagina over Ficus snoeien.

Melksap

Belangrijk bij het Ficus benjamina snoeien is dat de meeste van de pakweg 750 tot 900 soorten Ficus kamerplanten ook wel rubberplant worden genoemd. Dat komt omdat in de 19e eeuw de planten werden gebruikt om rubber mee te produceren. Inmiddels wordt de boom daar niet meer voor gebruikt.

Als je aan het snoeien gaat komt er vaak melksap uit de takken tevoorschijn. Dat melksap gaat druppelen op de grond en is soms moeilijk van je tapijt of kliklaminaat af te boenen. Ook is het belangrijk om handschoenen aan te doen: het melksap is lichtjes giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Wrijf ook nooit in je ogen bij het snoeien van de plant! Dat is wel zo prettig.

Ontsmetten

Let op! Zowel voor en na de Ficus benjamina snoeien is het van belang je snoeischaar (het liefst met alcohol) te ontsmetten. Je wilt immers niet dat je toch al kwetsbare treurvijg ten onder gaat aan een plantenziekte die via je snoeischaar is overgedragen. De kans is klein, maar als je met je snoeischaar veel verschillende planten snoeit, is het de moeite waard.

Na de snoei

Klaar met snoeien? Zet je Ficus benjamina op een plek waar het lekker warm is, met een hoge luchtvochtigheid en waar de zon veel, maar niet te veel, schijnt. De eerste paar weken, of zelfs maanden, hoef je de rubberboom niet aan te raken: hij moet zich wel herstellen van de snoeibeurt, dus geef hem een beetje tijd. Hij heeft nu vooral rust nodig.

Waarom Ficus benjamina snoeien

Er zijn verschillende belangrijke momenten waarop het Ficus benjamina snoeien ook de redding kan betekenen van je kamerplant. Is je plant bijvoorbeeld uitgevallen en zitten er nauwelijks meer bladeren aan? Dat kan gebeuren en er zijn verschillende oorzaken variërend van tocht tot ziektes.

Het allerbelangrijkste als je plantje wat zonder bladeren staat is: Gooi je plantje niet weg! Er valt nog wat te redden. Het is beter om een beetje te snoeien, zodat je plant weer uit kan lopen. Nieuwe bladeren groeien aan het einde van steeltjes. Wil je dat je plant weer vol wordt, dan is het goed om de steeltjes net boven een knop (waar voorheen een blaadje zag) af te snijden. Zo ontstaat er uit het knopje een nieuw stengeltje mét bladeren.

Veelgestelde vragen FAQ’s

Moet ik de kluit ook snoeien?

Heb je de Ficus benjamina flink wat kleiner gesnoeid? Het is soms belangrijk om de omvang van de kluit ook wat kleiner te maken. Zo gaat niet alle energie naar het wortelkanaal en komt er ook energie naar de prachtige bladeren.

Waarom je Ficus Benjamina snoeien?

Een snoeibeurt geven aan je Ficus benjamina kan om verschillende redenen. Ten eerste, de vorm. Als je jaarlijks een snoeibeurt geeft aan de rubberboom in het voorjaar voorkom je een te grote groeispurt van je boompje en blijven de bladeren compact. Andere redenen kunnen zijn bladuitval of zwarte bladeren als de plant te koud heeft gestaan. In dat geval knip je de lelijke bladeren weg en wacht je net zo lang tot er nieuwe bladeren verschijnen.

Wat doe ik met de afgesnoeide takken?

De snoeibeurt van de Ficus benjamina levert veel takjes op die je wellicht wilt weggooien. Voordat je dit doet: je kunt de Ficus benjamina stekken met deze takken!

Inhoudsopgave: