Ficus snoeien

ficus snoeien

Wil je jouw Ficus snoeien? Op deze pagina vertellen we alles over hoe en waarom de Ficus moet worden gesnoeid. Sommigen kiezen er voor om de Ficus klein te houden, anderen willen hem juist laten uitgroeien tot een enorme boom. In beide gevallen is snoeien belangrijk: het houdt de plant gezond.

Waarom een Ficus snoeien?

Een Ficus snoeien doet men eigenlijk vooral om de plant weer een mooie en volle vorm te krijgen. Het grootste probleem van de kamerplant is namelijk de snelle groei, waardoor er lange takken met weinig bladeren ontstaan. Dat is voor veel Ficus soorten niet zo mooi. Dankzij het snoeien is het mogelijk om de bladeren dichter op elkaar te laten groeien en zo de dichtheid van de plant te optimaliseren.

Een kamerplant Ficus snoeien dus belangrijk op het moment dat hij voor jouw woonkamer te groot wordt. De rubberboom is een echte woekerplant – in sommige landen is er een verbod op het plaatsen van bepaalde Ficussoorten in de achtertuin – en dat zorgt voor een rappe groei. Zeker als je plant voor het raam staat en dagelijks veel direct of indirect zonlicht krijgt en er een hoge luchtvochtigheid is.

Een andere goede reden voor het Ficus snoeien is voor als je de Ficus wilt vermeerderen of stekken. Je hebt dan stekken nodig van een centimeter of 10 à 12, waarmee je verder kan werken. Met deze stekken kun je meerdere nieuwe Ficussen kweken. Is dat geen mooie reden?

ficus snoeien
Een Ficus snoeien is belangrijk voor de vorm van de plant

Wanneer Ficus snoeien?

Eigenlijk zijn er maar twee Ficus kamerplanten die voornamelijk in het voorjaar moeten worden gesnoeid. Dat zijn de Ficus Benjamina en de Lyrata. Afgezien van deze twee moeten alle anderen vooral gesnoeid worden in het najaar, vlak voordat de planten in de winterruststand gaan komen. Verder lezen over Ficus benjamina snoeien.

Ook met geel blad (uitgeputte grond, weinig voeding), bruin blad (weinig of te veel water), grijs blad (tocht, spint) of bladuitval (verandering seizoen), kun je de lelijke blaadjes snoeien. Zeker met gele blaadjes aan de binnenkant van de plant is het belangrijk om de plant te snoeien: het lijkt erop dat de binnenkant van jouw rubberboom niet genoeg licht krijgt.

Bloeden bij het Ficus snoeien?

Het gebeurt soms tijdens het snoeien dat een Ficus bloeden gaat. Het is zaak om de melksappen die uit de stam of zijtakjes druppelt te gaan deppen totdat het is gedroogd en niet meer druppelt. Een andere methode om het ‘bloeden’ te stoppen is door er een beetje aarde (potgrond) op te smeren. Zo stopt het druppelen vanzelf. Let wel op dat het druppelen echt stopt, want als het te lang doorgaat kan het funest zijn voor je mooie kamerplant.

Pas op! Het sap van de rubberboom is giftig. Laat katten en andere huisdieren er dus niet aan likken. En doe zelf ook handschoenen aan: het sap – waar dus rubber van werd gemaakt vroeger – kan de huid gaan irriteren. Wrijf ook vooral niet in de ogen met je handen.

Hoe snoei je een rubberboom?

Het is van belang om voor je begint de snoeischaar goed te ontsmetten. Dat kan met alcohol of goede zeep. Het gebeurt soms – niet vaak, maar toch – dat via de snoeischaar verschillende ziektes worden overgedragen van planten. Zeker als je op grote schaal planten snoeit is dat belangrijk, je weet maar nooit wat er met je andere planten is. Houd je planten gezond!

Ook is het belangrijk om een scherpe schaar of mesje te hebben. Een gladde snee is altijd beter dan eentje met kartels, daar groeien vaak geen nieuwe takjes meer uit. Ook kan dit bloeden tegengaan.

Als je eenmaal gaat knippen is het van belang te snoeien “in de plant”. Dat betekent dat je een takje afknipt achter het bladerdek. Zo weet je zeker dat de plek van de knip niet te zien is voor het oog en als het takje weer gaat groeien, groeit hij weer naar voren. Zo houd je de plant het mooist.
Tip: snoei niet elk jaar op dezelfde plek, zo voorkom je dikke knoesten op die plek. Dat is namelijk niet mooi.

Na het Ficus snoeien

Na het snoeien Ficus is het nodig voor de plant om te herstellen. Zet de plant op een warme, luchtvochtige en goed verlichte plek en laat hem een maandje met rust. Zorg dat hij niet droog wordt, maar zeker ook niet te nat. Natheid kan zorgen voor wortelrot en dat is funest voor de kamerplant.

Vaak gestelde vragen over de Ficus snoeien

Waarom moet ik mijn Ficus snoeien?


Er zijn verschillende goede redenen om een Ficus snoeien. Als de bladeren een andere kleur zijn dan gezond groen is het goed om die bladeren af te knippen. Ook als er een lage bladerdichtheid is, kan een snoeibeurt dat verhelpen. Wil je jouw rubberboom stekken en vermeerderen? Ook dat is een reden om in je kamerplant te gaan snijden. Voor meer info over stekken kun je op onze website kijken.

Wanneer kan ik het best mijn Ficus snoeien?

Afgezien van de Benjamina en de Lyrata moeten alle soorten van deze (sub)tropische kamerplant worden gesnoeid in de herfst. Het beste moment is vlak voor de tijd dat je kamerplant in zijn winterruststand gaat.

Hoe moet ik een grote Ficus snoeien?

Een grote rubberboom snoei je eigenlijk net als kleine Ficussen. Stel, je boom is 2 meter lang, dan kun je gerust 40 centimeter van de top afhalen op de stam. Smeer wel de ‘wond’ dicht tegen het bloeden, want zo’n grote wond kan dodelijk zijn voor de stam. Smeer de ‘wond’ dicht met potgrond of wat sommigen doen: met as van sigaretten.

Conclusie

Kortom, er zijn veel mogelijkheden tot Ficus snoeien. Met de bovenstaande tips doe je het nooit fout. Als het snoeien op een ander tijdstip in het jaar gebeurt of wat te veel wordt afgeknipt, kan de plant het natuurlijk overleven, maar de kansen zijn groter als je het goed doet. Met de bovenstaande tips heb je weer een mooie rubberboom in je woonkamer.

Inhoudsopgave: