Ficus Benjamina stekken

ficus benjamina stekken

De Ficus Benjamina stekken is niet moeilijk, maar vraagt wel wat van je geduld. Je kunt deze plant stekken in water of direct in de aarde. De beide methodes lees je hier.

Goed om te weten: de foto’s die hier worden gebruikt zijn van een Ficus Benjamina Anastasia. De methode beschreven op deze pagina werkt voor alle Ficus Benjamina, waaronder bijvoorbeeld de populaire Ficus Benjamina Natasja of de Ficus Benjamina Twilight. Heb je een andere? Bekijk dan de algemene pagina over Ficus stekken.

ficus benjamina stekken
Alle variaties van de Ficus Benjamina zijn te stekken

Ficus Benjamina stekken op water

Voorbereiding

Denk bij een Ficus Benjamina vermeerderen eerst aan een goede voorbereiding. Deze voorbereiding betekent:

  1. Kies een moment in het voorjaar of in de zomer. Deze plant groeit dan het snelst en zo hebben jouw Ficus Benjamina stekken de grootste kans van slagen.
  2. Gebruik een scherpe schaar die je van te voren ontsmet.
  3. Zet een glas water klaar.
  4. Trek handschoenen aan omdat het sap van deze plant irriterend kan werken op de huid. Dit geldt voor alle Ficus soorten.

Ficus Benjamina stekken nemen

Nu kun je een aantal stekken gaan selecteren en afknippen. De keuze voor de lengte van de stekken hangt van twee dingen af. Aan de ene kant wil je een grotere stek omdat de Ficus vrij langzaam groeit. Bij een grote stek heb je alvast een flink stuk plant om mee te beginnen. Aan de andere kant moet je een stekje juist klein houden. De stek heeft namelijk energie nodig om nieuwe wortels aan te maken en deze energie wil je niet “verspillen” aan het in leven houden van een lange tak met veel bladeren.

Hieronder op de foto zie je ons uitgangspunt. Dit is een tak die sowieso al van de Ficus Benjamina gesnoeid moest worden. Deze tak is te groot om te stekken en moet dus worden opgeknipt in kleinere stukken.

Op de foto’s hierna zie je dit proces. Er is voor gekozen om de zijtakjes van de tak af te halen en die te gaan stekken. Je kunt ook bij de Ficus Benjamina snoeien al rekening houden met de vorm van de stekjes.

Ficus Benjamina stekken van een grote tak
Van een grote tak kun je het beste meerdere stekken maken
Ficus Benjamina stekken splitsen
De Ficus Benjamina stekken die van de grote tak zijn gehaald

De stekken voorbereiden

Voordat de stekken in het water gezet kunnen worden moeten ze eerst worden voorbereid. Haal daarvoor de onderste bladeren van de stekken af. Het is de bedoeling dat het onderste gedeelte vrij gemaakt worden van bladeren. Dit is het gedeelte wat straks in het water komt te staan. Tegelijkertijd moet er een plukje bladeren bovenop blijven zitten.

blaadjes verwijderen van de Ficus Benjamina stekken
Haal de onderste blaadjes van de Ficus Benjamina stekken af

In water zetten en afwachten

Nu kun je de Ficus Benjamina stekken in water gaan zetten. Let er dus op dat er geen blad onderwater zit.

Zet de stekken op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Het kan even duren voordat je de eerste worteltjes ziet verschijnen. Het is normaal dat je enkele weken niks ziet gebeuren. Enkele tips voor het wortelen:

  • Zet de Ficus Benjamina stekken op een lichte plek en op normale kamertemperatuur. Te koud en te donker remt de groei.
  • Ververs het water als je ziet dat dit troebel wordt.
  • Als er water verdampt kan het zijn dat de stekken niet meer onder water staan. Dan kun je het bijvullen.
  • Zodra de worteltjes enkele centimeters lang zijn kun je de stekken in de aarde zetten.
Ficus Benjamina stekken op water
De Ficus Benjamina stekken in water

De wortels na enkele weken

Hieronder op de foto zie je de kleine Ficus Benjamina stekken na 3 weken. De worteltjes zijn al lang genoeg om ze in de aarde te zetten. De grote stekken laten op dit moment nog geen enkel teken van wortelgroei zien.

ficus benjamina stekken na drie weken
De kleine Ficus Benjamina stekken na 3 weken

Ficus Benjamina stekken in aarde

Je kunt er ook voor kiezen om de stekken niet in water te laten wortelen, maar direct in de aarde te zetten. Het proces van stekken nemen is hetzelfde. Ook dien je de onderste blaadjes te verwijderen zodat er geen blad in de aarde komt. Om de kans van slagen te vergroten kun je de Ficus Benjamina stekken eerst nog in stekpoeder dopen voordat je ze in de aarde steekt.

Houd de aarde licht vochtig. Binnen enkele weken, tot enkele maanden, moeten ze gaan wortelen.

Inhoudsopgave: