Geldboom stekken

geldboom stekken

Kan je geen genoeg krijgen van jouw prachtige gevlochten stam en wilt je jouw Geldboom stekken en vermeerderen? Heb je jouw Geldboom zojuist gesnoeid en wil je het snoeisel gebruiken als materiaal om stekken? Hier leggen we tot in de puntjes uit hoe je dat kunt doen. De Geldboom, ofwel Watercacao (de wetenschappelijke benaming: Pachira aquatica) is een prachtig boom voor in je huiskamer heel eenvoudig te stekken.

De Geldboom stekken: een stappenplan

Een Geldboom stekken is vrij eenvoudig. Er zijn twee manier om aan het materiaal te komen om jouw Pachira te stekken. Vaak staan er bij en rond de stam al jonge uitlopers die je kunt gebruiken als materiaal voor een nieuwe afzonderlijke plant. Die kleine plantjes zijn vaak zo klein dat je een beetje moet graven om ze lang genoeg af te knippen of met een scherp mesje af te snijden van de wortels. Een andere manier is het gebruiken van kopstekken: zijtakken van de plant die maximaal een jaar oud zijn, kunnen eenvoudig worden gebruikt om jouw Geldboom te vermeerderen.

geldboom stekken
Een Geldboom stekken kan in water of in de aarde

Aan de slag

Je kunt jouw Geldboom stekken zowel in water als in aarde laten wortelen, maar de beginstappen zijn hetzelfde. Ten eerste snijd je frisgroene uitlopers af van de Pachira aquatica – die verse stekjes van nog geen jaar oud zijn perfect om jouw plant te stekken. Zorg dat deze stekken minimaal 15 en maximaal 25 centimeter lang zijn en maximaal een jaar oud zijn. Het beste is de zijtakken afknippen net onder een vertakking, ook wel Y-vertakking genoemd. Doe dit erg voorzichtig: de stekjes zijn gevoelig voor schade.

Goed, je hebt nu enkele stekken afgeknipt. Nu is het zaak om deze stekken op een juiste manier te ‘snoeien’: het is belangrijk om de grote bladeren weg te knippen bij de stengel, zodat er geen energie van de stek naar de bladeren gaat. Als je die laat zitten, gaat het grootste blad uiteindelijk evenwel dood en moet je die alsnog afknippen. Behoudt wel altijd minimaal een tweetal bladeren van jouw Geldboom stekken. 

Waar moet je op letten

Ontsmet voordat je met je mes, je schaar of je snoeischaar aan het werk gaat jouw gereedschap goed. Dat voorkomt dat je plantenziektes verspreid door heel je kas of huiskamer. 

De Pachira aquatica is matig giftig. Doe dus tijdens het stekken handschoenen aan en raak vooral je ogen niet aan. 

Geldboom stekken in water

Wil je jouw Geldboom stekken in water, dan is het van belang dat je vers water neemt. Het beste is om water te nemen dat gereinigd is of gewoon kraanwater. Zet je stekken voorzichtig in het water. Zorg dat het gebladerte van de stekken altijd boven het water uit blijft steken. Het kan helpen om jouw stekken in wortelhormonen te dopen voordat je de stekken in het water neerlaat. Wist je dat sommige mensen hun stekjes eerst in (echte) honing dopen. Honing zou een natuurlijk hormoon bevatten dat wortels sneller uit doen lopen. 

Nu is het wachten. Ververs het water waarin jouw stekjes moeten wortelen een tot twee keer per week. Zodra de wortels van jouw ‘stekkies’ langer zijn gegroeid dan een paar centimeter kun je de stekken uit het water halen en verpotten in potgrond. Het is belangrijk om de grond nat te houden, dat komt de groei van de plant ten goede. 

Geldboom stekken in aarde

Net zoals bijvoorbeeld een Monstera stekken, is het ook mogelijk meteen jouw Pachira aquatica stekken in potgrond te wortelen, maar doe dat dan wel in verse, vochtige grond. Eventueel kun je een plastic zak of doorgeknipte fles over de stek zetten zodat de luchtvochtigheid optimaal wordt. Zet je jouw stekken gelijk in potgrond? Dan is er maar een manier om erachter te komen of de stekken het daadwerkelijk doen: langzaam maar zeker zullen zich nieuwe bladeren vormen. Dit kan echt wel een paar maanden duren.

Ook hier geldt dat stekpoeder – een poeder dat bepaalde hormonen bevat die jouw plant beter zullen laten wortelen – een beter resultaat zullen opleveren. De hormonen zullen een extra duwtje in de rug geven voor het wortelen van de stekken en geeft de stekken meer kans om daadwerkelijk uit te groeien tot een volwaardige nieuwe Geldboom. 

Als je de Geldboom stekken eerder hebt laten wortelen in het water kun je het plantje overzetten in potgrond, zodra het heeft geworteld en de wortels zijn uitgegroeid tot een centimeter of twee tot vijf. Als je de stekken verpot, zorg dat de potgrond vers is en goed vochtig, zodat het stekje er gelijk in kan groeien. Vanaf nu geldt ook hier: de enige manier om erachter te komen of de stekken daadwerkelijk leven is geduld. Als er nieuw blad begint te groeien, is dat het teken dat het proces succesvol is. 

Tip: vaak gaan maar twee van de drie stekken daadwerkelijk verder met groeien, dus houd daar rekening mee: wil je bijvoorbeeld 5 nieuwe Geldbomen, plant dan minimaal 7 of 8 stekken.

Veelgestelde vragen over Geldboom stekken

Hoelang duurt het voordat mijn Pachira aquatica stekken wortelen?

Met het stekken van Geldboom is het erg belangrijk dat je veel geduld hebt: het kan soms wel een maand duren voordat de stekken daadwerkelijk wortelen. Er zullen eerst wat witte knobbels ontstaan op de stengel waaruit vervolgens de wortels komen. Soms kun je pas na twee maanden de Geldboom overplanten in grond. Dit vraagt om wat geduld. Er zijn trouwens meer kamerplanten die lang hun tijd nemen om te wortelen: lees verder over Yucca stekken. Daar tegenover staat het snelle wortelen bij een Graslelie stekken.

Waarom de Geldboom stekken

De Geldboom kan tot wel 20 meter hoog worden en de stam kan meer dan een halve meter breed worden. De boom groeit ook het hele jaar door. Het is dus belangrijk om de boom tijdig te snoeien. Wordt de boom te groot voor jouw woonkamer, dan is het een goede optie om de boom te stekken: je maakt van jouw oude boom, een nieuwe, jonge, verse boom waar je weer jaren van kan genieten zonder dat het teveel ruimte inneemt in jouw woonkamer of zonlicht blokkeert.

Wist je dat de vijftakkige bladeren van de Geldboom staan voor de vijf elementen van Feng Shui? De Pachira moet met deze vijf elementen (water, vuur, aarde, hout en metaal) dus geluk brengen. Wil jij meer halen uit jouw Pachira aquatica en ervoor zorgen dat jouw Geldboom daadwerkelijk jouw welvaart verrijkt, lees dan verder. 

Welke methode is het meest geschikt om Geldboom te stekken?

De simpelste manier is het stekken in water: je kunt het wortel proces precies in de gaten houden. Ideaal voor een beginner in planten. Heb je meer ervaring – dan kun je uiteraard de stekken ook gelijk in potgrond overzetten.

Wat moet ik doen als de Pachira stekken gaan rotten?

Als jouw Geldboom stekken te lang in te natte potgrond staan, gebeurt het wel dat de stekken gaan rotten. Het zou jammer zijn dat jouw wekenlange inspanning voor niets zou zijn geweest. De enige manier om rotten tegen te gaan is een streng waterbeleid: er mag geen water staan in het schoteltje onder je plant, maar de grond mag ook niet gortdroog zijn. Ideaal is om de grond telkens tussen het watergeven op te laten drogen. Let daar dus goed op.

Wanneer kan ik de Geldboom stekken?

Dat ligt er natuurlijk net aan wat voor een vorm en model je aan jouw Geldboom wil geven. Als je een stevige stam wil hebben aan jouw Geldboom, is het belangrijk om sowieso de eerste twee à drie jaren niet aan je Geldboom te snoeien. Na een aantal jaren zullen er bladeren aan jouw Pachira aquatica groeien die niet zo mooi staan bij jouw stam en die kun je op gegeven moment zonder schroom wegknippen.

Conclusie

De Geldboom is de ideale boom om het stekken mee uit te proberen, zeker voor een beginner. Met de bovengenoemde stappen kan het niet misgaan. Voor je het weet ben je in bezit van niet één, maar meerdere geldbomen. En ja, voor een boom die bekend staat dat het geluk brengt is dat natuurlijk niet mis.

Inhoudsopgave: