Hoya Linearis

hoya linearis

De Hoya Linearis is één van de bekendere Hoya’s. Van oorsprong groeit de Hoya Linearis in grote gedeelte van Azië en Australië. Als je zo naar deze plant kijkt is het geen wonder dat deze ooit naar Europa is gehaald en nu zo populair is! Lees op deze pagina alles over deze bijzondere plant: de verzorging, hoe te stekken en een antwoord op veel gestelde vragen.

Botanische naamHoya Linearis
Behoefte aan lichtVeel indirect zonlicht
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Giftig?Ja
Hoya Linearis
Hoya Linearis

Hoya Linearis verzorging

Standplaats en licht

De juiste standplaats is belangrijk omdat je daarmee de hoeveelheid licht kan bepalen. Kies een standplaats waar jouw plant niet in de volle zon staat of hangt. Waarom niet? De volle zon kan de bladeren doen verbranden. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Tegelijkertijd heeft jouw Hoya Linearis wel veel licht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. De juiste standplaats heeft dus veel “indirect zonlicht”.

Hoeveel water geven?

De juiste hoeveelheid water geven kan erg lastig zijn bij de verzorging van jouw Hoya Linearis. Als je teveel water geeft krijg je gele bladeren, maar als je te weinig water geeft droogt de plant uit. Hoeveel water, maar ook hoe vaak, is nu juist?

Om altijd goed te zitten zijn er twee regels:

  1. Geef pas water als de bovenste paar centimeter van de aarde is opgedroogd. Zo droogt de plant nooit volledig uit en staan tegelijkertijd de wortels ook nooit voor langere tijd in te natte aarde.
  2. Bij twijfel: liever te weinig dan te veel. Jouw Hoya Linearis overleeft een tekort aan water waarschijnlijk makkelijker dan een overschot.

Wanneer de bovenste paar centimeter van de aarde is opgedroogd is afhankelijk van een aantal externe factoren. Zo is dit in de zomer sneller dan in de winter. Ook gebruikt een grote plant meer water dan een kleine, en zal dus ook eerder door de hoeveelheid water heen zijn. Daarnaast is de grond sneller opgedroogd als de plant op een lichte standplaats staat. Het is dus een kwestie van uitproberen en hopelijk een vaste routine vinden.

Zorg voor drainage

Naast de hoeveelheid water is het ook belangrijk dat er water uit de onderkant van de pot weg kan stromen. Jouw Hoya Linearis heeft er een hekel aan als de wortels te lang in natte potgrond staan. Als dit toch gebeurt gaan de wortels uiteindelijk rotten. De wortels kunnen hun werk dan niet meer doen en dit merk je als eerste aan gele bladeren die later afvallen. Als het probleem erger wordt kan de Hoya Linearis hier zelfs aan dood gaan.

Dit probleem kun je eenvoudig voorkomen door een gat in de bodem van de pot te boren. Zo kan overtollig water weg. Eventueel kun je de pot op een schotel zetten zodat water niet op het meubilair terecht komt.

Potgrond

Jouw Hoya Linearis koop je in een pot, maar wist je dat deze plant in de natuur juist als epifyt groeit? Dat houdt in dat ze met hun wortels over bomen klimmen en niet in de grond staan. Omdat je die situatie hier niet kunt nabootsen staat de plant in een pot.

Dat is in principe prima, maar het is daarom wel nodig om een zeer luchtige potgrond te gebruiken. Normale potgrond is vaak te dicht van structuur, zeker naarmate je vaker water hebt gegeven. Kies daarom het liefst voor een potgrond op basis van kokos. Die is luchtig, dus daar hebben de wortels lekker de ruimte.

Hoya Linearis snoeien

Om deze plant in model te houden is het noodzakelijk hem af en toe te snoeien. Net zoals de Hoya Retusa kan deze plant nogal warrig worden.

Doe je dit goed, dan stimuleer je de vorming van bloemen. Pak je dit verkeerd aan, dan kan dit helaas ten koste gaan van de bloei. Het is dus zaak om dit goed aan te pakken.

Het beste is om te gaan voor veilig. Snoei enkel de langste ranken met een klein stukje terug. Dit kun je na een tijdje herhalen. Zo kan de Hoya Linearis de energie verdelen over de volledige plant. Als je direct te veel wegsnoeit kan dit ten koste gaan van de bloei. Dode bladeren en ranken kun je trouwens gewoon onbeperkt weghalen.

Soms zie je dat er zeer lange ranken zonder bladeren aan de plant groeien. Het kan dan even duren, maar hier groeien uiteindelijk blaadjes aan. Laat deze bladeren er eerst aan komen voordat je eventueel besluit om de rank in te korten.

Plantenvoeding

Als je de bloemen van de Hoya Linearis ziet kun je je wellicht voorstellen dat deze een hoop energie kosten om te produceren. Het is dan ook belangrijk om regelmatig plantenvoeding te geven. Doe dit iedere twee weken tijdens de groeifase van de plant. Lees goed de instructies op de verpakking: het is schadelijk om teveel voeding te geven.

Hoya Linearis beschrijving en bloemen

Waarschijnlijk heb jij deze prachtige Hoya Linearis in een pot aan het plafond hangen of op een hoge kast staan. Dit is een hangplant, toch? Nee, officieel is de Hoya Linearis een epifyt. In de natuurlijke habitat groeit een epifyt omhoog, als een klimplant. Jouw plant kan ook prima als hangplant worden gehouden, maar als je wilt kun je hem dus ook laten klimmen. Geef de plant daarvoor een rekje of mosstok als ondersteuning.

De bladeren van de Hoya Linearis zijn zeer smal, zeker in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bladeren van de Hoya Carnosa. De bloemen zijn simpelweg betoverend. Deze bloemen zijn eigenlijk heel veel kleine bloemetjes die in “schermen” aan de stengels groeien.

Tip: verwijder de uitgebloeide bloemen niet. Het is goed mogelijk dat op deze oude bloemen weer nieuwe bloemvorming ontstaat.

Hoya Linearis bloem
Hoya Linearis bloem

Hoya Linearis stekken

Wil jij jouw Hoya Linearis stekken? Doe dat het liefste in het voorjaar. In die periode hebben de stekken de grootste kans van slagen. Daarnaast is het belangrijk om een schone schaar te gebruiken. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je de moederplant ziek maakt.

Hoya Linearis stekken stap 1

De eerste stap is het afknippen van de Hoya Linearis stekken. Het leuke is dat je niet per se een uiteinde van de stengel hoeft te gebruiken. Je kunt ook het middelste stuk gebruiken. Kies je er dus voor om een volledige rank af te knippen, dan kun je die rank in delen opknippen en ieder gedeelte stekken. In ieder geval is het goed om stekken te nemen van ongeveer 10 centimeter.

Haal de onderste blaadjes van de stengels af. Dit is het gedeelte wat je in water gaat zetten.

Stap 2

Zet de Hoya Linearis stekken in water. Zorg er voor dat er geen blaadjes onder water zitten. Zet de glaasjes op een lichte plek en zorg ervoor dat er geen volle zon op staat.

In tegenstelling tot andere soorten is de Hoya Linearis een zeer snelle groeier. Dat ga je ook merken aan de snelheid van het wortelen. Deze kunnen al heel snel verschijnen. Natuurlijk is dat ook deels afhankelijk van de temperatuur, hoeveelheid licht en de tijd van het jaar.

Stap 3

Als je mooie en lange wortels aan de stekken hebt kun je ze in de aarde gaan zetten. Houd de aarde nog een tijdje goed vochtig. Jouw Hoya Linearis stekken hebben tijd nodig om te wennen aan de overgang van water naar aarde.

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Hoya Linearis giftig?

Ja, de Hoya Linearis is giftig voor mensen en dieren. Gelukkig is deze prachtige plant als hangplant te houden. Hang hem dus lekker hoog op, ver buiten bereik van kinderen en huisdieren. Helemaal geen risico nemen? Kies dan voor een andere plant die niet giftig is.

Moet je deze plant sproeien?

Dat is wel het beste. In de natuurlijke habitat is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier. Door dagelijks te sproeien boots je die luchtvochtigheid nog enigszins na. Als je kraanwater gebruikt voor het sproeien zie je na verloop van tijd witte vlekken op de bladeren van jouw Hoya Linearis. Dit is kalk wat achterblijft na verdamping van het water. Gelukkig is dit niet schadelijk en veeg je dit er zo weer vanaf.

Inhoudsopgave: