Hoya Retusa

Hoya Retusa

De Hoya Retusa is werkelijk een unieke soort binnen de Hoya plantenfamilie. Door de lange en zeer smalle bladeren wordt de Hoya Retusa ook wel eens Gras Hoya genoemd. Ook al zijn de bladeren zeer smal, deze plant kan toch een mooi en vol uiterlijk krijgen. Daarvoor is de juiste verzorging noodzakelijk. De juiste aanpak lees je op deze pagina.

Overigens stelt jouw Hoya Retusa niet hele hoge eisen aan de verzorging. Het is een sterke kamerplant die wel een stootje kan hebben. Als de plant het naar haar zin heeft kan ze je belonen met een prachtige bloei.

Helaas is deze plant (op het moment van schrijven) zeer beperkt verkrijgbaar. Soms wordt de Hoya Retusa te koop aangeboden bij een tuincentrum, maar meestal maak je meer kans bij gespecialiseerde winkels.

Hoya Retusa

Hoya Retusa verzorging

Standplaats en licht

De juiste standplaats is belangrijk omdat je daarmee de hoeveelheid licht kan bepalen. Kies een standplaats waar jouw Hoya Retusa niet in de volle zon staat of hangt. Waarom niet? De volle zon kan de bladeren doen verbranden. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Tegelijkertijd heeft jouw Hoya Retusa wel veel licht nodig. Als deze plant enkel schaduw krijgt, en dus geen daglicht, zal ze niet goed groeien. Iedere plant heeft daglicht nodig. Hoe lichter de kleur van het blad, hoe meer licht ze nodig heeft. De Hoya Retusa heeft een donkere bladkleur dan je bij veel andere soorten binnen de Hoya familie ziet. Je komt er dus mee weg als de plant op een meer schaduwrijke omgeving staat of hangt, maar daglicht blijft nog steeds noodzakelijk.

=> Heb je een Hoya met gekleurd blad, zoals de Hoya Krimson Queen? Kijk dan helemaal uit met te fel licht!

Hoeveel water geven?

De juiste hoeveelheid water geven kan erg lastig zijn bij de verzorging van jouw Hoya Retusa. Als je teveel water geeft krijg je gele bladeren, maar als je te weinig water geeft droogt de plant uit. Hoeveel water, maar ook hoe vaak, is nu juist?

Om altijd goed te zitten zijn er twee regels:

  1. Geef pas water als de bovenste paar centimeter van de aarde is opgedroogd. Zo droogt de plant nooit volledig uit en staan tegelijkertijd de wortels ook nooit voor langere tijd in te natte aarde.
  2. Bij twijfel: liever te weinig dan te veel. Jouw Hoya Retusa overleeft een tekort aan water waarschijnlijk makkelijker dan een overschot.

Wanneer de bovenste paar centimeter van de aarde is opgedroogd is afhankelijk van een aantal externe factoren. Zo is dit in de zomer sneller dan in de winter. Ook gebruikt een grote plant meer water dan een kleine, en zal dus ook eerder door de hoeveelheid water heen zijn. Daarnaast is de grond sneller opgedroogd als de plant op een lichte standplaats staat. Het is dus een kwestie van uitproberen en hopelijk een vaste routine vinden. Als je meerdere Hoya’s hebt, bijvoorbeeld ook een Hoya Polyneura, kun je dit systeem ook daarop toepassen.

Zorg voor drainage

Naast de hoeveelheid water is het ook belangrijk dat er water uit de onderkant van de pot weg kan stromen. Jouw Hoya Retusa heeft er een hekel aan als de wortels te lang in natte potgrond staan. Als dit toch gebeurt gaan de wortels uiteindelijk rotten. De wortels kunnen hun werk dan niet meer doen en dit merk je als eerste aan gele bladeren die later afvallen. Als het probleem erger wordt kan de Hoya Retusa hier zelfs aan dood gaan.

Dit probleem kun je eenvoudig voorkomen door een gat in de bodem van de pot te boren. Zo kan overtollig water weg. Eventueel kun je de pot op een schotel zetten zodat water niet op het meubilair terecht komt.

Hoya Retusa groeiwijze
De Hoya Retusa kan een beetje warrig groeien

Potgrond

Jouw Hoya Retusa koop je in een pot, maar wist je dat deze plant in de natuur juist als epifyt groeit? Dat houdt in dat ze met hun wortels over bomen klimmen en niet in de grond staan. Omdat je die situatie hier niet kunt nabootsen staat de plant in een pot. Bij deze soort zie je dat niet zo goed als bij bijvoorbeeld de Hoya Kerrii (hartjesplant).

Dat is in principe prima, maar het is daarom wel nodig om een zeer luchtige potgrond te gebruiken. Normale potgrond is vaak te dicht van structuur, zeker naarmate je vaker water hebt gegeven. Kies daarom het liefst voor een potgrond op basis van kokos. Die is luchtig, dus daar hebben de wortels lekker de ruimte.

Hoya Retusa snoeien

Om deze plant in model te houden is het noodzakelijk haar af en toe te snoeien. Doe je dit goed, dan stimuleer je de vorming van bloemen. Pak je dit verkeerd aan, dan kan dit helaas ten koste gaan van de bloei. Het is dus zaak om dit goed aan te pakken.

Het beste is om te gaan voor veilig. Snoei enkel de langste ranken met een klein stukje terug. Dit kun je na een tijdje herhalen. Zo kan de Hoya Retusa de energie verdelen over de volledige plant. Als je direct te veel wegsnoeit kan dit ten koste gaan van de bloei. Dode bladeren en ranken kun je trouwens gewoon onbeperkt weghalen.

Soms zie je dat er zeer lange ranken zonder bladeren aan de plant groeien. Het kan dan even duren, maar hier groeien uiteindelijk blaadjes aan. Laat deze bladeren er eerst aan komen voordat je eventueel besluit om de rank in te korten.

Tip: afgesnoeide stukken kun je laten uitgroeien tot nieuwe planten. Lees er alles over op de pagina over Hoya stekken.

Plantenvoeding

Als je de bloemen van de Hoya Retusa ziet kun je je wellicht voorstellen dat deze een hoop energie kosten om te produceren. Het is dan ook belangrijk om regelmatig plantenvoeding te geven. Doe dit iedere twee weken tijdens de groeifase van de plant. Lees goed de instructies op de verpakking: het is schadelijk om teveel voeding te geven.

Hoya Retusa beschrijving en bloemen

Als je op zoek bent naar een kamerplant met unieke looks, dan is de Hoya Retusa echt iets voor jou. Net zoals de Hoya Linearis heeft ook deze soort zeer smalle bladeren. De bladeren van de Hoya Retusa worden daarentegen nog een stukje langer. Door dat ze ook vaak in tegengestelde richting groeien kan deze plant een warrig uiterlijk geven. Voor sommigen is dat geweldig, anderen vinden dit niks.

Naast de bijzondere groei van de bladeren zijn ook de bloemen zeker de moeite waard. Meestal zie je dat de bloemen van de Hoya in trosjes groeien, zoals bij de Hoya Wayetii en de Hoya Lacunosa. De Hoya Retusa pakt dat anders aan: daar zie je de bloemetjes los tussen de ranken verschijnen. Hieronder op de foto zie je dat goed. De bloemen zijn wit en hebben een rode binnenkant.

Waarschijnlijk heb jij deze prachtige Hoya Retusa in een pot aan het plafond hangen of op een hoge kast staan. Dit is een hangplant, toch? Nee, officieel is de Hoya Retusa een epifyt. In de natuurlijke habitat groeit een epifyt omhoog, als een klimplant. Jouw plant kan ook prima als hangplant worden gehouden, maar als je wilt kun je hem dus ook laten klimmen. Geef de plant daarvoor een rekje of mosstok als ondersteuning.

Hoya Retusa groeiwijze
Bloemen van de Hoya Retusa groeien los in plaats van in trossen

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Hoya Retusa giftig?

Ja, de Hoya Retusa is giftig voor mensen en dieren. Gelukkig is deze prachtige plant als hangplant te houden. Hang haar dus lekker hoog op, ver buiten bereik van kinderen en huisdieren. Helemaal geen risico nemen? Kies dan voor een andere plant die niet giftig is.

Moet je deze plant sproeien?

Dat is wel het beste. In de natuurlijke habitat is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier. Door dagelijks te sproeien boots je die luchtvochtigheid nog enigszins na. Als je kraanwater gebruikt voor het sproeien zie je na verloop van tijd witte vlekken op de bladeren van jouw Hoya Retusa. Dit is kalk wat achterblijft na verdamping van het water. Gelukkig is dit niet schadelijk en veeg je dit er zo weer vanaf.

Hoya Retusa blaadjes worden geel

Als je gele bladeren aan jouw Hoya Retusa ziet verschijnen is dat niet direct een reden tot paniek. Het is normaal dat er af en toe een blaadje geel wordt. Zijn het er echt veel tegelijk, en voor een langere periode, dan moet je wel in actie komen. Er kunnen twee dingen aan de hand zijn:

  1. Een tekort aan voeding. Wanneer heb je voor het laatst gegeven?
  2. Een overschot aan water. Controleer of overtollig water uit de pot weg kan via een gat in de bodem en/of geef minder water.

Samenvatting

Botanische naamHoya Retusa
Ook bekend alsGras-Hoya
Behoefte aan lichtVeel indirect zonlicht
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Giftig?Ja

Inhoudsopgave: