Hoya Macrophylla

Hoya Macrophylla

De Hoya Macrophylla is in ons land (op het moment van schrijven) helaas zeer moeilijk verkrijgbaar. De grootste kans heb je bij de gespecialiseerde plantenwinkels. Mocht je er eentje tegenkomen: gelijk kopen! De Hoya Macrophylla is namelijk een echte beauty die ook nog eens vrij makkelijk is in de verzorging.

Hoe je die verzorging goed aanpakt, dat lees je hier. Ook vind je hier tips en trick om jouw Hoya lang mooi en gezond te kunnen houden.

Botanische naamMacrophylla
Behoefte aan lichtVeel indirect zonlicht
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Giftig?Ja
Hoya Macrophylla
Hoya Macrophylla met haar prachtige bloem(en)

Hoya Macrophylla verzorging

Standplaats en licht

De juiste standplaats is belangrijk omdat je daarmee de hoeveelheid licht kan bepalen. Kies een standplaats waar jouw Hoya Macrophylla niet in de volle zon staat of hangt. Waarom niet? De volle zon kan de bladeren doen verbranden. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Tegelijkertijd heeft jouw Hoya Macrophylla wel veel licht nodig. Als deze plant enkel schaduw krijgt, en dus geen daglicht, zal ze niet goed groeien. Iedere plant heeft daglicht nodig. Hoe lichter de kleur van het blad, hoe meer licht ze nodig heeft. De Hoya Macrophylla heeft een donkere bladkleur dan je bij veel andere soorten binnen de Hoya familie ziet. Je komt er dus mee weg als de plant op een meer schaduwrijke omgeving staat of hangt, maar daglicht blijft nog steeds noodzakelijk.

=> Heb je een Hoya met gekleurd blad, zoals de Hoya Krimson Queen? Kijk dan helemaal uit met te fel licht!

Hoeveel water geven?

De juiste hoeveelheid water geven kan erg lastig zijn bij de verzorging van jouw Hoya Macrophylla. Als je teveel water geeft krijg je gele bladeren, maar als je te weinig water geeft droogt de plant uit. Hoeveel water, maar ook hoe vaak, is nu juist?

Om altijd goed te zitten zijn er twee regels:

  1. Geef pas water als de bovenste paar centimeter van de aarde is opgedroogd. Zo droogt de plant nooit volledig uit en staan tegelijkertijd de wortels ook nooit voor langere tijd in te natte aarde.
  2. Bij twijfel: liever te weinig dan te veel. Jouw Hoya Macrophylla overleeft een tekort aan water waarschijnlijk makkelijker dan een overschot.

Wanneer de bovenste paar centimeter van de aarde is opgedroogd is afhankelijk van een aantal externe factoren. Zo is dit in de zomer sneller dan in de winter. Ook gebruikt een grote plant meer water dan een kleine, en zal dus ook eerder door de hoeveelheid water heen zijn. Daarnaast is de grond sneller opgedroogd als de plant op een lichte standplaats staat. Het is dus een kwestie van uitproberen en hopelijk een vaste routine vinden. Als je meerdere Hoya’s hebt, bijvoorbeeld ook een Hoya Carnosa Tricolor, kun je dit systeem ook daarop toepassen.

Hoya Macrophylla bladeren
Hoya Macrophylla bladeren

Zorg voor drainage

Naast de hoeveelheid water is het ook belangrijk dat er water uit de onderkant van de pot weg kan stromen. Jouw Hoya Macrophylla heeft er een hekel aan als de wortels te lang in natte potgrond staan. Als dit toch gebeurt gaan de wortels uiteindelijk rotten. De wortels kunnen hun werk dan niet meer doen en dit merk je als eerste aan gele bladeren die later afvallen. Als het probleem erger wordt kan de Hoya Macrophylla hier zelfs aan dood gaan.

Dit probleem kun je eenvoudig voorkomen door een gat in de bodem van de pot te boren. Zo kan overtollig water weg. Eventueel kun je de pot op een schotel zetten zodat water niet op het meubilair terecht komt.

Potgrond

Jouw Hoya Macrophylla koop je in een pot, maar wist je dat deze plant in de natuur juist als epifyt groeit? Dat houdt in dat ze met hun wortels over bomen klimmen en niet in de grond staan. Omdat je die situatie hier niet kunt nabootsen staat de plant in een pot. Bij deze soort zie je dat niet zo goed als bij bijvoorbeeld de Hoya Kerrii.

Dat is in principe prima, maar het is daarom wel nodig om een zeer luchtige potgrond te gebruiken. Normale potgrond is vaak te dicht van structuur, zeker naarmate je vaker water hebt gegeven. Kies daarom het liefst voor een potgrond op basis van kokos. Die is luchtig, dus daar hebben de wortels lekker de ruimte.

Hoya Macrophylla verzorging
Hoya Macrophylla groeit van oorsprong als klimplant

Hoya Macrophylla snoeien

Om deze plant in model te houden is het noodzakelijk haar af en toe te snoeien. Doe je dit goed, dan stimuleer je de vorming van bloemen. Pak je dit verkeerd aan, dan kan dit helaas ten koste gaan van de bloei. Het is dus zaak om dit goed aan te pakken.

Het beste is om te gaan voor veilig. Snoei enkel de langste ranken met een klein stukje terug. Dit kun je na een tijdje herhalen. Zo kan de Hoya Macrophylla de energie verdelen over de volledige plant. Als je direct te veel wegsnoeit kan dit ten koste gaan van de bloei. Dode bladeren en ranken kun je trouwens gewoon onbeperkt weghalen.

Soms zie je dat er zeer lange ranken zonder bladeren aan de plant groeien. Het kan dan even duren, maar hier groeien uiteindelijk blaadjes aan. Laat deze bladeren er eerst aan komen voordat je eventueel besluit om de rank in te korten.

Tip: afgesnoeide stukken kun je laten uitgroeien tot nieuwe planten. Lees er alles over op de pagina over Hoya stekken.

Plantenvoeding

Als je de bloemen van de Hoya Macrophylla ziet kun je je wellicht voorstellen dat deze een hoop energie kosten om te produceren. Het is dan ook belangrijk om regelmatig plantenvoeding te geven. Doe dit iedere twee weken tijdens de groeifase van de plant. Lees goed de instructies op de verpakking: het is schadelijk om teveel voeding te geven.

Hoya Macrophylla bloem
Hoya Macrophylla bloem

Hoya Macrophylla beschrijving en bloemen

Als je op zoek bent naar een kamerplant met unieke looks, dan is de Hoya Macrophylla echt iets voor jou. De bladeren zijn ovaalvormig en puntig aan de uiteinden. De vorm van de bladeren doet denken aan die van haar familielid, de Hoya Lacunosa.

Alhoewel er meerdere varianten bestaan, zijn de Hoya Macrophylla Albomarginata en de Hoya Macrophylla Variegated veruit het bekendst. De eerstgenoemde heeft lichtgroene bladeren met duidelijk zichtbare nerven, net zoals bij de Hoya Polyneura. De laatstgenoemde heeft juist donkergroene bladeren met lichtere gedeeltes. Deze gedeeltes zijn normaalgesproken lichtgroen of melkwit, maar kunnen onder de juiste belichting roze of paars worden. Daarvoor is iets meer licht nodig, maar pas op met direct zonlicht. Dat kan namelijk de blaadjes verbranden.

Naast de bijzondere groei van de bladeren zijn ook de bloemen zeker de moeite waard. Deze bloemen zijn donkerroze in de knop en lichtroze als ze uitkomen. De bloemen groeien in schermen. Dat betekent dat er meerdere kleine bloemetjes vanuit één punt groeien. Deze groeiwijze zie je bij veel andere Hoya soorten terugkomen.

Hoya Macrophylla Variegated
Hoya Macrophylla Variegated

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Hoya Macrophylla giftig?

Ja, de Hoya Macrophylla is giftig voor mensen en dieren. Gelukkig is deze prachtige plant als hangplant te houden. Hang haar dus lekker hoog op, ver buiten bereik van kinderen en huisdieren. Helemaal geen risico nemen? Kies dan voor een andere plant die niet giftig is.

Moet je deze plant sproeien?

Dat is wel het beste. In de natuurlijke habitat is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier. Door dagelijks te sproeien boots je die luchtvochtigheid nog enigszins na. Als je kraanwater gebruikt voor het sproeien zie je na verloop van tijd witte vlekken op de bladeren van jouw Hoya Macrophylla. Dit is kalk wat achterblijft na verdamping van het water. Gelukkig is dit niet schadelijk en veeg je dit er zo weer vanaf.

Hoya Macrophylla blaadjes worden geel

Als je gele bladeren aan jouw Hoya Macrophylla ziet verschijnen is dat niet direct een reden tot paniek. Het is normaal dat er af en toe een blaadje geel wordt. Zijn het er echt veel tegelijk, en voor een langere periode, dan moet je wel in actie komen. Er kunnen twee dingen aan de hand zijn:

Een tekort aan voeding. Wanneer heb je voor het laatst gegeven?
Een overschot aan water. Controleer of overtollig water uit de pot weg kan via een gat in de bodem en/of geef minder water

Inhoudsopgave: