Hoya Pubicalyx

hoya Pubicalyx

De Hoya Pubicalyx is een leuke hangplant met kleine, ovaalvormige blaadjes. Van oorsprong groeit de Hoya Pubicalyx in veel gedeeltes van Azië en Australië. Als je zo naar deze plant kijkt is het geen wonder dat deze ooit naar Europa is gehaald en nu zo populair is! Lees op deze pagina alles over deze bijzondere plant: de verzorging, hoe te stekken en een antwoord op veel gestelde vragen.

hoya Pubicalyx
Hoya Pubicalyx

Hoya Pubicalyx verzorging

Standplaats en licht

De juiste standplaats is belangrijk omdat je daarmee de hoeveelheid licht kan bepalen. Kies een standplaats waar jouw plant niet in de volle zon staat of hangt. Waarom niet? De volle zon kan de bladeren doen verbranden. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Tegelijkertijd heeft jouw Hoya Pubicalyx wel veel licht nodig. Als deze plant enkel schaduw krijgt, en dus geen daglicht, zal hij niet goed groeien. Iedere plant heeft daglicht nodig. Kies dus een standplaats waar de Hoya Pubicalyx veel “indirect zonlicht” krijgt.

Overigens zijn er meerdere soorten van de Hoya Pubicalyx. Hoe lichter de kleur van het blad, hoe meer licht hij nodig heeft. Een andere mooie soort, Hoya Carnosa Tricolor, heeft met haar gekleurde bladeren al helemaal veel licht nodig!

Hoeveel water geven?

De juiste hoeveelheid water geven kan erg lastig zijn bij de verzorging van jouw Hoya Pubicalyx. Als je teveel water geeft krijg je gele bladeren, maar als je te weinig water geeft droogt de plant uit. Hoeveel water, maar ook hoe vaak, is nu juist?

Om altijd goed te zitten zijn er twee regels:

  1. Geef pas water als de bovenste paar centimeter van de aarde is opgedroogd. Zo droogt de plant nooit volledig uit en staan tegelijkertijd de wortels ook nooit voor langere tijd in te natte aarde.
  2. Bij twijfel: liever te weinig dan te veel. Jouw Hoya Pubicalyx overleeft een tekort aan water waarschijnlijk makkelijker dan een overschot.

Wanneer de bovenste paar centimeter van de aarde is opgedroogd is afhankelijk van een aantal externe factoren. Zo is dit in de zomer sneller dan in de winter. Ook gebruikt een grote plant meer water dan een kleine, en zal dus ook eerder door de hoeveelheid water heen zijn. Daarnaast is de grond sneller opgedroogd als de plant op een lichte standplaats staat. Het is dus een kwestie van uitproberen en hopelijk een vaste routine vinden.

Hoya Pubicalyx verzorging
De Hoya Pubicalyx is een redelijk makkelijk te verzorgen plant

Zorg voor drainage

Naast de hoeveelheid water is het ook belangrijk dat er water uit de onderkant van de pot weg kan stromen. Jouw Hoya Pubicalyx heeft er een hekel aan als de wortels te lang in natte potgrond staan. Als dit toch gebeurt gaan de wortels uiteindelijk rotten. De wortels kunnen hun werk dan niet meer doen en dit merk je als eerste aan gele bladeren die later afvallen. Als het probleem erger wordt kan de Hoya Pubicalyx hier zelfs aan dood gaan.

Dit probleem kun je eenvoudig voorkomen door een gat in de bodem van de pot te boren. Zo kan overtollig water weg. Eventueel kun je de pot op een schotel zetten zodat water niet op het meubilair terecht komt.

Potgrond

Jouw Hoya Pubicalyx koop je in een pot, maar wist je dat deze plant in de natuur juist als epifyt groeit? Dat houdt in dat ze met hun wortels over bomen klimmen en niet in de grond staan. Omdat je die situatie hier niet kunt nabootsen staat de plant in een pot. Bij deze soort zie je dat niet zo goed als bij bijvoorbeeld de Hoya Kerrii.

Dat is in principe prima, maar het is daarom wel nodig om een zeer luchtige potgrond te gebruiken. Normale potgrond is vaak te dicht van structuur, zeker naarmate je vaker water hebt gegeven. Kies daarom het liefst voor een potgrond op basis van kokos. Die is luchtig, dus daar hebben de wortels lekker de ruimte.

Hoya Pubicalyx snoeien

Om deze plant in model te houden is het noodzakelijk hem af en toe te snoeien. Doe je dit goed, dan stimuleer je de vorming van bloemen. Pak je dit verkeerd aan, dan kan dit helaas ten koste gaan van de bloei. Het is dus zaak om dit goed aan te pakken.

Het beste is om te gaan voor veilig. Snoei enkel de langste ranken met een klein stukje terug. Dit kun je na een tijdje herhalen. Zo kan de Hoya Pubicalyx de energie verdelen over de volledige plant. Als je direct te veel wegsnoeit kan dit ten koste gaan van de bloei. Dode bladeren en ranken kun je trouwens gewoon onbeperkt weghalen.

Soms zie je dat er zeer lange ranken zonder bladeren aan de plant groeien. Het kan dan even duren, maar hier groeien uiteindelijk blaadjes aan. Laat deze bladeren er eerst aan komen voordat je eventueel besluit om de rank in te korten.

Tip: afgesnoeide stukken kun je laten uitgroeien tot nieuwe planten. Lees er alles over op de pagina over Hoya stekken.

Hoya Pubicalyx close up
Houdt de bladeren van de Hoya Pubicalyx mooi door voldoende licht, voeding en water

Plantenvoeding

Als je de bloemen van de Hoya Pubicalyx ziet kun je je wellicht voorstellen dat deze een hoop energie kosten om te produceren. Het is dan ook belangrijk om regelmatig plantenvoeding te geven. Doe dit iedere twee weken tijdens de groeifase van de plant. Lees goed de instructies op de verpakking: het is schadelijk om teveel voeding te geven.

Hoya Pubicalyx beschrijving en bloemen

Waarschijnlijk heb jij deze prachtige Hoya Pubicalyx in een pot aan het plafond hangen of op een hoge kast staan. Dit is een hangplant, toch? Nee, officieel is de Hoya Pubicalyx een epifyt. In de natuurlijke habitat groeit een epifyt omhoog, als een klimplant. Jouw plant kan ook prima als hangplant worden gehouden, maar als je wilt kun je hem dus ook laten klimmen. Geef de plant daarvoor een rekje of mosstok als ondersteuning.

De blaadjes van deze plant zijn klein en ovaalvormig. Aan beide kanten komt het blad uit in een onscherpe punt. Er zijn meerdere soorten van de Hoya Pubicalyx. Iedere soort heeft dezelfde groeiwijze, maar een net iets andere kleur op het blad. Zo heb je donkere, maar ook lichtere soorten. Daarnaast ken je misschien wel de populaire Hoya Pubicalyx Splash:

Hoya Pubicalyx splash
Hoya Pubicalyx Splash

De bloemen zijn verreweg het meest bijzonder aan de Hoya Pubicalyx. Meestal ontstaat deze in het voorjaar, maar met een beetje geluk zie je ze tot het najaar.

Tip: verwijder de uitgebloeide bloemen niet. Het is goed mogelijk dat op deze oude bloemen weer nieuwe bloemvorming ontstaat.

Hoya Pubicalyx bloem
Hoya Pubicalyx bloem

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Hoya Pubicalyx giftig?

Ja, de Hoya Pubicalyx is giftig voor mensen en dieren. Gelukkig is deze prachtige plant als hangplant te houden. Hang hem dus lekker hoog op, ver buiten bereik van kinderen en huisdieren. Helemaal geen risico nemen? Kies dan voor een andere plant die niet giftig is.

Moet je deze plant sproeien?

Dat is wel het beste. In de natuurlijke habitat is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier. Door dagelijks te sproeien boots je die luchtvochtigheid nog enigszins na. Als je kraanwater gebruikt voor het sproeien zie je na verloop van tijd witte vlekken op de bladeren van jouw Hoya Pubicalyx. Dit is kalk wat achterblijft na verdamping van het water. Gelukkig is dit niet schadelijk en veeg je dit er zo weer vanaf.

Hoya Pubicalyx blaadjes worden geel

Als je gele bladeren aan jouw Hoya Pubicalyx ziet verschijnen is dat niet direct een reden tot paniek. Het is normaal dat er af en toe een blaadje geel wordt. Zijn het er echt veel tegelijk, en voor een langere periode, dan moet je wel in actie komen. Er kunnen twee dingen aan de hand zijn:

  1. Een tekort aan voeding. Wanneer heb je voor het laatst gegeven?
  2. Een overschot aan water. Controleer of overtollig water uit de pot weg kan via een gat in de bodem en/of geef minder water.

Samenvatting

Botanische naamHoya Pubicalyx
Behoefte aan lichtVeel indirect zonlicht
Behoefte aan waterGrond licht vochtig houden
Giftig?Ja

Inhoudsopgave: