Is Monstera Giftig? Veiligheid & Voorzorgsmaatregelen

Als je niet alleen een liefhebber bent van planten, maar ook huisdieren hebt, dan is het belangrijk om rekening te houden met welke soort kamerplanten je in huis haalt. Sommige kamerplanten kunnen namelijk erg gevaarlijk zijn voor je huisdier of ook voor kinderen. Zo kun je bepaalde kamerplanten beter mijden omdat ze er erg ziek van kunnen worden. Hoe zit dat met de populaire monstera. Is een monstera giftig of niet?

Close-up van het kenmerkende gespleten blad van Monstera.
Close-up van het kenmerkende gespleten blad van Monstera.

Kamerplanten die giftig zijn

Bepaalde kamerplanten kunnen zeer gevaarlijk zijn voor huisdieren of kinderen. In sommige planten zit een bepaald stofje, waar ze erg ziek van kunnen worden. Huisdieren kunnen van bepaalde stoffen in kamerplanten of bloemen zelfs overlijden. Voordat je een kamerplant koopt is het dus erg belangrijk om uit te zoeken of deze kamerplant wel veilig bij je in huis te plaatsen is. 

Wanneer bijvoorbeeld je kat aan een kamerplant knabbelt en er wat van binnenkrijgt, kan hij erg ziek worden. Wanneer je bepaalde symptomen zoals: overgeven, diarree, schuimende bek, opgezette tong, kwijlen of sufheid opmerkt, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. In sommige gevallen kan het namelijk verkeerd aflopen en dit wil je natuurlijk voorkomen. 

monstera giftig3
Monstera deliciosa plant in een woonkamer.

Is een monstera giftig?

Het is niet zo eenvoudig om hier een simpele ja of nee op te antwoorden. Er zijn namelijk erg veel verschillende soorten monstera’s. Zo zijn er de klassieke grote monstera die bijna elke plantenliefhebber wel in huis heeft, maar er zijn ook genoeg andere varianten. Maar ook deze andere varianten zoals de Monstera Adansonii en de Monstera minima zijn giftig voor je huisdier en kinderen. 

Het monstera geslacht maakt een deel uit van de Aronskelken familie en worden door de ASPCA allemaal als giftig beschouwd. Ze worden giftig genoemd omdat de monstera calciumoxalaatkristallen in het sap heeft zitten. Deze kristallen zijn gevaarlijk en kunnen zorgen voor flinke irritatie en pijn aan de mond en maag. 

Dit is zeer vervelend wanneer je kat een hap van je monstera blad heeft genomen, maar het betekent niet meteen het einde. Er is dus geen reden voor paniek. Wel is het slim om alsnog contact op te nemen met de dierenarts, aangezien er in sommige gevallen een zwelling kan optreden. 

monstera giftig4

Wat is calciumoxalaat?

Het label giftig wordt dus aan planten gegeven met een hoger niveau aan calciumoxalaat. De term giftig kan hierbij dus wel misleidend zijn, maar er zijn genoeg andere planten of bloemen die wel echt schade kunnen aanrichten. Je kunt het beste je huisdier direct goed afleren dat hij van planten en bloemen af moet blijven. Zo zal hij er ook minder interesse in tonen.

Calciumoxalaat zijn kristallen die in de cellen van de plant zitten. Deze kristallen zijn naaldvormig en kunnen zelfs weerhaakjes hebben. Dit verklaart dan ook waarom ze zoveel pijn kunnen veroorzaken in de mond en maag. De kristallen kunnen ook de veroorzaker van nierstenen zijn.

Er zijn verschillende kamerplanten die vrij veel calciumoxalaat bevatten. Zo kan bijvoorbeeld een dieffenbachia, philodendron of syngonium ook een heftige reactie veroorzaken. Dit zijn dan echt planten waarmee je moet uitkijken als je huisdieren hebt. 

monstera giftig2

M’n kat heeft aan de monstera geknabbeld

Je hoeft je niet meteen zorgen te maken wanneer je ziet dat je kat aan je monstera geknabbeld heeft. Hij zal gelukkig niet meteen omver vallen als hij wat van je monstera gegeten heeft. Wanneer je het aan je monstera ziet, is het belangrijk om de mond van je kat goed te controleren. Kijk of je roodheid of zwelling ziet of andere sporen van irritatie. Wanneer je kat pijn lijkt te hebben, kun je wat water of melk geven. Dit zal helpen om de kristallen weg te spoelen. 

Deze zelfde manier kun je toepassen wanneer je hond of misschien zelfs je kleine kindje aan de monstera heeft gezeten en wat binnen heeft gekregen. Pas wanneer je ziet dat hij het ook hierna nog lastig heeft is het slim om contact op te nemen met de dierenarts of huisarts. Je kunt hierbij beter het zekere voor het onzekere nemen en advies inwinnen. Maar over het algemeen hoef je je geen grote zorgen te maken. 

Ook over je monstera zelf hoef je je geen zorgen te maken. Beschadigde planten kun je zelf niet herstellen. Als een blad beschadigd is, zal deze nooit meer aangroeien. Je kunt het beschadigde blad gewoon verwijderen, mocht je het er niet mooi uit vinden zien. Je plant zal gewoon doorgroeien. 

Mocht er een heel stuk van je monstera afgebroken zijn of lelijk geworden zijn, kun je er altijd voor kiezen om de monstera te stekken. Het stekken van een monstera gaat zeer makkelijk en zal ervoor zorgen dat je een nieuwe plant kunt maken. Deze stekken kun je eventueel later weer bij elkaar in een pot planten, waardoor het er snel alweer uit zal gaan zien als een prachtige volle plant met mooie en niet beschadigde bladeren. 

Inhoudsopgave: