Paddenstoel in kamerplant

Je zult er wel even gek van op kunnen kijken, een paddenstoel in je kamerplant?! Ja, het kan en het is gelukkig ook helemaal niet erg voor je plant. Je hoeft dus niet meteen in paniek te raken en te denken dat je plant dood gaat. Paddenstoelen en planten leven goed samen. We gaan je er alles over vertellen!

Paddenstoelen? Hoe komen die daar?

Paddenstoelen zijn schimmels. Zij planten zich voort door schimmeldraden, ook wel sporen genoemd, in de grond. Als er een paddenstoel in de potgrond van je kerstcactus groeit, betekent dit niet meteen dat je plant dood gaat. Het hoeft ook niet eens dat je potgrond te vochtig is, want sommige kamerplanten houden meer van vochtige grond. Een paddenstoel hoeft dus niet meteen iets slechts te betekenen!

De schimmels van de paddenstoelen zitten al in de potgrond. Ze kunnen dan bijvoorbeeld wanneer je een plant net verpot hebt tevoorschijn komen. Ze gedijen het beste bij warmte, vocht en weinig licht. Ze zullen dan ook vaak boven komen in de herfst aangezien dit dan vaak de omstandigheden van je kamerplanten zullen zijn. Na de zomer krijgen ze binnen een stuk minder licht en wordt het vaak binnen weer wat warmer. De perfecte omstandigheden voor een paddenstoel om te groeien!

Paddenstoel in kamerplant2
A selective focus shot of a potted green houseplant and fungi

Hoe kun je het voorkomen?

Als er een paddenstoel groeit in de potgrond van je camelia japonica, hoeft dit niet meteen iets slechts te betekenen. De camelia japonica moet je regelmatig genoeg water geven. Dit kan wel betekenen dat de grond van je plant te vochtig kan worden. Dit is dan ook waarom een paddenstoel er makkelijk in zal gaan groeien. Wanneer hij bijvoorbeeld direct in een sierpot geplant, kan het zijn dat hij het overtollige water niet kan afvoeren.

Zo houdt een rijstpapierplant bijvoorbeeld van goed vocht doorlatende grond. Als de wortels van de rijstpapierplant te vochtig komen te staan, zullen ze gaan rotten en zal de plant dood gaan. Deze vochtige grond is dan weer perfect voor een paddenstoel, maar dus weer niet goed voor je rijstpapierplant. Je kunt je plant dan beter in een losse container pot planten, waardoor het overtollig water afgevoerd kan worden en de grond niet te vochtig blijft.  

Paddenstoel in kamerplant3
Closeup of Mature and Immature Poplar Mushrooms Growing on Mycelium Block as Urban Houseplants

De paddenstoel verwijderen of niet?

Je kunt ervoor kiezen om de paddenstoel weg te halen uit de potgrond van bijvoorbeeld je kerstcactus, maar de kans is groot dat er snel weer een nieuwe paddenstoel voor in de plaats groeit. Dit omdat de sporen al in de potgrond zitten. Je haalt dan alleen de paddenstoel boven op de potgrond weg, maar de sporen in de potgrond blijven achter. Als de omstandigheden niet aangepast worden zal er snel weer een nieuwe paddenstoel voor terug groeien en kom je er moeilijk vanaf.

Paddenstoel in kamerplant4
Potted CYLINDRICAL SNAKE PLANT (Sansevieria cylindrica) on the balcony against the background of the greenery of the garden. Close-up. Macro. Outdoor. Gardening concept.

Over het algemeen kan een paddenstoel in je potgrond geen kwaad, maar vind je een paddenstoel bij je plant niet mooi? Dan kun je het beste de plant verpotten. De kans is kleiner dat er in de nieuwe potgrond ook sporen van paddenstoelen zullen zitten. Je kunt het beste je kerstcactus pas in het voorjaar verpotten. In het voorjaar is de plant een stuk sterker en zal hij snel kunnen herstellen van het verpotten en weer gaan groeien. Totdat het voorjaar is, kun je het beste zorgen dat de grond niet te vochtig blijft, zodat er niet nog meer paddenstoelen gaan groeien.

Zorg er bij het verpotten wel voor dat je alle oude potgrond rondom de wortels goed weghaalt. Dit zijn plekken waar de potgrond met de sporen vaak achterblijft. Zo zullen deze sporen zich weer makkelijk kunnen verspreiden in de nieuwe potgrond en ben je nog niet van de paddenstoelen in je kamerplanten af.

Paddenstoel in kamerplant5
Mossy bonsai plant pot broken at the edges

Inhoudsopgave: