Peperomia Pepperspot een leuke kleine kamerplant met ronde blaadjes. Deze ronde blaadjes zijn groen aan de bovenzijde en hebben een donkerroze achterkant. De blaadjes groeien op rode steeltjes.
Van origine is het plantje afkomstig uit het Amazone gebied. Ook al zijn de omstandigheden daar totaal anders dan hier, het plantje groeit hier ook prima. Het is een sterk plantje wat wel een stootje kan hebben. Natuurlijk moet je wel de verzorging goed aanpakken. Doe je dit goed, dan kun je jaren plezier hebben van jouw Peperomia Pepperspot.
Op deze pagina lees je alles over de verzorging, hoe je het plantje kunt stekken en veel voorkomende problemen.
Peperomia Pepperspot verzorging
Standplaats en lichtbehoefte
Je kunt jouw Peperomia Pepperspot heel klein hebben gekocht, zoals op de foto hierboven. Toch groeit dit plantje uiteindelijk uit tot een echte hangplant. Houd hier dan ook rekening mee met het kiezen van de standplaats. Wist je trouwens dat niet alle Peperomia soorten hangplanten zijn? Er zijn ook tal variaties die laag blijven zoals de Peperomia Peperomia Argyreia (Watermelon) of de Peperomia Caperata (Rattenstaartje).
Met het kiezen van de standplaats bepaal je ook het type en de hoeveelheid licht. Zorg voor veel indirect zonlicht. In een raamkozijn op het noorden of oosten is dus prima. Zo krijgt het plantje veel licht, maar niet veel direct zonlicht.
Water geven
Alhoewel je de Peperomia Pepperspot mag beschouwen als een makkelijke kamerplant, moet je toch even opletten met water geven. Het mooiste zou zijn als er geen water op de bladeren terecht komt. Waarom? Dan kunnen de blaadjes gaan rotten.
Je kunt dus het beste water geven vanaf de onderkant. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar is eigenlijk vrij simpel. Als het goed is heeft jouw pot gaten in de onderkant. Als je de pot nu op een schotel met water zet, dan zuigt de plant het water vanaf de onderkant de pot in!
Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat deze hangplant aan het plafond hangt? Til dan de blaadjes op en geef het water eronder. Ook kun je het beste in de ochtend water geven. Dan is er nog de hele dag om eventueel overtollig water te verdampen.
Wanneer geef je dan water? Dat doe je pas zodra de grond bijna is opgedroogd. Het is de bedoeling dat de aarde nooit helemaal uitdroogt, maar ook niet te drassig is.
Temperatuur
Jouw Peperomia Pepperspot doet het prima bij normale kamertemperatuur, maar houdt ook wel van een iets warmere standplaats. Dit betekent niet dat je hem op of bij een kachel moet zetten! De lucht die hier vanaf komt is heet en droog en wordt niet gewaardeerd.
Ook temperatuurschommelingen hebben een negatief effect op de groei. Deze kunnen ontstaan door een radiator, airco of een open raam (tocht).
Welke potgrond?
Welke potgrond moet je gebruiken voor deze plant? Je hebt goede kans dat deze plant jaren meegaat in normale potgrond voor kamerplanten. Als we kijken naar de natuurlijke groeiomstandigheden is het echter beter om een potgrond te gebruiken die wat luchtiger is. Normale potgrond kan vrij dicht worden van structuur, zeker naarmate je vaker water hebt gegeven.
Er zijn genoeg soorten potgrond te verkrijgen die luchtig zijn van structuur. Je kunt dit ook zelf voor elkaar krijgen door een handje zand of perliet door een normale potgrond heen te mengen. Op die manier kan vocht makkelijk door de grond weglopen en verklein je de kans op wortelrot.
Potkeuze
De keuze voor een pot is helemaal aan jou, daar stelt de Peperomia Pepperspot geen eisen aan. Het enige belangrijke is dat er gaten onderin zitten. Als dit niet zo is blijft water onderin de pot staan. Dan gaan de wortels na verloop van tijd rotten, vallen de blaadjes uit en uiteindelijk gaat het plantje hieraan dood.
Als er geen gaten in de pot zitten kun je deze erin boren. De meeste potten zijn niet keihard en hier kun je met een elektrische boormachine een gat in maken. In een echt harde pot moet je misschien een klopboor gebruiken.
Als je dit niet zit zitten kun je er ook voor kiezen om de binnenpot in de bloempot te plaatsen. Zo’n binnenpot heeft standaard al gaten. Zodra je water geeft haal je de binnenpot eruit en wacht je totdat het water door de gaten is weggelopen. Daarna zet je de plant terug.
Peperomia Pepperspot snoeien
Wanneer moet je de Peperomia Pepperspot snoeien? Het beste doe je dat in het voorjaar. Dan begint de groeifase en stroomt er volop energie door het plantje. Na de snoei kunnen er dan snel nieuwe uitlopers ontstaan.
Je kunt naar wens de ranken inkorten, hier zijn verder niet echt regels voor. Het is een sterke plant die eigenlijk altijd wel weer terug groeit. Gebruikt altijd een schone en scherpe schaar.
Plantenvoeding
Deze plantjes zijn niet echt grote eters. Hoe weinig ze ook nodig hebben, uiteindelijk is de beschikbare voeding in de aarde op. In de lente en zomer kun je daarom één keer per maand wat vloeibare kamerplantenvoeding toedienen. Let erop dat je deze goed verdunt, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Peperomia Pepperspot stekken
Deze plantjes zijn leuk voor beginners omdat ze vrij sterk zijn. Daarbij zijn ze ook vrij makkelijk te vermeerderen. Knip simpelweg stukken van de plant af van ongeveer 10 centimeter lang. Verwijder de onderste blaadjes van de stengels. Dit is het gedeelte wat straks in het water komt te staan. Als je blaadjes in het water hebt kunnen deze gemakkelijk gaan rotten.
Plaats jouw Peperomia Pepperspot stekken in een glaasje water en zet ze op een lichte plek, maar uit direct zonlicht. Nu moet je wachten totdat er worteltjes ontstaan. Kijk een paar keer per week of het water niet te troebel is. Als dat wel zo is moet je het vervangen.
Als de worteltjes langer dan twee centimeter zijn kunnen de stekken in de aarde. Houd de grond nog een weekje goed vochtig. Daarna kun je overgaan op de normale verzorging zoals je op deze pagina kunt lezen.
Veel gestelde vragen en problemen
De Peperomia Pepperspot laat blaadjes vallen
Verliest jouw plant bladeren? Dat is geen goed teken en is een signaal dat er iets mis is met de verzorging. Het kan zijn dat het een reactie is op tocht van een open raam of een airco. Een andere mogelijkheid is dat de grond te lang nat is (geweest). Controleer dit door je vinger in de aarde te steken. Als de grond echt drijfnat is zijn de wortels rot en moet je de aarde helemaal vervangen.
Is deze plant giftig?
Nee, deze plant is niet giftig. Alle soorten in deze plantenfamilie zijn trouwens veilig voor katten en honden. Dat komt goed uit, want er zijn er zeer veel. Heb je bijvoorbeeld wel eens de Peperomia Angulata gezien?
Moet je de plant sproeien?
In tegenstelling tot veel andere populaire kamerplanten hoef je de Peperomia Pepperspot niet te sproeien. Het sproeien is om de droge lucht te compenseren, maar deze plant kan daar vrij goed tegen.
Wanneer moet ik de plant verpotten?
Deze plantjes groeien vrij snel, maar staan graag in een wat krappere pot. Dit maakt dat je ze niet snel hoeft te verpotten. Meestal is om de twee á drie jaar voldoende. Zodra je de wortels onderuit het gat in de pot ziet groeien weet je dat het tijd is om te verpotten.
Samenvatting
Botanische naam | Peperomia Pepperspot |
Lichtbehoefte | Veel indirect zonlicht |
Waterbehoefte | Gemiddeld, nooit uit laten drogen |
Giftig? | Nee |