Peperomia Watermelon (Argyreia)

peperomia watermelon

De Peperiomia Argyreia is bij de meesten bekend als de Peperomia Watermelon. Deze bijnaam is zeer toepasselijk als je kijkt naar de bladeren van deze plant (zie foto hieronder). De bladeren hebben namelijk dezelfde tekening als een watermeloen.

De bladeren zijn wat dikker en voelen vlezig aan, een beetje zoals bladeren van een vetplant, en groeien aan dunne stengels. Het is een klein blijvend plantje die in veel landen wordt gekweekt vanwege de hoge sierwaarde.

De Peperomia Argyreia is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. In warme landen kan de plant in de tuin worden gehouden, maar in Nederland is dat niet aan te raden.

Alles wat moet je weten over het verzorgen van deze Watermelon Peperomia vind je op deze pagina. Lees bijvoorbeeld over water geven en de juiste standplaats. Daaronder kun je lezen over het vermeerderen van deze plant.

peperomia watermelon
De karakteristieke bladtekening waar de Peperomia Argyreia “Watermelon” de bijnaam aan dankt

Peperomia Argyreia verzorging

Standplaats Peperomia Watermelon

Deze plant verlangt een standplaats met veel indirect zonlicht, dus liever niet in de volle zon. Als je hem in de volle zon zet kunnen zijn bladeren verschroeien. De ochtendzon is nog niet zo heet, dus dat kan wel.

Het beste is dus een plekje in een raamkozijn waar de zon in de middag niet op staat. Te weinig licht is ook niet goed. Dan kan het patroon op het blad vervagen. En dat is nu juist het leuke van deze plant!

Water geven

Een Watermelon Peperiomia houdt wel van een licht vochtige grond. In de lente en zomermaanden zit de plant in de groeifase. Dan is het ook warmer buiten en kan de plant wel wat extra water gebruiken. Laat de bovenste laag aarde licht uitdrogen voordat je opnieuw water geeft.

In de winter is de plant in ruststand. Dan groeit hij ook bijna niet. Dan mag de aarde wat meer uitdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Zorg er altijd voor dat je overtollig water weg laat lopen, zie hierna.

peperomia argyreia

Grond en pot

Deze plant houdt dus wel van een beetje vochtige grond, maar de grond mag niet drassig blijven. Het is daarom belangrijk dat het overtollige water goed kan wegstromen. Als de plant te lang in de natte grond blijft staan gaan de wortels rotten.

In principe is normale potgrond goed, maar leg daarbij altijd een laagje hydrokorrels onderin de pot. Dat bevordert het doorstromen. Daarbij moet er ook een gat onder in de pot zitten, anders kan het water als nog niet weg.

Voeding

Op het gebied van voeding stelt deze plant niet zo veel eisen. Normale kamerplanten voeding is prima. Lees hiervoor goed de instructies op de verpakking. Door te veel voeding toedienen kun je de plant ernstig beschadigen.

Sproeien

Deze plant komt van oorsprong uit warme en tropische gebieden. Daar is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier. Je kunt dat zelf ook nabootsen. Sproei jouw Peperomia Watermelon een paar keer per week met de plantenspuit. Dit vindt de plant heerlijk.

Een extra voordeel van het sproeien: er blijft minder stof op de bladeren liggen. Dit is beter voor de plant en verhoogt de sierwaarde.

In de winter zetten veel mensen de kachel aan. Heerlijk natuurlijk, maar voor de kamerplanten wat minder. Door de kachel zakt de luchtvochtigheid. Help jouw plant door een bakje water op de kachel te zetten. Dit verdampt en verhoogt plaatselijk de luchtvochtigheid. Zo komt jouw Watermeloen Peperomia de winter wel door.

Peperomia Argyreia
Peperomia Argyreia

Bloei

Als je de verzorging goed aanpakt, en jouw Peperomia Watermelon het naar zijn zin heeft, kan de plant gaan bloeien. Dit gebeurt in de loop van de zomer.

Het zijn echter niet de bloemen die je van een plant gewend bent. Ze hebben eigenlijk geen sierwaarde. Alle Peperomia soorten bloeien op dezelfde manier: een stengel met daarop het stuifmeel.

peperomia watermelon in bloei
Peperomia Argyreia in bloei

Peperomia Watermelon stekken

Wil je jouw Peperomia Argyreia stekken? Dat kan door middel van bladstekken. Bladstekken is misschien een beetje vreemd als je dit voor het eerst doet. Het is wezenlijk anders dan stengelstekken, zoals bij het stekken van de Peperomia Rotundifolia.

Hieronder lees je de stappen met afbeeldingen ter verduidelijking. Credits voor Home by Faith voor de afbeeldingen.

Peperomia Watermelon stekken stap 1

De eerste stap is het schoonmaken van de schaar. Hiermee verklein je de kans op infecties en ziektes aan de moederplant.

Kies een aantal mooie, jonge bladeren. Hier zit nog veel groeikracht. Zo lukken de Watermelon Peperomia stekken beter. Daarna knip je de bladeren doormidden, zoals op de afbeelding hieronder.

peperomia watermelon stekken stap 1

Stap 2

Zet potjes klaar met potgrond en maak deze goed vochtig. Je kunt nu de Peperomia Argyreia stekken in de grond zetten. Je kunt hiervoor met een mes een snede in de grond maken, dan past de stek er precies in.

Druk vervolgens de grond zachtjes aan. De onderkant van de stek moet in aanraking komen met de aarde.

peperomia watermelon stekken stap 2

Stap 3

Zet je potjes in een grote, doorzichtige plastic zak. In deze zak wordt de luchtvochtigheid een stuk hoger dan erbuiten. Dit komt de stekjes ten goede.

Zet de stekjes weg op een lichte plek, maar niet in de directe zon. De grond moet altijd licht vochtig blijven.

Omdat de luchtvochtigheid hoog is bestaat de kans op schimmel. Houd dit in de gaten en lucht de zak regelmatig.

Stap 4

Het kan een paar weken duren, maar uiteindelijk komen er worteltjes aan de bladeren. Dit kun je gemakkelijk controleren: als je aan het blaadje trekt en je voelt weerstand, dan weet je dat ze geworteld zijn.

Nu moet je nog even geduld hebben. Na ongeveer drie maanden ziet het er zo uit als op de foto hieronder. Als het zover is kun je de stekken uit de plastic zak halen.

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist succesvol jouw Peperomia Watermelon vermeerderd!

Peperiomia Argyreia stekken
Bovenstaande methode van stekken is uitgevoerd door Home by Faith en beschreven op hun blog. Op deze foto zie je het resultaat: nieuwe groei aan de Peperomia Watermelon stekken! Bron foto: homebyfaith.ca

Veelgestelde vragen

Is de Peperomia Watermelon giftig?

Voor zover bekend zijn alle planten binnen de Peperomia familie niet giftig voor mensen en dieren. Je kunt deze plant dus veilig laten staan als je een kat of kind in de buurt hebt. Gelukkig maar, want er zijn vele leuke variaties te verkrijgen. Ken je bijvoorbeeld al de Peperomia Hope of de Peperomia Obtusifolia?

Het patroon op het blad vervaagt

Het watermeloen patroon is de voornaamste reden om deze plant in huis te halen. Dan wil je natuurlijk niet dat dit vervaagt! Meestal is de reden: te weinig licht. Verplaats de plant naar een plaats waar hij wat meer licht krijgt. Direct zonlicht in de ochtend of namiddag is prima, maar niet de hete middagzon.

Samenvatting Peperomia Watermelon

NaamPeperomia Argyreia
Ook bekend alsPeperomia Watermelon, Watermelon Peperomia
Giftig?Nee
StandplaatsIndirect licht
WaterGemiddeld

Inhoudsopgave: