Philodendron Cordatum

Philodendron Cordatum

De Philodendron Cordatum is in ons land (op het moment van schrijven) zeer zeldzaam en lastig te verkrijgen. Dat is jammer, want het is een prachtige plant die zeer de moeite waard is. Momenteel heb je soms geluk bij gespecialiseerde plantenwinkels of hobbyisten die stekjes verkopen op beurzen.

Mocht je zo’n mooie Philodendron Cordatum in bezit hebben, dan wil je natuurlijk weten hoe je die moet verzorgen. Dat lees je hier. Ook vind je op deze pagina informatie over de achtergrond van deze plant en een antwoord op veel gestelde vragen en veel voorkomende problemen.

Botanische naamPhilodendron Cordatum
Maximale hoogte15 meter
Afmetingen blad10 centimeter
Water behoefteMatig vochtig houden
Licht behoefteVeel indirect licht
Philodendron Cordatum
Philodendron Cordatum

Philodendron Cordatum verzorging

Standplaats en licht

Net zoals het geval is bij andere Philodendron planten is het kiezen van de standplaats een belangrijke eerste stap in de verzorging. Houd hierbij rekening met de inval van de zon in de kamer. Het is niet wenselijk dat de zonnestralen direct op de bladeren van de Philodendron Cordatum vallen. In de ochtend en avond is dit niet een heel groot probleem, maar in de hete middag moet dit absoluut worden voorkomen. De reden? Direct zonlicht van achter glas kan zwarte vlekken op de bladeren creëren.

Zorg in plaats daarvan voor een standplaats met lekker veel indirect zonlicht. Doordat jouw Cordatum veel licht krijgt zal ze snel en mooi groeien.

Rekening houden met temperatuur

De Philodendron Cordatum stelt niet hele gekke eisen op gebied van de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima. Houd er rekening mee dat snelle temperatuurschommelingen een negatief effect op de groei van de plant hebben. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, airco, tocht of open raam.

Luchtvochtigheid

Hierboven werd al even de radiator genoemd. Naast een verhoogde temperatuur veroorzaakt deze ook een zeer lage luchtvochtigheid. Voor een tropische plant kan de Philodendron Cordatum vrij goed tegen een lagere luchtvochtigheid. Het is bijvoorbeeld niet nodig om deze plant te benevelen met een plantenspuit. Alhoewel deze plant dus vrij goed bestand is tegen de drogere lucht hier, moet een standplaats naast een kachel toch wel echt worden vermeden. Als die aan staat daalt de luchtvochtigheid dermate dat ook deze plant daar niet meer tegen kan.

Philodendron Cordatum water geven

Geef deze plant steeds zo veel en zo vaak water dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet drijfnat blijft. Beide extreme uitersten zijn schadelijk voor de plant. Te lang in te natte grond zorgt voor gele of zelfs volledig gele bladeren. Te lang in te droge grond zorgt voor uitdroging en bladuitval.

Een goede manier van water geven is wachten totdat de bovenste paar centimeter van de aarde droog is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken.

Philodendron Cordatum blad
Het blad van de Philodendron Cordatum kan ruim 10 centimeter worden onder de juiste omstandigheden

Snoeien

Het is je wellicht al opgevallen: Philodendron Cordatum is een snelle groeier die heel snel heel lang kan worden. In de natuurlijke habitat kunnen de ranken wel 15 meter lang worden! Dat zal als kamerplant niet zo snel gebeuren, maar de groeikracht merk je wel. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel worden gedaan om de groei in toom te houden. Kort de ranken naar wens in, het liefst in het voorjaar of begin van de zomer.

Los van de snoei om de groei te controleren is het altijd aan te raden om dode bladeren weg te snoeien. Snoei deze zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen. Het sap van deze plant kan irriteren op de huid.

Pot en verpotten

Deze plant staat graag in een iets krappere pot. Verpotten is dus pas nodig als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. Kies voor een pot die ietsje groter is dan de oude. Ook voor de nieuwe pot is het belangrijk dat er een gat in de bodem zit.

Welke potgrond gebruiken?

Jouw Philodendron Cordatum geeft de voorkeur aan luchtige potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond verkrijgbaar voor tropische planten. Deze potgrond heeft een luchtige samenstelling en geven de wortels het effect wat ze in de natuurlijke habitat ook hebben.

Keuze voor planten voeding

Gebruik een plantenvoeding voor bladplanten, en dan het liefst een biologische variant. Deze snelle groeier kan in de lente en zomer wekelijks wat plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter is iedere maand voldoende.

Philodendron Cordatum blad
Philodendron Cordatum blad

Philodendron Cordatum omschrijving

Afkomst

De Philodendron Cordatum is van oorsprong afkomstig uit de tropische gedeeltes van Zuid-Amerika. Specifieker: de zuidkust van Brazilië. Daar groeit deze plant als klimplant over de grote woudbomen die daar staan. Kijkend naar de structuur van de ranken en de bladeren van de Philodendron Cordatum is het je niet lastig voor te stellen dat het een echte jungle plant is.

Groeiwijze en afmetingen

De Philodendron Cordatum is, op het moment van schrijven van deze tekst, zeer lastig verkrijgbaar. Waarschijnlijk heb je wel eens een Philodendron Scandens gezien. Deze plant lijkt er sprekend op, maar is een stuk fijner van structuur en kleiner.

De groeiwijze is hetzelfde: het is een klimplant. De Philodendron Cordatum gebruikt de knoppen tussen de bladeren voor grip. Dit zijn de luchtwortels. Een volgroeide rank kan wel 15 meter lang worden! Deze lengtes zijn in de natuurlijke habitat geen uitzondering, maar als kamerplant zie je dat niet vaak.

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Philodendron Cordatum stekken?

Dat kan zeker! Hier zijn meerdere manieren voor. Kijk voor een stappenplan op onze pagina over Philodendron Scandens stekken.

Is de Philodendron Cordatum giftig voor katten?

Helaas zijn alle soorten binnen deze plantenfamilie giftig voor katten. Niet alle katten eten van kamerplanten, maar je zou het risico niet willen lopen. Dus heb je katten? Neem dan geen Philodendron Cordatum in huis!

Inhoudsopgave: