Philodendron Scandens stekken

Inhoudsopgave

Het stekken van de Philodendron Scandens kan door een stuk stengel, inclusief blad, af te knippen. Het vermeerderen gebeurd door deze wortels te laten krijgen in water en vervolgens in grond te plaatsen.

De foto’s op deze pagina zijn van een Scandens Micans, maar je kunt dezelfde methode volgen om iedere Philodendron Scandens te stekken. Een prachtige hangplant die zich ook nog eens makkelijk laat vermeerderen!

Philodendron Scandens stekken: de voorbereiding

Het stekken van planten begint met een een goede voorbereiding. Je gaat namelijk stukken van een plant afknippen, dit veroorzaakt schade aan de moederplant. Bij een Philodendron Scandens stekken wil je zo min mogelijk risico op schade.

Deze schade kan ontstaan als je een botte schaar gebruikt. Dit maakt lelijke snijwonden aan de plant. Ook kan het met stekken gebeuren dat de plant ziek wordt. Door de open snijwond is de plant namelijk vatbaar voor infecties. Maak daarom de schaar goed schoon met een desinfecterend doekje.

Tot slot kun je het beste stekken in het voorjaar. Dan gaat de plant de groeifase in en hebben de stekjes de meeste kans van slagen.

De stappen voor vermeerderen

  1. Knip Philodendron Scandens stekken af met een scherpe schaar.
  2. Het werkt beter om een stengel te pakken met twee bladeren.
  3. Het onderste blad verwijder je zodat de knop zichtbaar wordt. Het bovenste blad moet blijven zitten.
  4. Deze zet je in water. Het stekje kan ook direct in de aarde, maar dan zal het een stuk langer duren voordat deze zich gaat vermeerderen.
  5. Zet de Philodendron Scandens stekken op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
  6. Meestal zie je na enkele weken de eerste worteltjes, zoals hieronder op de foto.
philodendron scandens stekken stap 1
De eerste worteltjes aan de Philodendron stek!

Zoals je ziet op de foto verschijnen de eerste worteltjes! Vanaf deze lengte kan het stekje in de aarde.
Dan begint het grote wachten. Bij mij gebeurde er maanden lang niks.. Totdat opeens een scheut naar boven kwam. En daarna gelijk nog een!

philodendron scandens micans stekken na meerdere weken
Eindelijk! De eerste nieuwe scheuten boven de grond

Niet lang daarna kwamen er prachtige kleine Philodendron Micans bladeren aan de nieuwe scheuten. In het begin waren deze lichtgroen, maar ze kregen als snel de karakteristieke fluweelachtige textuur.

philodendron scandens stekken
Prachtige nieuwe Micans bladeren

Gefeliciteerd! Je hebt nu succesvol jouw Philodendron Scandens Micans gestekt! Wil je weten hoe je deze prachtige plant verzorgd? Lees alles over verzorgen van de Philodendron Micans.

Inhoudsopgave

Nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang 1x per maand plantentips, inspiratie en af en toe een aanbieding.

Hee planten liefhebber!

Volg je ons al?