Philodendron Scandens stekken

philodendron scandens micans stekken

Philodendron Scandens stekken

Net zoals alle andere Philodendron soorten kun je ook de Philodendron Scandens stekken kan door een stuk stengel, inclusief blad, af te knippen. Het vermeerderen gebeurt door deze wortels te laten krijgen in water en vervolgens in grond te plaatsen.

De foto’s op deze pagina zijn van een Scandens Micans, maar je kunt dezelfde methode volgen om iedere Philodendron Scandens te stekken zoals ook de Philodendron Lemon Lime. Een prachtige hangplant die zich ook nog eens makkelijk laat vermeerderen! Wil je met een andere soort aan de slag? Bekijk dan de pagina over Philodendron stekken.

Philodendron Scandens stekken: de voorbereiding

Het stekken van planten begint met een een goede voorbereiding. Je gaat namelijk stukken van een plant afknippen, dit veroorzaakt schade aan de moederplant. Bij een Philodendron Scandens stekken wil je zo min mogelijk risico op schade.

Deze schade kan ontstaan als je een botte schaar gebruikt. Dit maakt lelijke snijwonden aan de plant. Ook kan het met stekken gebeuren dat de plant ziek wordt. Door de open snijwond is de plant namelijk vatbaar voor infecties. Maak daarom de schaar goed schoon met een desinfecterend doekje.

Tot slot kun je het beste stekken in het voorjaar. Dan gaat de plant de groeifase in en hebben de stekjes de meeste kans van slagen.

Philodendron Scandens stekken op water

Alhoewel je de stekken van deze plant ook direct in de aarde zou kunnen zetten, is de kans van slagen veel groter als je gaat stekken op water. Volg daarvoor de stappen hieronder:

  1. Knip de Philodendron Scandens stekken af met een scherpe schaar.
  2. Het werkt beter om een stengel te pakken met twee bladeren.
  3. Het onderste blad verwijder je zodat de knop zichtbaar wordt. Het bovenste blad moet blijven zitten.
  4. Deze zet je in water. Het stekje kan ook direct in de aarde, maar dan zal het een stuk langer duren voordat deze zich gaat vermeerderen.
  5. Zet de Philodendron Scandens stekken op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
  6. Meestal zie je na enkele weken de eerste worteltjes, zoals hieronder op de foto.
philodendron scandens stekken stap 1
De eerste worteltjes aan de Philodendron stek!

Hierboven op de foto zie je de eerste worteltjes aan de stekken verschijnen. Eerlijk is eerlijk: het heeft een lange periode geduurd voordat het zover was. De stekken namen rustig hun tijd. Een mogelijke oorzaak is dat we de stekken in de winter hebben genomen. In de lente gaat het wortelen veel sneller.

Als de wortels zo lang zijn als op de foto hierboven kunnen de stekken in aarde. Ook dan kan het nog lang duren voor dat de kleine Philodendron Scandens nieuwe scheuten gaat aanmaken. Onder de grond moet namelijk eerst nog veel gebeuren. De jonge worteltjes moeten eerst een klein wortelgestel vormen. Daarna is het plantje sterk genoeg om ook bovengronds nieuwe scheuten te maken, zoals je hieronder ziet:

philodendron scandens micans stekken na meerdere weken
Eindelijk! De eerste nieuwe scheuten boven de grond

Niet lang daarna kwamen er prachtige kleine Philodendron Scandens bladeren aan de stekken. In het begin waren deze lichtgroen, maar ze kregen als snel de karakteristieke fluweelachtige textuur.

philodendron scandens stekken
Prachtige nieuwe Micans bladeren

Gefeliciteerd! Je hebt nu succesvol jouw Philodendron Scandens gestekt! Wil je weten hoe je deze prachtige plant verzorgd? Lees alles over verzorgen van de Philodendron Micans.

Inhoudsopgave: