Philodendron Lemon Lime

philodendron lemon lime

De Philodendron Lemon Lime valt direct op vanwege de kleur van het blad. De prachtige limoengroene bladeren groeien sierlijk aan lange ranken. Deze plant wordt vaak gehouden als hangplant, maar het is van oorsprong een klimplant. In beide gevallen is de Philodendron Lemon Lime een prachtige aanvulling aan jouw plantencollectie.

De botanische naam is trouwens voluit Philodendron Hederaceum “Lemon Lime”. Hoe je haar ook noemt: zorg goed voor haar zodat je er lang plezier van kunt hebben. De juiste aanpak lees je op deze pagina.

Botanische naamPhilodendron Hederaceum Lemon Lime
Ook bekend alsPhilodendron Lemon Lime, Philodendron Micans Lime
Maximale lengte600 cm
Afmetingen blad18 cm
Water behoefteMatig vochtig houden
Licht behoefteVeel indirect licht
Samenvatting van de Philodendron Lemon Lime
philodendron lemon lime
Een kleine Philodendron Lemon Lime in pot

Philodendron Lemon Lime verzorging

Standplaats en licht

Houd met het kiezen van de standplaats rekening met de inval van de zon in de kamer. Het is niet wenselijk dat de zonnestralen direct op de bladeren van de Philodendron Lemon Lime vallen. In de ochtend en avond is dit niet een heel groot probleem, maar in de hete middag moet dit absoluut worden voorkomen. De reden? Direct zonlicht van achter glas kan zwarte vlekken op de bladeren creëren.

Zorg in plaats daarvan voor een standplaats met lekker veel indirect zonlicht. Doordat jouw Lemon Lime veel licht krijgt zal ze snel en mooi groeien.

Rekening houden met temperatuur

De Philodendron Lemon Lime stelt niet hele gekke eisen op gebied van de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima. Houd er rekening mee dat snelle temperatuurschommelingen een negatief effect op de groei van de plant hebben. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, airco, tocht of open raam.

Luchtvochtigheid

Hierboven werd al even de radiotor genoemd. Naast een verhoogde temperatuur veroorzaakt deze ook een zeer lage luchtvochtigheid. Voor een tropische plant kan de Philodendron Lemon Lime vrij goed tegen een lagere luchtvochtigheid. Het is bijvoorbeeld niet nodig om deze plant te benevelen met een plantenspuit. Alhoewel deze plant dus vrij goed bestand is tegen de drogere lucht hier, moet een standplaats naast een kachel toch wel echt worden vermeden. Als die aan staat daalt de luchtvochtigheid dermate dat ook deze plant daar niet meer tegen kan.

Philodendron Lemon Lime water geven

Geef deze plant steeds zo veel en zo vaak water dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet drijfnat blijft. Beide extreme uitersten zijn schadelijk voor de plant. Te lang in te natte grond zorgt voor gele of zelfs volledig gele bladeren. Te lang in te droge grond zorgt voor uitdroging en bladuitval.

Een goede manier van water geven is wachten totdat de bovenste paar centimeter van de aarde droog is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken.

Snoeien

Het is je wellicht al opgevallen: jouw Lemon Lime Philodendron is een snelle groeier die heel snel heel lang kan worden. Er zijn voorbeelden waar deze plant wel 6 meter lang kan worden! Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel worden gedaan om de groei in toom te houden. Ook stimuleert snoei een vollere plant. Deze soort kan worden gesnoeid door de ranken naar wens in te korten.

Los van de snoei om de groei te controleren is het altijd aan te raden om dode bladeren weg te snoeien. Deze snoei je zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen. Het sap van deze plant kan irriteren op de huid.

Pot en verpotten

Deze plant staat graag in een iets krappere pot. Verpotten is dus pas nodig als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. Kies voor een pot die ietsje groter is dan de oude. Ook voor de nieuwe pot is het belangrijk dat er een gat in de bodem zit.

Welke potgrond gebruiken?

Jouw Philodendron Hederaceum Lemon Lime geeft de voorkeur aan luchtige potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond verkrijgbaar voor tropische planten. Deze potgrond heeft een luchtige samenstelling en geven de wortels het effect wat ze in de natuurlijke habitat ook hebben.

Keuze voor planten voeding

Gebruik een plantenvoeding voor bladplanten, en dan het liefst een biologische variant. Deze snelle groeier kan in de lente en zomer wekelijks wat plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter is iedere maand voldoende.

philodendron hederaceum lemon lime
Philodendron Hederaceum Lemon Lime

Philodendron Hederaceum Lemon Lime omschrijving

Groeiwijze Philodendron Lemon Lime

De planten in het geslacht Philodendron zijn grofweg in twee soorten in te delen: kruipers en klimmers. De Philodendron Lemon Lime valt onder de klimplanten. Dat kun je zien aan de kleine knobbels op de ranken: met deze luchtwortels kan de plant grip krijgen op een ondergrond en zo naar boven klimmen. In de natuurlijke habitat doet ze dan over boomschors, daar is het makkelijk grip op krijgen. Wil je haar als kamerplant laten klimmen? Zorg dan voor een goede ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van een mosstok. Overigens wordt de Philodendron Lemon Lime vaak als hangplant gehouden.

De klimmers die zonder ondersteuning kunnen klimmen hebben vaak veel grotere en grove bladeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Philodendron Bipinnatifidum (Seloum). Als je die naast de Lemon Lime Philodendron zet is het je soms lastig voor te stellen dat ze binnen hetzelfde plantengeslacht vallen!

Naamgeving

We hebben het hier steeds over de Philodendron Lemon Lime, maar dat is niet de botanische naam van deze gele kamerplant. Deze plant is een variatie op de bekende Philodendron Scandens, net zoals bijvoorbeeld de Philodendron Scandens Micans dat is. Om het nog wat ingewikkelder de maken kom je deze plant soms ook tegen onder de naam Philodendron Hederaceum Lemon Lime. Dat komt omdat deze plantensoort op hetzelfde moment door twee verschillende mensen is ontdekt. Ze heeft dus twee namen die botanisch beiden juist zijn.

Een bijzondere bladkleur

Het zijn de bladeren van deze plant die direct opvallen. Deze limoengroene kleur heeft ook gezorgd voor de naam “Lemon Lime”. Deze lichte bladkleur zorgt er wel voor dat er extra aandacht is met betrekking tot de lichtinval. Het is echt belangrijk dat er geen direct zonlicht op de bladeren valt omdat ze erg vatbaar is voor bladverbranding. Daarnaast is voldoende daglicht belangrijk voor het behoud van de kleur.

Afmetingen

Wist je dat de ranken van de Philodendron Lemon Lime wel 600 centimeter lang kunnen worden? Vaak heb je ze voor die tijd al teruggesnoeid, maar er zijn voorbeelden waar de plant deze lengte heeft gehaald. De bladeren die aan deze ranken groeien kunnen maximaal zo’n 18 centimeter worden. Vaak blijven de bladeren echter kleiner. Dat doet overigens niks af aan hun schoonheid: de vorm en kleur zijn net zo mooi bij kleine bladeren als bij grote.

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Philodendron Lemon Lime stekken?

Dat kan zeker! Hier zijn meerdere manieren voor. Kijk voor een stappenplan op onze pagina over Philodendron scandens stekken.

Is de Philodendron Lemon Lime giftig voor katten?

Helaas zijn alle soorten binnen deze plantenfamilie giftig voor katten. Niet alle katten eten van kamerplanten, maar je zou het risico niet willen lopen. Dus heb je katten? Neem dan geen Philodendron Lemon Lime in huis!

Inhoudsopgave: