Pilea Depressa

pilea depressa

De Pilea Depressa is een zeer leuk en klein blijvend plantje. Hij heeft kleine donkergroene, ronde blaadjes op stengels die speels door elkaar heen groeien. Deze Pilea soort wordt ook wel Pilea Depressa Sao Paulo of Kiereweed genoemd.

De Pilea Depressa Sao Paulo kan zeer snel groeien. Omdat hij zo snel groeit wordt deze plant vaak gebruikt als bodembedekker. Ook is het een ijzersterke plant. Hierom wordt de plant vaak ingezet in terraria met kikkers. Kikkers gaan vrij grof om met planten en deze Pilea Depressa kan dat prima hebben!

Wist je trouwens dat deze plant in dezelfde familie valt als de populaire Pannenkoekenplant?

pilea depressa
De Pilea Depressa “Sao Paulo”

Standplaats Pilea Depressa

Deze plant heeft per dag minimaal vier uur indirect, maar helder zonlicht nodig. Let erop dat het indirect licht moet zijn. Stel de plant niet bloot aan direct zonlicht. Een beetje kan, bijvoorbeeld in de ochtend of late middag, maar te veel direct zonlicht zal de bladeren verbranden. Ook kunnen hierdoor de donkergroene bladeren bruin worden.

De perfecte temperatuur

De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 15-23 ºC. Dat maakt deze plant geschikt voor praktische al onze slaap- en woonkamer en de meeste kantoorruimtes.

Pilea Depressa water geven

Deze plant moet in de verschillende seizoenen van het jaar anders worden bewaterd. Tijdens de lente en zomer mag de bovenste laag grond vochtig worden gehouden. Tijdens de herfst en winter laat je de bovenste laag grond juist uitdrogen voordat je weer water geeft.

Zorg er altijd voor dat er geen overtollig water in de pot blijft staan. Deze plant houdt niet van natte voeten! Dan kunnen de wortels gaan rotten. Een ander nadeel van te natte potgrond is dat het rouwvliegjes aantrekt. Mocht je deze bij jouw plant zien, lees dan verder over rouwvliegjes bestrijden.

pilea depressa sao paulo

Sproeien / luchtvochtigheid

Deze plant doet het prima onder de normale luchtvochtigheidsniveaus in Nederlandse woonkamers. Let wel op in de winter. Als de kachel aan staat daalt de luchtvochtigheid enorm. Besproei dan de bladeren met een plantenspuit om te compenseren voor de droge lucht.

Grond

Het liefste staat deze plant in een grond die wat zanderiger is. Een groot voordeel daarvan is dat water beter weg kan lopen. Je kunt gewone potgrond gebruiken en dan aanmengen met wat zand.

Pilea Depressa verpotten

Als de wortels van de plant te dicht op elkaar beginnen te groeien, is het tijd om de Depressa te verhuizen naar een grotere pot. Kies een pot die ongeveer een kwart groter is dan de vorige. Dan kan hij weer een tijdje vooruit.

Pilea Depressa stekken

Hoe stek je de Pilea Despressa?

  • Kies het liefste een periode in het vroege voorjaar.
  • Knip stekken van de plant van ongeveer 10 centimeter.
  • Verwijder de bladeren van de onderkant van de stekken.
  • Plaats de stekken in water.
  • De wortels verschijnen meestal na een dag of 7. Als het wat kouder is duurt het langer.
  • Zodra de wortels wat langer zijn (zoals op de foto) kunnen de stekken in de aarde!
pilea depressa hymalaya

Inhoudsopgave: