Pilea soorten: kanonneerplantjes

Er zijn vele Pilea soorten. Als we het tegenwoordig hebben over de “Pilea”, dan bedoelt men vaak de Pilea Peperomioides, oftwel, de Pannenkoekplant. Google maar eens op Pilea, dan zul je enkel Pannekoekplanten terugvinden. Dit komt door de enorme populariteit, maar is niet terecht.

Pilea is plantengeslacht uit de brandnetelfamilie (Urticaceae) met meer dan 600 bekende soorten. Hier laten we je graag de andere Pilea soorten zien. De meeste zijn stiekem nog mooier dan de Pannekoekplant ook!

Kanonneerplantje

Pilea soorten staan ook wel bekend als Steenkruitplant of Buskruitplant, maar de meest bekende bijnaam is het Kanonplantje. De plantfamilie dankt deze bijnaam aan de manier waarop het stuifmeel wordt verspreid. Zodra de pollen zijn opgebouwd en rijp zijn, schiet de Kanonplant deze weg. Je ziet dan een “rookwolkje”, net zoals bij een kanon.

Je hoeft gelukkig niet de hele dag te zitten wachten tot dat dit gebeurt. Geef een klein tikje tegen de pollen als deze rijp zijn, dan zal de plant ook schieten! Nu is ook duidelijk waarom Pilea soorten in het Engels Artillery Plants worden genoemd. Letterlijk “geschut plant” dus.

Kanonneerplantjes komen oorspronkelijk voor in de tropen, subtropen en andere warme gebieden. Hieronder een aantal soorten die je veel in Nederlandse kamers tegenkomt. Meer informatie over de verzorging van een kanonplantje vind je onderaan deze pagina.

Wist je dat er nog andere planten soorten zijn die zich op deze manier verspreiden? Een andere bekende is de Madagascar Jewel. Als je deze plant in huis hebt, vind je binnen de kortste keren baby plantjes in de omringende potten!

Welke Pilea soorten zijn er?

Pilea Spruceana / Silver Tree

De Pilea Spurceana heeft een subtiele tekening in de ovaal-achtige bladeren. De bladeren hebben daarbij bolle kartels langs de randen. Is verkrijgbaar met een donker blad, zoals op de foto, en een lichtere variant: De Pilea Spruceana Silver Tree.

Pilea Spruceana
De Pilea Spruceana

Pilea Glauca

De Pilea Glauca is in Nederland zeer veel in de tuincentra te zien. Door zijn kleine ronde blaadjes en rode stengels is het een opvallende verschijning.

pilea soorten de glauca
De Pilea Glauca

Pilea Involucrata

Deze Pilea soort staat beter bekend als de Vriendschapsplant. De kleuren variëren van helder groen, zoals op de foto, tot bijna magische donkerpaarse variante. Iedere kleur heeft hetzelfde typerende blad. Het lijkt een stekelige structuur te hebben, maar voelt zacht aan. Verder lezen over de Pilea Involucrata.

Kannonneerplantje pilea involucrata
De Pilea Involucrata

Pilea Depressa

De Pilea Depressa is een veel voorkomend kanonplantje en wordt ook wel “Kierewiet” genoemd. De vorm van de bladeren en de speelse manier van groeien doen erg denken aan de Plectranthus Verticallatus.

kanonneerplantje
Pilea Depressa

Pilea Cadierei

Deze Kanonneerplant dankt zijn bijnaam aan de prachtige kleuren op de bladeren: Aluminiumplant. Lees verder over de Pilea Cadierei.

kanonneerplantje cadierei
Pilea Cadierei

Pilea Nummulariifolia

Een zeer lastig uit te spreken naam. Deze Pilea soort wordt ook wel Creepy Charlie genoemd en wordt veel gehouden in terraria. De structuur van het blad heeft wat weg van de Pilea Involucrata.

pilea soorten creepy charlie
Pilea Nummulariifolia

Verzorging Kannonneerplantje

Kannoneerplantjes komen oorspronkelijk uit warme en tropische gebieden. Voor het beste resultaat moet je deze natuurlijke omstandigheden proberen na te boosten.

Zet Pilea soorten dan ook op een warme plek, maar niet in de volle zon. De plant houdt van een licht vochtige bodem. Zorg ervoor dat overtollig water weg kan lopen en niet bij de wortels blijft staan. Het liefst geef je meerdere keren per week een klein beetje water.

Zorg voor een hoge luchtvochtigheid, net zoals in de tropen. Plaats je kanonplantje dan ook niet bij een verwarming, dit geeft droge lucht. Daarbij vindt je plant het heerlijk om gesproeid te worden met een plantenspuit! Dit kan een tot meerdere keren per week.

Inhoudsopgave: