Pilea Cadierei

Pilea Cadierei

Pilea Cadierei is een leuke en eenvoudig te verzorgen kamerplant. De bladeren zijn eivormig en kunnen tot 8 centimeter lang worden. Op de bladeren zit hetgeen dat deze plant zo populair maakt: een zilvergrijs patroon. Door de kleur van dit patroon heeft deze Pilea Cadierei zijn bijnaam gekregen: Aluminium plant.

Van origine komt deze plant uit Azië. Het is een snelgroeiende plant die groeit als bodembedekker. Ook hier in Nederland zal deze plant het prima doen als je hem goed verzorgt.

Pilea Cadierei

Pilea Cadierei verzorging

Standplaats en licht

Kies een standplaats waar jouw plant veel en helder licht krijgt. Het liefst het hele jaar door. Te weinig licht zorgt ervoor dat het patroon op de bladeren gaat vervagen, en dat zou zonde zijn!

Let erop dat het gefilterd licht is, dus geen direct zonlicht. Hier kan de plant niet tegen. Direct zonlicht kan er voor zorgen dat het blad verbrand.

Water geven

Water geven is het moeilijkste gedeelte van de verzorging van deze plant. Te veel water zorgt ervoor dat de plant verwelkt. Houd het liefste de grond licht vochtig in lente en zomer. In de winter mag de aarde iets uitdrogen voordat je weer opnieuw water geeft.

Het kan voorkomen dat je toch per ongeluk te veel water geeft. Om er voor te zorgen dat het overtollige water weg kan lopen, leg je een laag hydrokorrels in de pot. Daarnaast moet je zorgen voor een gat in bodem van de pot.

Luchtvochtigheid

Net zoals andere Pilea soorten komt deze plant komt uit een gebied met een hoge luchtvochtigheid. Het mooiste zou een luchtvochtigheid van minimaal 50% zijn. Vandaar dat je deze Pilea Cadierei veel tegen komt in terraria.

Ook daarbuiten kun je de plant goed verzorgen. Benevel de plant twee keer per week met de plantenspuit. Dat zal hem goed doen!

Temperatuur

Een gemiddelde kamertemperatuur, zo tussen de 18 en 24 ° C is prima. Let er wel op dat deze plant van origine uit de tropen komt. Lager dan 18 graden mag dus niet. Ook is de plant gevoelig voor tocht. Hou hier rekening mee met het kiezen van een standplaats.

Pilea Cadierei blad
Pilea Cadierei blad

Is de Cadierei giftig?

Voor zover bekend is de Pilea Cadierei niet giftig. Het is dan ook veilig om hem in de buurt van katten en kinderen te houden.

Pilea Cadierei stekken

Je zou het haast niet zeggen, maar deze plant is directe familie van de Pannenkoekenplant. Wat ze met elkaar gemeen hebben: je kunt deze leuke plant eenvoudig stekken. Volg daarvoor deze stappen:

  1. Stek het liefste op een moment in het voorjaar of zomer. Dan zit de Pilea Cadierei in de groeifase.
  2. Kies een stengel die tussen de 8 en 10 centimeter lang is.
  3. Snij deze af met een schoon en scherp mes.
  4. Pak een potje en vul deze met aarde. Wil je het helemaal goed doen? Meng dan de aarde met een beetje zand.
  5. Plaats het stekje in de aarde. Druk het licht aan. Het stekje moet goed in contact komen met de aarde.
  6. Zet je stekje op een warme plek, het liefste in de schaduw.
  7. Geef voldoende water.
  8. Na ongeveer 3 tot 4 weken zal jouw stekje worteltjes hebben gemaakt.

Je hebt succesvol jouw Pilea Cadierei vermeerderd. Lees op deze pagina hoe je deze het beste kunt verzorgen. Dan groeit jouw nieuwe stekje uit tot een prachtige plant.

Pilea Cadierei oftewerl de aluminium plant

Veel voorkomende problemen

Mijn Aluminium Plant wordt langbenig

Met langbenig bedoelen we dat de plant steeds meer stengel aanmaakt en steeds minder blad. Hierdoor wordt de plant minder mooi. Je kunt dit proces tegengaan door de dikke stengels terug te snoeien. Zo stimuleer je de plant om vanaf de basis nieuwe scheuten aan te maken en wordt hij voller.

Als dit blijft gebeuren kan er iets anders aan de hand zijn. Een langbenige plant kan ook de reactie zijn op te weinig licht. De plant wilt als het ware het licht bereiken door sneller te groeien. Verplaats de plant dichter bij een raam en kijk of het helpt.

De plant is verwelkt / hangt slap

Zoals hierboven beschreven geeft de Pilea Cadierei de voorkeur aan vochtige grond, niet drassig. Als de plant verwelkt is dit meestal een teken dat de plant te lang, te nat heeft gestaan.

Pilea Cadierei laat blad vallen

Het is normaal als de plant af en toe wat blad verliest. De oudere stelen groeien uit en daar vallen de onderste bladeren vanaf. Je kunt deze terugsnoeien als je ze te lang vindt worden. De plant maakt dan ook onderaan weer nieuw blad aan.

Veel bladval is vaak te wijden aan een te natte grond. Het is dan belangrijk dat de grond zo snel mogelijk opdroogt. Zet de plant even bij de kachel neer of verpot de plant in nieuwe aarde.

NaamPilea Cadierei
BijnaamAluminium plant
WaterNormaal
StandplaatsHelder, gefilterd licht

Inhoudsopgave: