Pilea Glauca (Glaucophylla)

pilea glauca

De Pilea Glauca is een veel voorkomende Pilea soort en valt onder de kanonplantjes. Dat betekent dat deze binnen dezelfde plantenfamilie valt als de Pannenkoekenplant.

De Pilea Glaucophylla heeft ook ronde blaadjes, maar veel kleiner. Deze blaadjes groeien op roodbruine takjes. De stengels groeien als een bol vanuit de plant. Als je hem langer laat groeien kan het een prachtige hangplant worden.

Deze plant komt in verschillende kleuren. Blauw en zilvergrijs achtige is de meest voorkomende, maar er zijn ook een volledig groene varianten verkrijgbaar.

Door de manier van groeien heeft de plant de bijnaam “Grayzy”: een samenvoeging van “grey” en “crazy”. Een gek groeiende grijze plant dus!

NaamPilea Glauca
Ook bekend alsPilea Glaucophylla, Pilea Greyzy
StandplaatsVeel indirect licht
WaterNormaal
pilea glauca
De Pilea Glauca / Glaucophylla

Pilea Glauca verzorging

Licht en standplaats Pilea Glauca

De Pilea Glauca verlangt een standplaats met veel licht, maar niet in direct zonlicht. Als je de Glauca in een terrarium hebt zal deze genoeg hebben aan kunstlicht.

Als de bladeren van de plant beginnen te vervagen weet je dat het een standplaats is met te veel (direct) zonlicht. Als dit gebeurt kun je de plant het beste verplaatsen naar een standplaats met meer schaduw.

Pilea Glaucophylla water geven

We willen de tropische omstandigheden zo goed mogelijk nabootsen. Geef daarom de Glaucophylla 2 á 3 keer per week een klein beetje water. Het doel is dat de grond licht vochtig blijft. Let er daarbij op dat je niet teveel water geeft. Als er langdurig water bij de wortels blijft staan kunnen de wortels gaan rotten. Als je te veel water hebt gegeven zul je merken dat de plant minder goed groeit.

Misschien heb je ze wel eens gezien: kleine zwarte vliegjes in de potgrond. Dit zijn rouwvliegjes en komen af op deze vochtige grond. Als je ze ziet kun je het beste overgaan op het bestrijden hiervan.

In de winter is het vaak wat koeler in de Nederlandse huiskamers. Dan heeft de Pilea Glauca minder water nodig dan tijdens de zomer.

Pilea Glaucophylla
Pilea Glaucophylla close up

Luchtvochtigheid

De Pilea Glaugophylla geeft de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid. Je doet er dan ook goed aan om meerdere keren per week de plant te besproeien met de plantenspuit. In de winter, wanneer de luchtvochtigheid lager is vanwege de verwarming, moet je vaker sproeien. Een ander voordeel van sproeien is het wegspoelen van stof en het tegengaan van beestjes.

Je herkent een te lage luchtvochtigheid te laag is aan het ontwikkelen van bruine bladranden. Dit probleem ontstaat meestal sneller als de plant te dicht bij radiatoren of op de tocht staat.

Grondsoort

De Glauca Greyzy is niet veeleisend als het op potgrond aankomt. Het enige wat belangrijk is dat de grond goed water doorlaat. Zo blijft er geen water staan bij de wortels.

Pilea Glaucophylla, kortweg Glauca

Pilea Glauca giftig?

De Pilea Glaucophylla staat op de lijst van het ASPCA van Niet Giftige Planten. Het is dus veilig om deze plant binnen het bereik van huisdieren, zoals katten, en kinderen te zetten. Overigens zijn de delen van de plant niet eetbaar.

Pilea Glauca Stekken

Je kunt de Pilea Glaucophylla op twee manieren stekken. De eerste stap is het afknippen van de stukken die je wilt stekken. Zorg ervoor dat ieder stuk een paar blaadjes heeft en een stuk stengel waar de wortels aan komen.

Daarna kun je er voor kiezen om de stekjes in water te zetten en wachten tot er worteltjes vormen. Als de wortels een paar centimeter zijn kunnen de stekjes in de aarde.

Je kunt er ook voor kiezen om de afgeknipte stekjes direct in de aarde te planten. Druk ze dan een stukje het oppervlakte van de grond in. Houdt de grond vochtig. Voel af en toe of ze al vast zitten. Zodra dit het geval is weet je dat de wortelvorming is begonnen!

Pilea Glauca stekken

Veelvoorkomende problemen

Pilea Glauca geel/rot blad

Het komt vaak voor de de bovenste bladeren geel worden of zelfs gaan rotten. De reden is vaak dat er te lang water op de bladeren blijft liggen nadat je water hebt gegeven. Omdat de plant zo veel kleine blaadjes blijft er makkelijk water tussen zitten en verdampt het moeilijker. Doordat het water niet op tijd verdampt gaan de bladeren rotten.

Om deze reden kun je het beste de plant een stukje op zij duwen en het water direct op de aarde proberen te gieten. Daarbij is het verstandig om ‘s ochtends water te geven in plaats ‘s avonds. Zo heeft de plant de hele dag de zon en warmte om water op de bladeren te verdampen.

Pilea Glaucophylla bruine bladpunten

Bruine bladpunten zijn vaak het gevolg van een te lage luchtvochtigheid. Verhoog de luchtvochtigheid door de Glauca meerdere keren per week te sproeien. Staat de plant bij een kachel? Verplaats deze dan naar een andere plek!

Pilea Glaucophylla bruine bladranden

Komen er krullende bladeren met harde bruine randen aan de plant? Dan krijgt hij waarschijnlijk te weinig water en/of te veel zonlicht.

Inhoudsopgave: