Pilea Involucrata

Pilea Involucrata

Pilea Involucrata is een zeer geliefde kamerplant vanwege de bijzondere bladeren. De plant heeft fluweelachtige bladeren die diep gerimpeld en geaderd zijn. Bladeren zijn ovaal en hebben opvallende bronzen accenten, terwijl sommige Involcuratas juist zeer lichte bladeren hebben.

De plant zeer makkelijk te verzorgen. De Pilea Involucrata is een tropische plant die warme temperaturen en een constante luchtvochtigheid nodig heeft. Dit kun je vrij makkelijk nabootsen. Verder stelt deze plant niet zo vele eisen. Met de juiste zorg kan deze Pilea je zelfs belonen met lichtroze bloemen.

Deze plant heeft verschillende bijnamen. In het Engels is dat bijvoorbeeld Pilea Moon Valley vanwege de ruimte-achtige bladstructuur. Een andere bijnaam van deze plant is Vriendschapsplant. De plant dankt deze bijnaam aan het feit dat hij zeer snel nieuwe stekjes laat wortelen. Je kunt deze plant heel snel vermeerderen en zo nieuwe planten aan vrienden en familie geven.

Deze schattige kleine Pilea soort valt binnen de familie van de kanonplantjes en wordt tussen de 6 en 12 centimeter hoog.

NaamPilea Involucrata
Ook bekend alsPilea Mollis, Pilea Moon Valley, Vriendschapsplant
StandplaatsIndirect zonlicht
WaterGemiddeld
Pilea Involucrata
De meer donkere variant van de Pilea Involucrata

Pilea Involucrata verzorging

Standplaats en licht

Jouw Vriendschapsplant verlangt veel licht. Geef hem dan ook een plaatsje bij een raam. Kies wel een raam waar hij geen direct zonlicht krijgt in de middaguren. Dat kan namelijk de bladeren verschroeien. En dat zou natuurlijk zonde zijn!

Draai jouw Pilea Involucrata om de paar dagen een kwartslag. Zo krijgt iedere kant van de plant evenveel licht en zal hij mooi evenredig groeien.

=> Een leuke andere kleinblijvende kamerplant met een bijzonder blad is de Macodes Petola (Jewel Orchid).

Water geven

Zet Pilea Moon Valley altijd in een pot met met drainagegaten. Leg daarbij een laag hydrokorrels onderin de pot. Nu kan water makkelijk wegstromen. Dit is belangrijk.

Geef de Pilea Moon Valley grondig water. Je laat het water daarna goed wegstromen uit de onderkant van de pot. Geef pas opnieuw water als de grond ietsjes droog is geworden, maar nooit helemaal! Vuistregel is: als de bovenste 2 centimeter van de grond droog zijn, geef je opnieuw water.

In de wintermaanden is de groei van de plant langzamer dan in de lente en zomer. De waterbehoefte is in de winter lager. Dan mag de grond ook iets droger worden tussen de gietbeurten door.

Deze aanpak is hetzelfde voor alle planten binnen deze familie. Ook voor zijn broertje, de Pilea Peperomioides, oftewel de Pannenkoekplant.

Pilea Involucrata in bloei
Bloemen aan de Pilea Involucrata

Luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid is een keiharde eis van deze plant. Als je dit nalaat, zal hij het niet mooi gaan doen. Hij komt van nature uit een tropisch gebied, deze omstandigheden zul je moeten nabootsen. Vooral in terraria doet deze Pilea Involucrata het goed.

Een hoge luchtvochtigheid kun je nabootsen door de plant meerdere keren per week te benevelen met de plantenspuit. Bijkomend voordeel is dat er minder stof op de bladeren komt. Hierdoor blijft de plant mooier.

In de winter daalt de luchtvochtigheid snel door de kachel. Zet een bakje met water op de kachel. Dit verdampt en verhoogt zo plaatselijk de luchtvochtigheid. Jouw plant zal dit zeer op prijs stellen!

Snoeien

Zodra de Vriendschapsplant ouder wordt vallen de onderste bladeren van de stelen af. Na een wat langere tijd kunnen de stelen dan langbenig worden. Dit vinden de meeste mensen minder mooi.

Door de plant regelmatig in te snoeien stimuleer je de stengels om ook onderaan de stengels nieuw blad aan te maken. Hierdoor wordt jouw plant voller en mooier!

pilea moon valley blad
Close up op het blad van de Pilea Moon Valley

Pilea Involucrata stekken

Vriendschapsplant is de bijnaam van deze plant. De reden? Je kunt hem zeer makkelijk stekken en zo nieuwe planten aan vrienden geven. Hier lees je hoe:

  • Kies het liefste een moment in het voorjaar. Dan begint de plant aan de groeiperiode en kan deze makkelijk herstellen.
  • Neem stekken van stengels van een paar centimeter lang.
  • Gebruik altijd een schone en scherpe schaar. Anders loop je het risico de moederplant te beschadigen.
  • Plaats de stek in een potje met vochtige aarde.
  • Druk de aarde vervolgens rond de stengel aan zodat deze rechtop staat. De stek moet goed contact maken met de aarde.
  • Doe de pot in een plastic zak. Dit is om de luchtvochtigheid vast te houden.
  • Nu is het wachten! Na ongeveer 1 maand hebben jouw Pilea Involucrata stekjes wortels.
Pilea Involucrata plant

Veel voorkomende problemen

Pilea Involucrata laat blad vallen

De onderste bladeren vallen normaal gesproken van de stengels af, dit is normaal. Als de plant meer bladeren laat vallen, kan dit veroorzaakt zijn door te natte, of juist te droge, grond. Lees hierboven hoeveel water je moet geven en kijk of je jouw eigen watergift aan de plant moet aanpassen.

pilea moon valley lichte bladeren
De lichte variant van deze plant

Inhoudsopgave: