Plectranthus Verticillatus / Geldplantje verzorgen

Plectranthus Verticillatus Geldplantje

De Swedish Ivy als kamerplant is ideaal voor beginners. De plant heeft weinig specifieke verzorging nodig en kan zeer veel verduren.

Het is bossige plant en heeft dikke stengels die eerst rechtop groeien en dan, als ze lang genoeg worden, over de zijkanten van de pot naar beneden vallen. Omdat de plant dus zowel in de hoogte als naar beneden groeit, oogt deze al snel vol en mooi, zelfs als het een kleiner model is.

Verzorg je de Geldplant goed? Dan kun je worden beloond met mooie witte en lavendel kleurige bloemetjes in de lente!

Verzorging van de swedish ivy is makkelijk
De Geldplant dankt haar bijnaam aan de vorm van de blaadjes

Standplaats en licht

Hang de plant op een plek waar deze veel helder, indirect licht kan krijgen. Een beetje ochtendzon is prima, maar kies geen standplaats waar de Plectranthus Verticillatus veel directe middagzon vangt. De bladeren kunnen dan verbranden.

Hoeveel water moet de Plectranthus?

Geef de plant net zo vaak water dat de grond ligt vochtig blijft. Het is belangrijk dat de grond niet doorweekt raakt, wat wortelrot kan veroorzaken. Bij licht vochtige grond is het belangrijk te letten op vliegjes in de plant.

Luchtvochtigheid

De Geldplant houdt van een matige luchtvochtigheid. Daarbij mag deze regelmatig worden besproeid met een plantenspuit.

De ideale temperatuur

De Plectranthus is een zeer makkelijke kamerplant om te verzorgen. Je hoeft je niet druk te maken om de ideale temperatuur. De plant doet het prima tussen de 16 en 26 graden. Dat betekent dat deze in de winter nachten, maar ook overdag als de verwarming aan staat, heerlijk verder zal groeien.

Snoeien van de Plectranthus Verticillatus

Deze krachtige plant moet regelmatig worden gesnoeid om hem in vorm te houden. Het beste moment om de Swedish Ivy te snoeien is nadat de bloemen vervagen. Je knipt dan de uiteinden van de stengels af. Op deze manier krijg je straks meer vertakkingen en wordt de plant straks voller. Als je wilt kun je de afgeknipte stengels van de Swedish Ivy stekken!

Plectranthus Verticillatus Geldplantje

Veel voorkomende problemen

De Swedish Ivy verwelkt

Geef je de Swedish Ivy regelmatig water, maar toch lijkt deze te verwelken? Dan heeft deze waarschijnlijk wortelrot. De meeste kans op een mooie plant is door opnieuw te beginnen. Je kunt de plant eenvoudig stekken. De ouderplant zal hoogstwaarschijnlijk niet herstellen.

De plant maakt minder bladeren

Planten die niet genoeg licht krijgen, hebben langbenige stengels met brede openingen tussen de bladeren. Verplaats de plant naar een helderdere plek, maar houd hem uit ruw, direct zonlicht.

De bladeren van mijn Geldplant zijn geel

Dit duidt er op dat de Geldplant te veel water heeft gekregen.

Inhoudsopgave: