Plectranthus Verticillatus / Geldplantje stekken

De Swedish Ivy kun je stekken omdat je deze prachtige plant aan iemand anders cadeau wilt doen. Helaas kan het ook dat de plant niet meer gezond is. Dan kun je hem stekken zodat je weer een nieuwe en gezonde plant krijgt. Lees verder over de manieren van stekken. Dit kan in aarde of eerst in waarde.

Plectranthus Verticillatus stekken in de aarde

Stap 1

Knip stukken van de stengels van de plant af, net zoveel als je nodig hebt. De stukken mogen tussen de 10 en 25 centimeter zijn. Laat op een stengel de bovenste vijf bladeren zitten. Verwijder de onderste bladeren en maak een paar centimeter van de resterende stengel kaal.

Stap 2

Vul een pot met potgrond (het liefst stekgrond) en maak gaten met een puntje of een potlood. Spuit de grond met water om te bevochtigen, maar zorg ervoor dat deze niet vochtig wordt. Stekken gaan rotten in plaats van wortel schieten in te natte grond.

Stap 3

Dompel de stekjes onder in de bewortelingspasta. Deze stap is optioneel. Het hoeft niet per se, maar vergroot wel de kant op succes. 

Stap 4

Steek de stekken in de kweekbak met aarde. Stamp de grond rond de stekken aan om lucht te verwijderen. Lucht kan namelijk bacteriën bevatten, die de jonge stekjes fataal kunnen worden. Plaats de stekjes op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Stap 5

Houd de grond vochtig totdat zich nieuwe bladgroei op de stekken vormt. Nieuwe groei betekent dat de wortelontwikkeling succesvol is. Verplant de stekken in hun eigen individuele potten om ze verder te laten groeien. 

Plectranthus Verticillatus stekken in water

De Swedish Ivy kan ook eerst op water worden gestekt. Dit vergroot de kans op succes.

Plectranthus stekken op water
Plectranthus stekken op water

Stap 1

Knip stengels van 10 tot 25 centimeter van de uiteinden van de plant. Zorg ervoor dat er ten minste vijf of zes bladeren per stek zijn. De onderkant van de stengel moet minstens één of twee bladknopen hebben. Verwijder hiervoor de onderste bladeren van de stengel.

Stap 2

Vul een vaasje of glazen pot met water. Kraanwater werkt prima voor het wortelen. Steek de stekken in het water, net zo diep tot de onderste bladknopen bedekt zijn.

Stap 3

Plaats de vaas of pot op een lichte locatie. Water verdampt, dus let er op om af ten toe water toe te voegen indien nodig. Het water moet de onderste bladknopen bedekken. Zodra de stekken wortels hebben ontwikkeld zijn ze klaar om in de aarde gezet te worden!

Nu heb je een prachtige plant! Lees verder over de verzorging van de Plectranthus Verticillatus.

Inhoudsopgave: