Strelitzia stekken

Strelitzia stekken

Een Strelitzia stekken kan door het splitsen van de kluit. Als je dit nooit eerder hebt gedaan kan het best spannend zijn. Je moet de Strelitzia namelijk helemaal uit de pot halen en een gedeelte van de plant afsplitsen. Zo houd je twee nieuwe planten over. Maar geen zorgen: door het volgen van de stappen op deze pagina kun ook jij een Strelitzia stekken!

Onderaan de pagina vind je nog een tweede manier om de Strelitzia te vermeerderen: zaaien! Deze methode vraagt wel iets meer geduld.

Strelitzia stekken
Strelitzia stekken kan door het splitsen van de kluit

Strelitzia stekken door de kluit te splitsen

De Strelitzia wordt ook wel de Paradijsvogelplant genoemd. De reden hiervoor is de vorm en de kleur van de bloemen, zoals je hierboven kunt zien. Geen wonder dat deze kamerplant zo populair is! Als je deze plant gaat stekken moet er van te voren wel één ding duidelijk gemaakt worden: het kan lang duren voordat jouw stekje gaat bloeien. Een Strelitzia stek moet namelijk eerst uitgroeien tot een volledige plant om vervolgens te gaan bloeien. Via onderstaande stappen ga je te werk.

Stap 1: de Strelitzia uit de pot

Je kunt deze plant niet stekken via het blad, zoals bijvoorbeeld bij het Dieffenbachia stekken wel kan. Het moet via de kluit. De eerste stap is dan ook om de Paradijsvogelplant uit de grond te halen. Dit is een spannende stap, want je weet van te voren niet hoe de wortels eruit zien. Hieronder zie je twee foto’s van twee mogelijke situaties:

Strelitzia stekken via de kluit met ruimte
Strelitzia kluit met ruimte tussen de wortels
Strelitzia stekken via wortels uit pot
Strelitzia kluit met wortels die strak op elkaar zitten

Stap 2: de kluit splitsen

Nu komt het lastige gedeelte: je moet de kluit van de Strelitzia gaan splitsen. Zoals je hierboven op de foto’s kunt zien verschilt de status van de wortels verschillend per plant. Als de wortels los zitten, zoals op foto 1, is het gemakkelijk. Soms zitten de wortels zeer strak in de pot, zoals op foto 2. Dan heb je wat meer werk te doen.

Je kunt met je handen in de kluit gaan “wroeten”, totdat je splitsing hebt gevonden. Een tip: de wortels van een nieuwe uitloper zitten vaak nog niet zo verwikkeld met de wortels van de moederplant. Ditzelfde principe ken je misschien wel van een Yucca stekken.

Als het echt niet lukt om een splitsing te vinden kun je nog twee dingen doen:

  1. De kluit onder de kraan houden. Doordat je alle aarde eraf spoelt gaan de wortels vanzelf losser zitten.
  2. Je laatste optie: een Strelitzia stek lossnijden. Doe dit altijd met een schoon en scherp mes. Zorg ervoor dat stek voldoende wortels meekrijgt.

Stap 3: stekken verhuizen

Nu komt het makkelijkste en laatste gedeelte van het Strelitzia stekken: de twee kluiten mogen ieder in hun eigen pot. Gebruik lekker verse potgrond, dan kunnen ze weer even vooruit.

Als je bij stap 1 hebt gezien dat de Strelitzia zeer strak in de pot zat is het wellicht ook tijd om de plant meteen te verhuizen naar een grotere pot.

Geef de twee nieuwe Strelitzia planten de komende periode wat extra aandacht in de vorm van water en voeding. Na verloop van tijd ga je nieuwe groei waarnemen!

paradijsvogelplant stekken
Paradijsvogelplant stek in een nieuwe pot!

Strelitzia zaaien

Hierboven kon je lezen over het Strelitzia stekken via de kluit. Het is daarnaast ook mogelijk om de Strelitzia uit zaad te kweken. Dit is niet moeilijk, maar vraagt wel een hoop van je geduld. Om een Strelitzia te kweken uit zaad is het noodzakelijk dat de zaden vers zijn. Plant de zaden dus zo snel mogelijk na de oogst. Het beste is dus om zaden te gebruiken van een eigen plant, dan weet je zeker dat ze vers zijn. Als je ze online koopt, beoordeel dan of de verkoper betrouwbaar is. Helaas zijn er ook aanbieders op de markt waarbij de zaden van lage kwaliteit of zelfs nep zijn.

Als je verse zaden hebt volg je deze stappen:

  1. Week de zaden eerst voor drie dagen in water op kamertemperatuur. Dit helpt bij het ontkiemen. Ververs het water dagelijks.
  2. Plant de Strelitzia zaden ongeveer 2,5 centimeter diep. Het beste kun je stekgrond gebruiken
  3. Het mooiste zou zijn om de Strelitzia zaden in een kas te zetten. Je kunt dit ook nabootsen door ze in een doorzichtige plastic zak te zetten. Je gaat zien dat deze gaat beslaan: dit is hetzelfde effect als in een kas!
  4. Lucht de zak regelmatig om schimmelvorming tegen te gaan. Dan kun je meteen controleren of de grond nog vochtig is.
  5. Zoals gezegd kan het ontkiemen lang duren: maanden tot zelfs wel een jaar! Wees geduldig, jouw geduld zal worden beloond met de groei van deze prachtige plant.

Inhoudsopgave: