Yucca Gele Bladeren: Oorzaken & Oplossingen

Een yucca is prachtig in huis. Maar hij krijgt ineens gele bladeren! Wat moet ik doen?! Als je yucca gele bladeren krijgt dan gaat er met de verzorging iets niet helemaal goed. Vaak denken mensen dat een paar gele bladeren per maand bij de plant horen, maar een goed verzorgde yucca zal maar heel af en toe een geel blad krijgen van ouderdom. Waar komen de gele bladeren dan vandaan?

Yucca plant met opvallende gele bladeren in een pot
Yucca plant met opvallende gele bladeren in een pot

Goed om te weten over de yucca

Over het algemeen is de yucca een plant die makkelijk te verzorgen is, mits hij de juist verzorging krijgt. Als hij vaak gele bladeren heeft, dan gaat er iets mis met de verzorging van deze kamerplant. Meestal is het blad niet alleen geel, maar ook slap. Als je daardoor vaak de gele bladeren moet verwijderen, zul je lange, dunne en vooral kale stammen krijgen. 

Water geven aan een yucca plant als mogelijke oplossing voor gele bladeren.
Water geven aan een yucca plant als mogelijke oplossing voor gele bladeren.

Dit ziet er natuurlijk raar uit en dit wil je dan ook het liefste voorkomen. Een gezonde yucca zal vol, stevig en lang zijn. Alle bladeren zullen stevig aanvoelen en geheel groen zijn. Wijkt het blad hier iets van af, dan moet je de verzorging van je yucca aanpassen. 

De verzorging van de yucca

De verzorging van de yucca is makkelijk. Te weinig water geven aan een yucca is eigenlijk niet mogelijk. Hij is door zijn natuurlijke habitat gewend aan zeer droge gebieden, waar vaak langere periodes geheel geen regen valt. Je hoeft dus ook echt pas water te geven als de grond geheel uitgedroogd is. Je hoeft hem meestal alleen maar water te geven. Alleen in de groeiperiode, kun je eens per maand wat voeding aan het water toevoegen.

Overzicht van een gezonde yucca naast een yucca met gele bladeren voor vergelijking
Overzicht van een gezonde yucca naast een yucca met gele bladeren voor vergelijking

Ook heeft hij een lichte standplaats nodig in huis, maar geen directe zon. Er is veel daglicht nodig voor de yucca om zijn bladeren een mooie kleur te houden. Als hij te weinig zonlicht krijgt, zullen zijn bladeren lelijk worden. 

Gele bladeren door te veel water

Er zijn verschillende redenen dat je yucca gele bladeren krijgt. De meest voorkomende reden hiervoor is te veel aan water geven. Het zal je als eerste opvallen dat de bladeren van je yucca geel worden of slap gaan hangen. 

Een yucca houdt van droge grond. Wanneer je hem te veel water geeft, zullen zijn wortels dit niet waarderen en gaan rotten. De kans dat de yucca gele bladeren krijgt door tekort aan water is zeer klein omdat hij zo goed tegen de droogte kan. 

Als gevolg hiervan kan het ook zijn dat de stam van de yucca te veel water opslaat. In dat geval wordt de stam ook zacht en zal dit er uiteindelijk voor zorgen dat de stam gaat rotten. Dit zal de plant niet overleven. Als je voelt dat de stam zacht aanvoelt, kun je ervan uitgaan dat de plant dood gaat. 

yucca gele bladeren3

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je altijd voordat je water geeft de grond voelt. De grond van de yucca mag tussen de gietbeurten door best een beetje indrogen. Wanneer de grond nog licht vochtig voelt, kun je beter wachten met water geven. Zorg daarnaast altijd dat de pot waar hij in staat een goede drainage heeft, zodat het water niet onder in de pot kan blijven staan en de wortels kan aantasten.

Ongedierte in je plant

Als je meerdere kamerplanten in huis hebt, zul je vroeg of laat te maken krijgen met ongedierte in de planten. Dit is natuurlijk niet fijn, maar je kunt er niet altijd wat aan veranderen. Als je veel kamerplanten hebt, kun je ervoor kiezen om je kamerplanten preventief te behandelen. Dit kun je doen door de bladeren regelmatig schoon te maken of eventueel preventief goede insecten in te zetten die de ongewenste insecten opeten. 

Als je ongedierte in je plant hebt, zul je ook zien dat de bladeren geel worden. Deze insecten leven vaak aan de onderkant van het blad en voeden zich aan het sap uit de bladeren. Dit zal zorgen voor grijze plekken op het blad en uiteindelijk zal de rest van de bladeren ook geel kunnen worden. Tegen deze insecten kun je een spray halen bij het tuincentrum om deze te behandelen. Zo zijn de ongewenste bewoners snel weer uit je yucca. 

Wat te doen met de gele bladeren?

De gele bladeren aan de yucca zullen niet meer kunnen herstellen. Als ze eenmaal geel zijn, zullen ze snel bruin worden en afsterven. Deze gele bladeren zitten meestal voornamelijk onderaan de stam. Dit zorgt ervoor dat je ze makkelijk kunt verwijderen. 

Als je het blad voorzichtig vastpakt en langzaam omhoog trekt, zal het blad makkelijk loskomen. Deze manier van de bladeren verwijderen is het netste. Als je de bladeren af gaat knippen zal het er raar uitzien. Zijn het alleen de punten van het blad die verkleurt zijn? Deze kun je eventueel voorzichtig bijknippen. Kijk wel uit, want de punten van het blad kunnen best scherp zijn!

Inhoudsopgave: