Een Yucca stekken kan op drie verschillende manieren: op water, via de stam of het vermeerderen via een scheut. Deze manieren herken je misschien wel van een Dracaena stekken. Dit is niet zo gek, want deze plant valt binnen dezelfde plantenfamilie als de Yucca: de Asparagaceae.
De methodes die je hier leest werken trouwens voor alle soorten Yucca, dus ook de populaire Yucca Gloriosa en de Yucca Elephantipes kun je zo stekken.
Yucca stekken in water
Een Yucca stekken in water is de makkelijkste en snelste manier om deze plant te vermeerderen. Alhoewel dit de makkelijkste manier is moet er wel worden vermeld dat het stekken van de Yucca nog steeds erg lastig kan zijn. Deze planten zijn ijzersterk, maar groeien vaak vrij langzaam. Dit zie je terug bij het stekken. Het wortelen kan erg lang duren en soms zelfs helemaal niet plaatsvinden. Daarom de tip: neem gelijk meerdere stekken, dan is de kans van slagen groter.
Voorbereiding
Een Yucca plant stekken begint met een goede voorbereiding. Het mooiste moment om te stekken is ergens in het late voorjaar. Waarschijnlijk merk je in deze periode dat de Yucca zeer sterk groeit. Bij het vermeerderen kun je van deze sterke groei gebruik maken. Je kunt ook een moment in de zomer, herfst of winter kiezen, maar dan is de kans van slagen vele malen kleiner.
Naast het kiezen van het juiste moment heb je goed materiaal nodig. Een Yucca heeft een dikke stam dus een scherpe en sterke snoeischaar is een vereiste. Ontsmet de snoeischaar voor gebruik.
Stap 2
Deze stap gaat het echte werk gebeuren: de Yucca stekken nemen! Je kunt hier nu kiezen wat je doet. In ieder geval heb je een scheut met bladeren nodig die je gaat laten wortelen in water. Je kunt er ook voor kiezen om direct een volledige stam weg te halen en ook de stamdelen te laten wortelen. Op die manier heb je meer stekken, en dus meer kans van slagen, maar ben je ook een groter gedeelte van je plant kwijt.
Hoe dan ook loopt de Yucca weer uit op het punt waar je hem afsnoeit. Hierbij maakt het niet uit hoe groot gedeelte je weghaalt.
Haal het stuk weg wat je wilt laten wortelen. Let erop dat een enkel blad, zoals bij Zamioculcas stekken, niet werkt. Het moet echt minimaal een scheut of een stuk stam zijn. Het beste kun je de stekken eerst een paar dagen laten drogen. Leg ze daarvoor weg op een donkere en koele plaats. Ditzelfde principe ken je misschien wel van de cactus stekken.
Stap 3
Nu kun je de Yucca stekken in water gaan zetten. Zet het glas op een lichte plek, maar niet in de volle zon.
Zoals hierboven al gezegd moet je nu geduld gaan hebben. De Yucca wortelt erg langzaam. Het gaat lang niet zo snel als bij bladplanten zoals een Dieffenbachia stekken. Je hebt grote kans dat jouw geduld wordt beloond. Als er na enkele weken worteltjes ontstaan weet je zeker dat je een sterke stek hebt. De kans dat deze stek uitgroeit tot een nieuwe plant is dan zeer groot.
Stap 4
Zodra de wortels lang zijn gegroeid kun je de Yucca stekken in de aarde gaan zetten. Voor deze lengte is niet een exacte regel, maar een centimeter of 10 moet voldoende zijn.
Als je twijfelt kun je de stekken ook nog een tijdje in water laten staan. Ze kunnen het in water prima naar hun zin hebben en zelfs nog een tijdje doorgroeien, maar uiteindelijk moeten ze toch echt in de aarde.
Deze aarde moet je een tijdje goed vochtig houden. Zo kunnen de stekken wennen aan de overgang van water naar grond.
Yucca stekken via de stam
Een Yucca stekken kan ook door gedeeltes van de stam af te zagen en deze te laten uitgroeien tot nieuwe planten. Dit is een methode die door professionele plantenkwekers wordt gebruikt, maar met een flinke dosis toewijding en geduld kun je dit thuis ook doen!
Stap 1
Zaag een stam van de Yucca af. Je kunt er voor kiezen om enkel het bovenste gedeelte af te zagen of een volledige stam. Als je kiest voor een volledige stam moet je deze daarna weer in stukken van minimaal 10 centimeter zagen. Houd sowieso goed in de gaten wat de bovenkant is!
Let erop dat het sap irriterend kan werken op de huid. Houd hier rekening mee!
De afgezaagde Yucca stekken moet je nu een paar dagen laten drogen. Dit kun je doen op een koele en donkere plek. Na een paar dagen zou de sapstroom gestopt moeten zijn.
Stap 2
Je kunt de onderkant van de stekken insmeren met stekpoeder en daarna in de aarde plaatsen. Let erop dat de onderkant in de grond gaat en de bovenkant boven de grond uitsteekt. Druk de aarde rondom de stekken lichtjes aan en geeft wat water.
Stap 3
Dit is een belangrijke stap en kan lastig zijn als je dit nooit eerder hebt gedaan. Je moet de bovenkant van de stammetjes water- en luchtdicht maken. Door de professionele kwekers wordt hiervoor entwas of paraffine gebruikt, maar kaarsvet van een normaal waxinelichtje werkt net zo goed.
Steek het kaarsje aan en druppel het kaarsvet op de bovenkant van de stam totdat het volledige oppervlakte bedekt is. Dit doe je bij alle stekken. Als je bij stap 1 hebt gekozen om enkel een gedeelte van de stam af te zagen moet je ook de bovenkant van de resterende stam van de moederplant afdichten.
Stap 4
Nu moet je wachten. Let op dat het erg lang kan duren voordat je de eerste tekenen van leven ziet. Zeker in de herfst of winter kan jouw geduld aardig op de proef worden gesteld.
Na verloop van tijd zie je de eerste uitlopers aan de bovenkant van de stammetjes verschijnen. Dan weet je ook zeker dat er wortels in de grond zitten.
Yucca vermeerderen via een scheut
Een derde manier om de Yucca te vermeerderen is via een scheut. Deze manier kun je enkel toepassen als de Yucca al nieuwe zijscheuten heeft geproduceerd. Dit herken je makkelijk: er komt naast de hoofdstam een klein, nieuw Yucca plantje opzetten. Dit kleintje kun je losmaken van de moederplant en in een eigen pot zetten.
Je zult een beetje aarde opzij moeten schuiven om bij de wortels van dit kleintje te kunnen komen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je dit kleintje lossnijdt van de moederplant. Soms is deze verbinding tussen de twee erg dik, soms is die al bijna weg. Gebruik altijd een mes wat je van te voren hebt ontsmet.
Na het loshalen zet je het Yucca stekje in een eigen pot en bedek je het gat bij de moederplant weer. Omdat de kleine Yucca het nu zelf moet doen is het wijs om hem verse aarde te geven, daar zit nieuwe voeding in, en de komende periode wat extra water.