Zamioculcas stekken

Zamioculcas stekken

Een Zamioculcas stekken kan op verschillende manieren. Door te kijken naar hoe deze planten zich in de natuur vermeerderen kunnen we afkijken hoe we dit het beste kunnen doen.

De Zamioculcas, ook wel ZZ plant genoemd, kun je stekken met een blad, stengel of knol. En alsof dat nog niet genoeg is heb je ook nog de keuze of je wilt stekken in water of in aarde. Op deze pagina vind je een stappenplan voor iedere methode. Dit is een serieus voordeel ten opzichte van andere planten. Een Strelitzia stekken kan bijvoorbeeld maar op één manier.

De methodes op deze pagina werken voor alle soorten, dus ook voor de populaire Zamioculcas Zamiifolia en de Zamioculcas Black Raven.

Zamioculcas stekken
Zamioculcas stekken is leuk en redelijk eenvoudig

Zamioculcas stekken in water

De voorbereiding

Als je jouw Zamioculcas gaat stekken in water moet je delen van de plant gaan afknippen. Dit is altijd een risico omdat een plant met snijwonden vatbaar is voor ziektes. Daarom is het belangrijk om de schaar te ontsmetten met een alcoholdoekje. Zo verklein je de kans op ziektes.

Ook kun je voor de voorbereiding alvast een paar glaasjes met water klaarzetten.

Zamioculcas stekken afknippen

Nu komt het belangrijkste gedeelte: het afknippen van de stekken. Let erop dat de Zamioculcas giftig is en het sap kan irriteren. Je hebt hier twee keuzes:

  • Stekken van een stengel van de Zamioculcas. Je knipt dan zo’n 10 centimeter van een stengel af. Het voordeel hiervan is dat een stengel lekker snel is uitgegroeid tot een nieuwe plant. Het nadeel is dat je een flink stuk plant moet opofferen voor het stekken.
  • Stekken van de blaadjes van de Zamioculcas. Je kunt ook een los blaadje laten wortelen. Het voordeel is dat je lekker veel stekjes kunt maken, zonder dat je veel van de moederplant kwijt bent. Het nadeel is dat het erg lang duurt voordat er vanaf dat ene blaadje een nieuwe plant is gegroeid.

In water zetten en wachten

Of je er nu voor kiest om de blaadjes of de stengels te stekken: ze moeten in water worden gezet. Zorg ervoor dat er een klein gedeelte onder water staat en het overgrote gedeelte boven water.

Zet de Zamioculcas stekken, in de glaasjes water, op een plekje waar ze lekker veel licht krijgen. Het is belangrijk dat ze veel licht krijgen, maar liever niet de volle zon.

Nu is het wachten. Het kan een tijdje duren voordat je de eerst worteltjes ziet verschijnen. Dit is normaal. Net zoals bij bijvoorbeeld een Dracaena stekken moet je wat geduld hebben. Controleer regelmatig of de stekjes nog wel in een laagje water staan en vul bij als nodig.

Ook mag het water niet te troebel worden. Als dit gebeurt moet je het verversen.

Zamioculcas stekken verpotten

Als de wortels aan de stekken goed zijn gegroeid kun je ze in de aarde zetten. Gebruik een pot met een gat in de bodem, zo kan overtollig water weg. Als je het helemaal goed wilt doen leg je eerst nog een laagje hydrokorrels op de bodem voordat je de aarde er bovenop legt.

De komende paar dagen mag je de grond licht vochtig houden. Zo kunnen de worteltjes goed wennen aan de nieuwe omgeving.

Zamioculcas stekken in water
Zamioculcas stekken in water

ZZ plant stekken in aarde

Hierboven kan je de methode lezen om de ZZ plant stekken te laten wortelen in water. Wist je dat je ze ook direct in de aarde kunt zetten? Om deze plant direct in de aarde te stekken kun je het beste een stengel gebruiken, geen blad. Denk er ook nu aan om de snoeischaar eerst te ontsmetten met een alcoholdoekje.

De stekken voorbereiden

Het kan zijn dat de Zamioculcas stekken na het afsnijden een beetje vocht verliezen. Dit is niet erg en volledig normaal. Het beste is om de stekken een paar uur te laten rusten zodat de snijwond kan opdrogen. Dit principe geldt ook voor een cactus stekken. Na enkele uren zie je een soort vliesje op de wond verschijnen.

Als je stekpoeder hebt kun je dat op de snijwond smeren. Dit is niet verplicht, ook zonder stekpoeder kan jouw stek gaan wortelen.

De stekken in de aarde zetten

Nu kun je de Zamioculcas stekken in de aarde gaan zetten. Maak de grond licht vochtig en zet ze weg op een lichte plek, uit de volle zon.

Het is de bedoeling dat de stekken “gemotiveerd” worden om wortels aan te maken. Houd de grond dan ook niet constant vochtig, maar geef een beetje water als de grond is opgedroogd.

Na enkele weken moeten de eerste wortels zijn gevormd. Dit kun je controleren door aan het stekje te trekken. Als je weerstand voelt zitten er worteltjes aan. Anders moet je nog iets langer geduld hebben.

zz plant stekken
ZZ-plant stekjes die al een tijdje in de aarde staan

Zamioculcas vermeerderen door splitsen

Als je jouw Zamioculcas ooit hebt verpot dan herken je waarschijnlijk wat hieronder op de foto te zien is: het wortelgestel van een Zamioculcas met knolletjes. Deze knolletjes maakt de plant aan en slaat hier energie in op. Ditzelfde zie je ook bij bijvoorbeeld de Asparagus.

Het voordeel van dit type wortels is dat je de kluit vrij eenvoudig kunt splitsen. Klinkt lastig? Aan de hand van deze stappen lukt het altijd:

  1. Haal de Zamioculcas voorzichtig uit de pot. Je ziet nu het wortelgestel met de knolletjes.
  2. Klopt eventueel de overtollige aarde van de wortelkluit af zodat deze goed zichtbaar wordt.
  3. Nu moet je de Zamioculcas vermeerderen door een gedeelte van de wortels af te splitsen. Wroet een beetje met je vingers in de wortels. Je voelt vanzelf een gedeelte wat makkelijk los kan komen van de hoofdkluit. Een jonge scheut werkt sowieso erg goed.
  4. Trek nu het gedeelte los van de hoofdkluit. Geen zorgen; Zamioculcas is een ijzersterke plant. Het is niet heel erg als er wat worteltjes stuk gaan.
  5. Zet nu de twee kluiten in een eigen pot en doe er wat verse aarde bij.
  6. Je kan de twee planten wat laten aansterken met plantenvoeding. Daarna kunnen ze op eigen kracht verder.
Zamioculcas vermeerderen door kluit te splitsen
Een Zamioculcas stekken kun je doen door een gedeelte van de kluit af te splitsen

Inhoudsopgave: