Wanneer kun je het beste een magnolia verplanten?

Een magnolia is een struik of boom uit China, die vooral bekend staat om zijn prachtige bloemen. De bloemen zijn tulpvormig en in verschillende kleuren te verkrijgen. Om hem mooi te laten bloeien, is het belangrijk dat hij op de juiste standplaats en in de juiste grondsoort geplant wordt. Wanneer hij hier niet staat, is het aan te raden om hem te verplaatsen naar een plek waar hij wel goed zal gaan groeien. Maar hoe en wanneer kun je het beste een magnolia verplanten?

Bloeiende magnoliaboom in het voorjaar.
Bloeiende magnoliaboom in het voorjaar.

De magnolia

De magnolia is een struik of boom waar veel verschillende soorten en kleuren in te vinden zijn. Zo kunnen ze sterk verschillen in formaat en kunnen sommige wel 2 tot 8 meter hoog worden. Het zijn bladverliezende bomen en kunnen prachtige bloemen groeien.

Als je wilt dat hij mooi bloeit, is het belangrijk dat hij op de juiste plek in de tuin geplant staat. Zo staan ze het liefst in de volle grond op een lichte plek. Zorg wel dat ze beschut staan tegen koude wind. Dit vinden ze niet zo fijn en kan zorgen dat hij minder bloemen krijgt of dat ze sneller uitvallen.


De knoppen en delicate bloemen van Magnolia Yellow Bird komen in de lente tot leven en geven een prachtig geheel in een tuin

De knoppen en delicate bloemen van Magnolia Yellow Bird komen in de lente tot leven en geven een prachtig geheel in een tuin

Wanneer een magnolia verplanten?

Als je een magnolia wilt gaan planten, kun je dit het beste in het voorjaar doen. De maanden maart en april zijn hier het meest ideaal voor. Je kunt er ook voor kiezen om de magnolia in de zomer of herfst te planten, maar bij ongunstige weersomstandigheden, zoals droogte of vorst, heeft de plant extra zorg nodig.

Wil je de magnolia juist gaan verplanten van de ene plek in de tuin naar een andere plek, zijn er andere punten waar je rekening mee moet houden. Zo moet je er rekening mee houden dat de wortels zeer kwetsbaar kunnen zijn en ze voornamelijk oppervlakkig groeien. Het uitgraven van de magnolia moet dan ook voorzichtig gedaan worden om schade aan de wortels te voorkomen.

De boom is zuurminnend, hier moet je ook rekening mee houden met een magnolia verplanten. Voeg bij het verplanten 15 liter tuinturf toe aan de aarde. Dit zal de bodem wat verzuren. Zo zal de magnolia na het verplanten sneller kunnen herstellen.

Magnoliaboom in bloei met roze bloemen tegen een blauwe lucht in de struik
Magnoliaboom in bloei met roze bloemen tegen een blauwe lucht in de struik

Hoe plant je een magnolia?

Zowel bij een magnolia verplanten of planten ga je op dezelfde manier te werk. Je begint met het graven van een gat in de grond dat 2 keer zo groot is als de kluit van de magnolia. Maak de aarde en de onderliggende lagen in het gat los met een schep. Zo zal de aarde beter vocht doorlaten. Meng deze losse aarde met 15 à 20 liter tuinturf.

Dompel de kluit van de magnolia in wat water en plaats de magnolia midden in het gat. Bij voorkeur til je de magnolia bij de kluit. Bij de stam vastpakken is alleen mogelijk als de boom in rust is. Plant de boom niet te diep, anders loop je de kans dat de stam gaat rotten.

Een close-up van een witte magnoliabloem in de zon
Een close-up van een witte magnoliabloem in de zon

Vul het gat weer op met aarde en druk dit stevig aan. Zo staat de magnolia stevig in de aarde en zal hij niet om kunnen waaien. We raden aan om in het begin de groei met een boompaal en boomband te begeleiden. Na 2 of 3 jaar kun je de paal weer verwijderen.

Nu je magnolia op de juiste plek staat, is in de eerste weken wat extra verzorging nodig. Zo kan de magnolia aan zijn nieuwe plekje wennen en meer wortels groeien voor extra stevigheid. Zorg dat de bodem de eerste weken licht vochtig is. Als de bodem droog aanvoelt, is het belangrijk om hem wat extra water te geven. Houdt dit dan ook goed in de gaten.

Inhoudsopgave: