Magnolia stekken

Magnolia stekken

Een Magnolia stekken kan op drie manieren: door takken te laten wortelen in water, direct in de aarde of door ze af te leggen. Voor deze drie manieren vind je op deze pagina een stappenplan met uitleg. Een Magnolia is een sterke boom die je kunt stekken, maar de juiste aanpak is hiervoor wel belangrijk. Door het volgen van de stappen op deze pagina lukt het stekken altijd!

Magnolia stekken

Magnolia stekken op water

Een Magnolia stekken op water is verreweg de makkelijkste manier van vermeerderen. Daarnaast heeft het ook het voordeel dat je de ontwikkeling van de wortels kun zien. Zo weet je precies of het stekken goed gaat of dat er wellicht andere verzorging nodig is. Volg de onderstaande stappen.

Magnolia stekken op water: de voorbereiding

Zorg voor een goede voorbereiding door een snoeischaar te ontsmetten met alcohol. Een Magnolia boom kan vrij groot en sterk worden, maar toch willen we het risico op ontsmettingen zo klein mogelijk houden. Daarnaast is het verstandig te zorgen voor een scherpe schaar. Dit zorgt ervoor dat de snede in de boom zo netjes mogelijk zijn.

Magnolia stekken nemen

Selecteer de Magnolia takken die je wilt gaan stekken. In principe ben je vrij in de keuze. Het allermooiste zijn de jonge takken die dit jaar zijn uitgelopen. Je kunt ook gaan voor wat oudere takken met een dikte van een centimeter. Veel dikkere takken gebruiken om te stekken is niet aan te raden. Knip het liefst direct meerdere takken om te stekken, zo heb je meer kans dat er eentje lukt. Iedere stek moet ongeveer 10 centimeter zijn.

Magnolia stekken in water zetten

Verwijder de onderste blaadjes van de stekken. Ook eventuele bloemen moeten van de stekken worden verwijderd. Deze bloemen kosten de stek veel energie welke beter gebruikt kan worden voor het wortelen. De onderkant van de stek is dus kaal en bovenop zitten de blaadjes. Zet de Magnolia stekken in water en zorg dat er geen blad onder water zit.

Magnolia stekken in water verzorgen

Zet de Magnolia stekken binnen op een lichte plek, maar niet in de volle zon. De verdere verzorging komt neer op regelmatig het water verversen en bijvullen. Het mag niet troebel worden en de stekken mogen ook nooit droog komen te staan. De stekken nemen meestal rustig hun tijd voordat ze gaan wortelen. Vergis je niet: binnenin de stek wordt hard gewerkt! Na enkele weken zie je de eerste worteltjes verschijnen. Dat ziet eruit als op onderstaande foto:

Magnolia stekken op water
Deze Magnolia stek is begonnen met wortelen
Foto credits: “File:Adventitious roots of Magnolia cutting.jpg” by The original uploader was Gmihail at Serbian Wikipedia. is licensed under CC BY-SA 3.0.

Magnolia stekken in water overplanten

Nu is het zaak te wachten tot de wortels enkele centimeters lang zijn. Dan zijn ze lang genoeg om in de aarde gezet te worden. Je kunt de kleine Magnolia’s nog even binnen houden of ze al direct naar buiten verplaatsen. In geval van de laatste optie: zet ze uit de wind op een lichte standplaats.

Magnolia stekken in aarde

Een Magnolia tak stekken kan ook direct in de aarde. Volg hiervoor de onderstaande stappen

Hoe Magnolia stekken maken

De eerste stap is het maken van de Magnolia stekken. Of beter gezegd: afsnoeien van de Magnolia boom (of struik). Je kunt iedere tak gebruiken die je wilt. Het maakt niet uit of er bloemen aan zitten. Wil je de kans van slagen vergroten? Selecteer dan de jonge takken die nog dit jaar aan de boom zijn verschenen. Ook is het raadzaam om niet zeer dikke takken te gebruiken.

Magnolia stekken in de aarde zetten

Nu moeten de bladeren van de onderkant van de stekken afgehaald worden. Bovenop blijven de bladeren zitten. Verwijder ook eventuele bloemen. Om de stekken een voorsprong te geven kun je de onderkant insmeren met hormoonpoeder. Deze aanpak ken je wellicht van de Vijgenboom stekken. Het is niet noodzakelijk, maar vergroot wel de kans van slagen.

Vul potten met stekgrond of anders een andere vorm van zanderige potgrond. Druk de onderkant van de stekken erin en druk de grond aan. Geef flink water zodat de grond vochtig is. Het is zaak dat er gaten in de bodem van de pot zitten. Zitten die er niet, dan blijft het water onderin de pot staan. De stekken gaan dan rotten en uiteindelijk dood.

Magnolia stekken verzorgen

Je kunt de Magnolia stekken buiten plaatsen. Kies voor een standplaats uit de wind. Als je de stekken binnen plaatst, zorg er dan voor dat ze niet in de volle zon staan, maar op een standplaats met veel indirect licht. Binnen of buiten, de aarde moet altijd licht vochtig blijven.

Na enkele maanden kun je de eerste nieuwe groei aan de stekken zien verschijnen! Stonden ze binnen, dan zijn ze nu klaar om naar buiten geplaatst te worden.

Magnolia stekken afgeknipt

Magnolia boom stekken door afleggen

Een Magnolia grandiflora stekken kan door door een methode die “afleggen” heet. Deze methode wordt vaak toegepast bij klimplanten zoals bij het Hedera stekken. Bij het afleggen wordt een tak van de Magnolia afgebogen en voor een gedeelte begraven in de grond. Gezien een Magnolia boom vrij hoog kan worden, is niet ieder exemplaar geschikt voor deze methode van vermeerderen. Een Magnolia struik is bijna altijd geschikt omdat deze lager bij de grond groeien.

Hieronder zie je een afbeelding van het vermeerderen van de Bramenstruik. Het principe is hetzelfde. Na enkele weken zijn de wortels van de stek sterk genoeg om zelfstandig door te kunnen gaan. Je knipt dan de rank tussen de stek en de moederplant door. De Magnolia vermeerderen door afleggen kan in de volle grond, maar ook in een pot. In een pot is handig wanneer je de nieuwe plant elders wilt plaatsen.

magnolia vermeerderen

Veel gestelde vragen over Magnolia stekken

Wanneer kun je een Magnolia stekken?

De beste tijd om een Magnolia te stekken is in de vroege zomer. De mooiste takken om mee te stekken zijn namelijk van de jonge groei. Deze takken zijn in het begin van de zomer lang genoeg om te gebruiken voor het vermeerderen. Daarnaast hebben de stekken in deze periode voldoende energie om uit te kunnen groeien tot zelfstandige Magnolia planten.

Kun je een Magnolia in de winter stekken?

Liever niet. Een Magnolia stekken in de winter wordt niet aanbevolen. De boom is dan in rust en de takken om te stekken hebben dan nauwelijks energie. Die energie hebben de stekken wel nodig om uit te kunnen groeien tot nieuwe planten. Ga je toch stekken in de winter? Zet ze dan binnen, daar is het warmer. Het liefst zet je ze in een kweekkastje binnen, daarin blijft de warmte nog beter behouden dan in de woning.

Waarom gaan de Magnolia stekken dood?

De meest voorkomende reden dat Magnolia stekken dood gaan: onjuist omgaan met het water. Ga je stekken in de aarde, zorg er dan voor dat deze aarde altijd licht vochtig is. Bij stekken in water is het zaak om het water altijd helder te houden. Wordt het troebel, vervang het dan.

Een tweede belangrijke reden dat de Magnolia stekken dood gaan is een gebrek aan licht. De stekken hebben veel indirect zonlicht nodig om energie te krijgen om te kunnen groeien. Zet ze op een plekje waar ze dit krijgen.

Inhoudsopgave: