Munt Snoeien: Beste Tijd & Technieken

Als tuinliefhebber zul je niet alleen maar sierplanten in je tuin hoeven hebben. Ook leuke kruiden doen het erg goed en zijn vooral ook erg lekker! Niet alleen je tuinplanten moet je snoeien, ook je munt heeft zo af en toe een snoeibeurt nodig. Hoe kun je het beste je munt snoeien?

munt snoeien1
Vers gesnoeide muntplant in een tuinbed

Waarom munt in je tuin?

Munt is een zeer sterke plant, die bekend staat om zijn sterke geur en smaak. Er zijn veel verschillende soorten munt, zoals pepermunt, Marokkaanse munt en zelf chocolade munt! Elke soort munt heeft weer zijn eigen geur en kleur en zijn voor verschillende gerechten of drankjes te gebruiken. Zo zul je de Marokkaanse munt het beste kunnen gebruiken voor het zetten van thee en is een bijzondere munt soort zoals de chocolade munt lekker om in een dessert te verwerken. 

Je munt snoeien

Handen die overtollige muntstelen snoeien met een schaar.
Handen die overtollige muntstelen snoeien met een schaar.

Munt is een plant die erg snel groeit. Er wordt vaak gezegd dat munt groeit als onkruid. Het is een zeer sterke plant, hij is zeer winterhard en groeit praktisch overal doorheen. Als je maar een klein muntplantje wilt, is het aan te raden om de munt dan ook in een losse pot te planten en niet in de volle grond in de tuin. Je zult de munt echt overal door de tuin heen zien groeien. 

Je munt snoeien is belangrijk voor verschillende redenen. Zo is het als eerste belangrijk voor de groei en de gezondheid van je plant. Door je muntplant te snoeien, zal de groei van de plant gereguleerd worden, kun je ziekten en plagen voorkomen en kun je zorgen dat hij niet de hele tuin doorgroeit. 

Wanneer je munt snoeien?

Je munt snoeien kun je het beste in het voorjaar of het begin van de zomer doen. Dit is vlak voordat de plant gaat bloeien. De plant heeft dan nog genoeg energie om de beschadiging aan de plant weer te herstellen. 

Close-up van een muntplant voor het snoeien
Close-up van een muntplant voor en na het snoeien

Als je je munt later in de zomer of in de herfst gaat snoeien, is de kans groot dat de muntplant niet meer genoeg energie heeft om zichzelf te herstellen. Dit kan ervoor zorgen dat de wintervoorbereiding aangetast wordt. De kans is dan groot dat je muntplant de winter niet zal overleven. 

Hoe kun je munt het beste snoeien?

Je muntplant snoeien is zeker niet moeilijk om te doen. Als eerst moet je zorgen voor een scherpe snoeischaar. Je kunt de stelen net boven de grond afknippen, maar laat minimaal 5 à 7 centimeter van de stengel over. Knip de stelen ook niet te strak, anders kun je de plant verder beschadigen. 

Foto van munt na munt snoeien
Foto van munt na munt snoeien

De stengels munt die je afknipt gooi je natuurlijk niet weg! Dit kun je natuurlijk gebruiken voor het zetten van lekker thee of verwerk het in een lekkere salade of een dessert. Je kunt zoveel verschillende gerechten bereiden met munt! 

Je gesnoeide munt stekken

Als je munt erg groot gegroeid was en je erg veel weg hebt moeten knippen, kun je dit misschien niet allemaal verwerken in lekkere gerechten. Dit betekent als nog niet dat je het weg hoeft te gooien. Munt kun je namelijk ook erg makkelijk stekken. 

Je kunt munt stekken door de mooie sterke scheuten die je gesnoeid hebt in water te zetten. Kies het liefste voor dikke stengels die nog nieuwe groeit vertonen. Deze stengels zijn het sterkste en geven de grootste kans op nieuwe wortels. 

Wanneer de nieuwe wortels gevormd zijn, kun je de stekjes weer in een potje planten of terug in de tuin zetten. Zo kun je je munt collectie uitbreiden, maar het is ook een erg leuk cadeautje om weg te geven! 

Meer over Munt: https://nl.wikipedia.org/wiki/Munt_(geslacht)

Inhoudsopgave: